Вход
София
Времето в София 24 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Борислав Цеков разобличи противниците на Гешев: Маргинализирана група без обществена подкрепа. Страх ги е, че...

ЕКСКЛУЗИВНО! Борислав Цеков разобличи противниците на Гешев: Маргинализирана група без обществена подкрепа. Страх ги е, че...

на 30.07.2019
15325
14
ЕКСКЛУЗИВНО! Борислав Цеков разобличи противниците на Гешев: Маргинализирана група без обществена подкрепа. Страх ги е, че...
Автор: ПИК
30.07.2019
14
15325

Положителен факт е, че прокуратурата се консолидира около една кандидатура и то на действащ прокурор, тъй като досега през всички тези години след 89-а година кандидатите за главен прокурор са били изтъкнати юристи, които са от други сфери на правната професия – университетски преподаватели, съдии, адвокати. Това коментира пред Трибун.бг юристът Борислав Цеков по отношение на номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор.  

Сега имаме кандидатура на действащ прокурор, това е добре. Заедно с това принципът, за който толкова много се говореше и който беше въведен с разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии, а именно, че съдии трябва да избират съдии и прокурори трябва да избират прокурори, в този случай действа пълноценно и прокурорите са направили своя избор. Това трябва да бъде уважено, допълни той.

Дали ВСС вече ще гласува с необходимото по закон мнозинство тази кандидатура, предстои да видим. Аз мисля, че е по-вероятно да се получи такава подкрепа, защото това би било силен знак от страна на държавата, че подкрепя активната антикорупционна политика на сегашния екип на Прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Заедно с това би показало едно уважение към тази наистина впечатляваща по своята единност подкрепа, която има г-н Гешев както от страна на прокурорите, така и от страна на следователите, заяви съветникът по правни въпроси на държавния глава. 

В рамките на демократичната дискусия всеки може да изразява каквито мнения иска. Въпросът е какво е отношението на общественото мнозинство и какво е намерението и позицията на легитимните институции, на тези, които носят отговорността за даден избор. Това че една група хора, които като цяло са обединени от общи частни, икономически и политически интереси, искат да се намесят в избора на прокурор, по никакъв начин не е представително за държавата и държавата не трябва да обръща внимание на подобни опити. Като казваме – кой стои? – то е очеизвадно кой стои. Стои същата група корпоративно-партийно политическа, медийна, която се опитваше да влияе и върху избора на предходния главен прокурор, посочи Цеков на въпрос за протестиращите срещу Гешев.

Те тогава лобираха за своя кандидатура и с типичния си маниер правеха черна пропаганда срещу кандидатурата на Сотир Цацаров. Към днешна дата това са хора, част от които имат статус на обвиняеми или подсъдими. Това означава, че те са пряко заинтересовани от това да имат удобен прокурор. Щом те протестират срещу Иван Гешев, щом те го обявяват за неудобен – това означава, че тази кандидатира е удобна за българските граждани, защото когато обвиняемите и подсъдимите възразяват срещу прокуратурата, искат да наложат свой кандидат, това е в противоречие с върховенството на закона. Те са в правото си да налагат и да търсят защита на своите права. Имат право на защита, включително и чрез обществено застъпничество, но навсякъде по света подобни усилия не могат да бъдат легитимна част от демократичната дискусия, защото най-малкото тези лица са в един морален конфликт на интереси, смята топ юристът. 

По думите му това е една маргинализирана група. Те нямат сериозно политическо представителство. Между другото това е една от причините да се опитват да овладяват позиции в съда, не само частните им интереси, но и обстоятелството, че чрез избори по демократичен път те не могат да получат власт. Прекалено са малко, отдавна са дискредитирани, нямат обществена подкрепа. Затова търсят власт без избори през натиск, лобиране и назначение в съда и Прокуратурата. А защо търсят това? Защото се страхуват, че ако нямат власт в съда и в Прокуратурата, ще им бъде потърсена сметка за грабежите на Прехода, в които много от тях са активни участници и съучастници, отсече той. 

Сподели:
свързани новини
Писателят Христо Стоянов: Тълпата, която крещи "Разпнете Гешев!", ми прилича на ЦК на БКП Писателят Христо Стоянов: Тълпата, която крещи "Разпнете Гешев!", ми прилича на ЦК на БКП
Ама вие луди ли сте всичките? Може ли подсъдимият, или...
на 30.07.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10193
архив

Катаджия спира блондинка с джип. Блещи се и не може да повярва на очите си:
- Мога ли да ви попитам защо колата ви има различни номера отпред и отзад?
- Ами много просто. Толкова ли е трудно да се сетите? Отпред е номерът на мобилния ми телефон, а отзад е номерът на домашния.

няма нови новини
Днес: 287
hot
най-четени новини в момента
сега
3204
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Божков се уговаря с медии и политици от БСП за метежите: Протест до дупка и го мачкаме Бойко, да пратя ли 10 000 души пред парламента? Виж как се управлява тълпата по мрежите! Гешев не ни е проблем - ако спечелим властта, може да му орежем правомощията. Румен Радев трябва да се съветва какво правителство ще направи (АУДИО/ОБНОВЕНА)
x
Спрей превръща всяка повърхност в сензорен панел (ВИДЕО)
x