Вход
София
Времето в София 11 o C

Еколози алармират: Стотици хиляди акули ще бъдат убити за COVID-ваксината

Еколози алармират: Стотици хиляди акули ще бъдат убити за COVID-ваксината

на 29.09.2020
11337
0
Еколози алармират: Стотици хиляди акули ще бъдат убити за COVID-ваксината
Автор: ПИК
29.09.2020
0
11337

Екологични организации предупреждават, че стотици хиляди акули може да бъдат убити за производството на COVID-19 ваксина.

Нина Добрев спасява акули

Нина Добрев спасява акули

"Радвам се да се присъединя към прекрасната инициатива...

на 02.08.2019

Причината за това е, че няколко от кандидатите за успешна ваксина съдържат масло от черен дроб на акула. То се използва заради качеството си да усилва действието на ваксини, като създава по-силен отговор на имунната система. Веществото и в момента се използва за противогрипни ваксини, като например тази на британския гигант "GlaxoSmithKline".

През май месец от компанията обявиха, че ще подготвят един милиард дози скуалин (вещество, което се извлича от черния дроб на акула) за потенциалната ваксина срещу COVID-19.

От неправителствената организация "Shark friends" предупреждават, че за извличането на един тон скуалин са нужни 3000 акули. Това означава, че ако се произведат 3 милиарда ваксини, то над 150 000 акули ще бъдат убити за целта. Тази бройка може и да се удвои, тъй като повечето експерти смятат, че за пълна защита срещу вируса ще са нужни по две имунизации, съобщава "Еконовини.бг".

"Извличането на съставки от диви животни никога не е добра идея. Особено като е сред най-големите хищници и не се размножава на големи бройки. Това не е устойчиво и ще има големи последици", коменитира Стефани Брендъл от калифорнийската организация "Shark friends".

Тя добави, че в момента над 3 милиона акули ежегодно биват убивани заради масло от черния им дроб, което се използва в медицината и козметиката. Рязкото увеличение на тази бройка заради COVID ваксината и ще има негативен ефект върху световната популация на акули.

Сподели:
свързани новини
Любен Дилов-син гони акули и скатове на Малдивите Любен Дилов-син гони акули и скатове на Малдивите
Мокри срещи с тигрови акули и скатове си организира Любен...
на 21.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34709
архив

Само българинът може: 1. Да дава акъл, дори да не разбира. 2. Да може да прави всичко, без да учил за него, 3. Да иска европейска заплата, без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест... за цената на тока...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x