Вход
София
Времето в София 11 o C

Екатерина Захариева проговори за Европа въпреки COVID-19

Екатерина Захариева проговори за Европа въпреки COVID-19

на 02.07.2020
8628
0
Екатерина Захариева проговори за Европа въпреки COVID-19
Автор: ПИК
02.07.2020
0
8628

Много е важно да не допуснем пандемията да доведе до още по-голямо задълбочаване на съществуващите различия в икономическото развитие на държавите или нови разделения в ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва във виртуалната дискусия "Германското председателство на Съвета на ЕС и къде е България", организирана от ПанЕвропа България и Фондация "Конрад Аденауер" в партньорство с посолството на Германия.

Тази криза показа, че нито една икономика не е в състояние да се справи сама, отбеляза Захариева и допълни, че нашите икономики са толкова свързани, че дори в държавите, които не са приели строги мерки, спадът в БВП е бил колкото средния за останалите страни. Надявам се заедно, с мъдрост и компромиси, наистина да имаме бюджет и нов инструмент за нашите икономики, колкото е възможно по-бързо, подчерта тя.

В настоящата ситуация, освен да продължим борбата с последиците от COVID-19, трябва да се фокусираме и върху възстановяването на нашите икономики, посочи Захариева.

Тя отбеляза, че сме изправени пред историческо предизвикателство и поздрави за приоритетите германското председателство.

Очакванията към германското председателство са големи, посочи външният ни министър и заяви подкрепата на България. Зелената сделка и дигиталната трансформация са един от основните приоритети на германското председателство, припомни Захариева и каза, че сега преговорите по зелената сделка ще бъдат още по-трудни в ситуацията на COVID-19 и икономическа криза. Ние подкрепяме целите, но сме загрижени, че без адекватни компенсаторни механизми за енергийния преход за държавите, зависими от въглища, рискуваме да изострим отрицателните въздействия от кризата, предупреди тя. Готови сме да работим по фонд за справедлив преход към зелената сделка и се надявам да постигнем съгласие, декларира външният ни министър.

Тя коментира още, че цифрово независима Европа означава силна Европа. Твърдо вярвам, че е необходим европейски координиран подход по въпросите за изграждането на 5G технологията, отбеляза Захариева. Външният министър изрази задоволство, че Западните Балкани ще бъдат отново на фокус. За нас е важно да започнат преговори, ние винаги сме ги подкрепяли, но очакваме да видим в преговорната рамка и фокус върху добросъседските отношения като хоризонтален критерий в контекста на разширяването, отбеляза тя. Посланикът на Германия Кристоф Айхорн представи приоритетите на германското председателство, мотото на което е "Заедно за възстановяването на Европа".

Те са координиране на усилията на ЕС за преодоляване на пандемията от COVID-19, икономическо възстановяване, приключване на преговорите за бъдещите отношения с Великобритания, напредък в зелената и дигиталната трансформация на ЕС, засилване на европейската солидарност, миграционната политика, акцент върху върховенството на закона, отношенията с други страни, включително подкрепа за Западните Балкани, партньорство с Африка и единна позиция за Китай, засилване на капацитета на ЕС да действа на глобално ниво. Посланик Айхорн информира и че ще бъде създаден артпроект от Олафур Елиасон, който цели да окуражи младите хора да участват в дискусиите за бъдещето на Европа и нашата планета.

Сподели:
свързани новини
Екатерина Захариева: Уроците от кризата ще ни направят по-обединени и по-силни
Екатерина Захариева: Уроците от кризата ще ни направят по-обединени и по-силни
Кризата, причинена от Ковид-19 е безпрецедентна и всички...
на 25.06.2020
Министър Захариева заминава на официално посещение в Люксембург Министър Захариева заминава на официално посещение в Люксембург
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина...
на 28.06.2020
Захариева, Желязков и министри от 8 страни с протестно писмо срещу пакета "Мобилност" Захариева, Желязков и министри от 8 страни с протестно писмо срещу пакета "Мобилност"
Заедно с министър Росен Желязков и още 16 външни и...
на 01.07.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34787
архив

Само българинът може: 1. Да дава акъл, дори да не разбира. 2. Да може да прави всичко, без да учил за него, 3. Да иска европейска заплата, без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест... за цената на тока...

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x