ЕКА планира мисия за унищожаване на космическия боклук

ШАРЕН СВЯТ

ЕКА планира мисия за унищожаване на космическия боклук

2702
на 02.12.2020
ЕКА планира мисия за унищожаване на космическия боклук
Автор:   ПИК

Европейската космическа агенция (ЕКА) съвместно с индустриален екип под ръководството на швейцарска компания, планира първата по рода си мисия в света, която цели "улавянето" на космически отпадъци и изгарянето им в атмосферата, съобщават ДПА и "Франс прес".

препоръчано

ЕКА и швейцарската компания КлиърСпейс представят днес начинанието, планирано за 2025 г.

Мисията, която Европейската космическа агенция финансира с 86 милиона евро (102 милиона долара), ще включва космически кораб със захващащи ръце. Той ще улови парче скрап с тегло над 100 килограма на височина около 700 километра и ще го изтегли в земната атмосфера за изгаряне.

"Типични примери за космически отломки са неизползваните горни степени на ракетите и нефункциониращите сателити, но сред тях са и изгубените инструменти на астронавти", обясняват от Германския аерокосмически център.

По-голямата част от космическия боклук са отломки от експлозии и сблъсъци.

Според Европейската космическа агенция в орбита има скрап с тегло около 8500 тона и обемът му се увеличава бързо.

За близо 60 години космическа дейност и над 5500 изстрелвания около 42 000 обекта, по-големи от 10 сантиметра, обикалят около Земята, образувайки облак от боклук. Гравитирайки със скорост от 28 000 километра в час, тези отломки представляват сериозна заплаха от сблъсък с действащи спътници, които не само могат да унищожат ключови услуги (метеорология, GPS), но и да генерират допълнителни отпадъци. Така може да се предизвика верижна реакция, която не може да бъде спряна, отбелязва Луиза Иноченти от КлиърСпейс.

По-рано през ноември Япония обяви, че догодина през март ще изстреля спътник, който да събира космически боклук.

Сподели:
Бомба x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това