Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“

КУЛТУРА

Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“

3775
на 20.04.2021
Екатерина Захариева откри изложбата „150 години Българска екзархия“
Автор:   ПИК

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри в сградата на министерството документална изложба, посветена на 150-тата годишнина от създаването на Българска екзархия.

препоръчано

 “Българската православна църква и християнската вяра имат много значимо място във вековната наша история“, каза министър Захариева. „Дори във времена, когато българската държава не е съществувала на картата на света, църквата е била онази обединяваща сила, която е съхранявала вярата, културата и дори езика ни“, допълни тя.

 С откриването на изложбата МВнР се присъединява към отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на Екзархията, учредена през февруари 1871 г. на Първия църковен народен събор в Цариград.

Вицепремиерът Захариева подчерта просветното дело на Българската екзархия,  което в своя апогей през 1911-1912 г.  се измерва в 1 373 учебни заведения, 2 266 учители и 78 854 ученици. Екзархията е и пазител на българското в земите, които остават извън пределите на Третата българска държава след Берлинския конгрес. „Не случайно и по това време външното ни министерство носи името Министерство на външните работи и изповеданията , тъй като чрез него се осъществява връзката с органите на Екзархията в Македония и Тракия“, каза Екатерина Захариева.

По време на изложбата на външния ни министър беше връчен плакет „150 години Българска екзархия“ в чест на усилията й за опазване на културно-историческото наследство на България зад граница.

Паната в изложбата проследяват исторически процеси и свързани с тях събития от църковно-просветното движение, които очертават значението на Екзархията за формиране и поддържане на българското национално съзнание. Множество документи и снимки в експозицията показват съхранената народна памет за видни книжовници, духовници, благодетели и общественици, дали своя дан в защита на българската църква, език и култура.

Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – Български исторически архив, Македонски научен институт, Тракийски научен институт, Църковно-исторически и архивен институт, Фондация на Българската православна църква в Истанбул и др.

Сподели:
Бомба x
СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно СЛАДКО ОТМЪЩЕНИЕ! Няколко начина да го накараш да съжалява, че вече не сте заедно
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Бареков скочи на Манолова: Защо излъгахте и ми скрихте сигналите за корупция, които бяха първи? Радев ви каза - остава ви една вечер (ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това