Вход
София
Времето в София 24 o C

ЕКСКЛУЗИВНО: Борисов разби лъжите на опозицията: Нямат друг шанс, освен да направят "Костинброд" 2. Имам къща в Банкя - там съм роден и там ще умра! (ОБНОВЕНА)

ЕКСКЛУЗИВНО: Борисов разби лъжите на опозицията: Нямат друг шанс, освен да направят "Костинброд" 2. Имам къща в Банкя - там съм роден и там ще умра! (ОБНОВЕНА)

на 20.05.2019
100751
74
ЕКСКЛУЗИВНО: Борисов разби лъжите на опозицията: Нямат друг шанс, освен да направят "Костинброд" 2. Имам къща в Банкя - там съм роден и там ще умра! (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.05.2019
74
100751

Премиерът Бойко Борисов и лидер на партия ГЕРБ, заедно с водачът на листата Мария Габриел се изправят, за да представят приоритетите за евровота и бъдещето на България в Европа.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Премиерът Борисов благодари на всички присъстващи в "Арена Армеец" (СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Премиерът Борисов благодари на всички присъстващи в "Арена Армеец" (СНИМКИ)

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на всички...

на 19.05.2019

Борисов и водачът на листата на ГЕРБ сринаха всички опорки на опонентите.

Вчера пък ГЕРБ направи голямото събитие за евровота в зала "Арена Армеец", където се събраха над 14 хиляди симпатизанти. Пред препълнената зала Борисов държа реч, в която заяви, че срещу ГЕРБ се готви нова афера "Костинброд". "Мили мои, максимална концентрация, четвъртък и петък ще ни правят Костинброд. Нали помните лъжата? Пак същите кандидати са там и лъжат, че има автобуси с двойни дъна. Това се готвят да направят четвъртък и петък - да ни ударят с лъжа и да нямаме време да реагираме. И после, когато мине и се освестят, ще кажат, че са излъгали и не е за първи път, но пораженията ги има. Затова искам да се концентрирате", заяви Борисов на събитието, което бе уважено и от Манфред Вебер.

Борисов честити рождения ден на Мария Неделчева, който е днес и обясни защо я нарича така. "Изпратил съм я като Неделчева и ака е записана и в телефона ми. Това, че после се е омъжила за чужденец, за мен не я променя. Тя си е наше момиче", каза Борисов.

"Първата ми среща с Борисов беше през 2008 година, ГЕРБ е единствената партия, която не се беше явявала на избори, изградена от местно ниво. Във Франция изучавах структурирането на партии, а ГЕРБ ме впечатли именно с начина си на работа", припомни Габриел срещата си с Борисов.

На въпрос за скандалите у нас, Мария Габриел заяви, че не се притеснява, като злоупотреби има навсякъде и е важно държавата да не ги замазва, което у нас не се прави.

"Оставките са пречистване. Никой не се е родил премиер, министър или депутат. По-ненормално е да не се дават оставки. На другите партии не им ли изкарахте същото, но при нас се дават оставки. Нашият има една къща за гости, а отсреща госпожата има 3. А той даде и оставка, и гаранцията си плати", каза Борисов.

Премиерът обясни какво е имал предвид с припомнянето на аферата "Костинброд". "Помните какво беше и те нямат друг шанс. Затова казвам, че ще ползват такъв начин. В учебниците на КГБ, които са чели пише, че най-добре е да подбереш определени истини за човека и да ги смесиш с лъжи. Това очакваме и четвъртък-петък се готвим за реакция. Виждате, че опитаха със злоба и жлъч, но не успяват. Ние имаме подготвена листа и затова опитват по друг начин", обяви Борисов и припомни, че вчера и в Австрия са подадени оставки заради скандали. "Разликата е, че там партньорите на Себастиан Курц са се издънили и затова е развалена коалицията и подаде оставка. При нас няма такава необходимост", каза Борисов.

"Опит за измами и злоупотреби може да има навсякъде, но е важно да се поема отговорност. Миналата седмица излезе доклада на европейската сметна палата за измамите, България стои много добре. Когато вземем предвид общия брой на злоупотреби от еврофондовете, България отново е в златната среда. Решението е прозрачност по електронен път", заяви Мария Габриел и допълни, че това е на което трябва да се наблегне.

Тя припомни, че България е сред трите страни, които са инициирали избора на европейски прокурор, но явно малко хора у нас знаят за това.

"Те се опитват и това да си припишат. Ето сега има намеса в независимата съдебна власт. Аз няма да ги извикам за такива консултации за нов главен прокурор, защото това е намеса. БСП винаги са свикнали да държат цялата съдебна власт, да са съдниците и да въздават правосъдие, но тогава Белене е отеснява за политическите затворници. Вчера на нашата среща всички репресирани питаха защо ние не им отговорихме така.

Така, че престрелка няма, но ролята на президента е след избора на главен прокурор от ВСС, да одобри или да не одобри. Тогава идва неговата роля. Така огласени тези срещи, не ми се виждат правилно", каза Борисов и заяви, че Радев и БСП са едно и също, тъй като говорят еднакви неща.

"Видяхте ги миналата седмица как се бяха събрали в Асеновград и говореха едно и също", припомни премиерът. Според него президентът трябва да спазва конституцията да е президент на всички българи.

По повод проверките на всички офшорни фирма на политици, Борисов каза, че отдавна е поискал това и се прави. На въпрос на водещия за къща в Барселона, Борисов припомни, че в Банкя показват къща на Емил Кюлев и казват, че е негова. "В Барселона показват една къща на Сашо Чаушев и казва, че е моя. Какво да направя? Да го моля да я продаде ли?", заяви премиерът и припомни, че няма и бизнес, защото фирма "Ипон" не е взимала нови обекти и си работят хората, когато той я е продал.

Премиерът се наложи да обясни и че не поддържа отношения с братовчедите си от Банкя, като дори призна, че двама от тях ги е бил навремето.

"Избират познати хора отпреди 20 години, които живеят в Банкя и почват да съчиняват. Не поддържам от години отношения с братовчедите ми, а сега се налага да обяснявам имам ли братовчед, нямам ли. С единия дори не си говоря, другия го поздравявам отдалече" каза Борисов.

Той бе категоричен: "Имам една къща в Банкя - в нея съм роден, в нея съм живял и в нея ще умра".

На въпрос за съдебната власт, премиерът каза, че е трябва да покрием тези критерий преди приемането ни в ЕС, защото сега още чакаме приемане в Шенген, въпреки, че всички критерии сме изпълнили. "Ако влезем в Шенген, мигрантите от Гърция, която не се справя, ще минат през нас и ще отидат в Холандия. Затова тези държави чисто политически не искат и компромисът е засега по въздух и вода", каза премиерът и заяви, че юни или юли очаква да има решение, защото всички стрес тестове, на които сме поставени, минават отлично.

За мониторинговия доклад, Мария Габриел заяви, че в началото ни е помогнал, последните две години има много добър напредък, но продължаваме да настояваме да бъде премахнат. Коректното отношение е да има механизъм за целия ЕС, каза тя.

За еврозоната и влизането ни в чакалнята, водачът на листата на ГЕРБ заяви, че няма основание за двоен стандарт, като подчерта, че и сега сме в еврозоната, защото имаме валутен борд. "Кризата с мигрантите катализира процеси в Европа, но трябва да си извадим поуките, не случайно във фонд "Миграция" има четровно увеличение на бюджета. Популизмът е свързан със заиграване със страховете на хората", допълни още Мария Габриел.

На въпрос за обща европейска армия, премиерът заяви, че това няма как да стане. "За да има европейска солидарност, може да се помага на бюджета на отделните страни. Но аз съм и против "Фронтекс", защото 10 хиляди души са много за европейския бюджет. Ето ние показахме как става по нашата граница и всяка една държава може да го приложи сама към себе си", припомни премиерът. 

"Фондът за отбрана ще бъде с над 13 милиарда евро, като само 500 милиона ще бъде за научна дейност и 100 милиона евро за евродрон", заяви водачът на листата на ГЕРБ по повод общата европейска армия.

По повод енергийните проекти, Борисов заяви, че се работи усилено и по газов хъб "Балкан" и по структурирането на АЕЦ "Белене". Едновременно се стартират и интерконекторите с Гърция, както и се работи по "Балкански поток", както са се разбрали да наричат "Турски поток" лидерите на Балканите. 

На въпрос дали трябва да паднат санкциите за Русия, Мария Габриел заяви, че те носят вреда и за двете страни, но България е солидарна с всички страни членки на ЕС. Тя обаче припомни и при какви обстоятелства са приети тези санкции, като ситуацията в момента е съвсем различна.

По повод сакнциите срещу Русия, премиерът заяви, че ситуацията е лоша за района, но се надява новият украински президент да намери решение на въпроса. "Днес е там и нашата вицепремиерка Марияна Николова на встъпването му в длъжност", каза той и попита Хекимян защо е отворил само вестник "Дума" и това ли му е настолното четиво, както и защо при това положение не се е съгласила Елена Йончева на общ дебат с него и Габриел, а участват поотделно. Водещият обаче се оправда, че това е отворил на таблета си, за да го пита по техни публикации и зададе въпрос за обвиненията на Корнелия Нинова за харченето на бюджетния излишък. 

"Тези пари са отишли за държавата - военни училища, университети, църкви, манастири, медицинските сестри, учители. Ние сме ги събрали, за да има за такива непредвидени разходи", обясни Борисов и бе категоричен, че има контрол как се харчат. "Въпросът е защо при тях контрабандата е 34%, а при нас е 5% - оттам пълним бюджета. Защо при тях винаги има дефицит, а при нас винаги е излишък. Ние извадихме пари и да ремонтираме никога непипаните виадукти на магистралите, които са стояли така над 30 години", заяви премиерът и отговори, че може да има още оставки и рокади ще има, докогато трябва. 

"Сега съм сигурен, че няма да има никой, който да си купува апартаменти или къщи за гости", заяви Борисов и каза, че колкото е трябвало се е разграничил от Цветан Цветанов. На въпрос дали ще се опита да си върне партията от Цветанов, Борисов попита кой коментира това. Хекимян заяви, че е Андрей Райчев и премиерът го посъветва да цитира сериозни хора. 

"Аз няма да съм вечен. Ставам на 60 години. Подготвя се истинско ядро от интелигентни и знаещи хора, които са основата на партията. В ГЕРБ има много такива хора и има кой да ме наследи. Но е рано още, ако кажа някое име, ще се избият. Но след изборите започва прочистването. Цветанов е вършил много за партията и върши. Понесе пасиви, но има много знания и качества, които могат да се ползват. Това е като футболен тим - днес си звезда, утре е друг.

Ние сме доказали как работим. Видяхте Вебер вчера как ни оценява и какво обеща пред цялата зала. Поставихме му задачи конкретни, които да свърши. Поели сме и нашите отговорности. Вижда се истинското лидерство на България на Балканите", заяви Борисов.

На въпроса за Враца и почистването на "Химко", Борисов заяви, че е разпоредил да се прочисти. Не знаел чий е завода и дали е от ГЕРБ, защото имало в партията над 5000 високономенклатурни хора и нямало как да познава всички. "Важното е, че се намесваме и отстраняваме", категоричен бе той. 

Премиерът изрази съболезнования за загиналия алпинист Иван Томов.  

"Ние се концентрираме върху това колко депутати ще вкараме, говорим с това, което сме постигнали и това, което можем да направим. Активност трябва да има тези избори, за да покажем, че България може и ще продължи да задава дневния ред. Искаме Европа на сигурност и в полза на хората, затова бюлетината на 26-ти е номер 12", заяви Мария Габриел на финала.

"Искам да си гледаме работата и да бъдем по-добри. Затова им казвам на моите опоненти, че омразата изяжда отвътре. Ние толкова пъти сме ги побеждавали, но никога не сме казвали, че БСП изчезва. А те говорят, че ГЕРБ си заминава и я унищожават. Омразата е изписана на лицата им. Защо?", попита Борисов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 4527
архив

Учителката към Иванчо: - Стани и ми кажи една гласна! - Иванчо става и казва: - А - Браво, а сега кажи една съгласна! - Една съгласна, ...амиии Марийка - Марийка ли, каква Марийка, тя не е съгласна.?!- Марийка става и казва: - Ааа, съгласна съм, г-жо, съгласна съм!

 

няма нови новини
Днес: 117
hot
най-четени новини в момента
сега
1947
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Говорителката на главния прокурор Сийка Милева с горещи подробности за спецакцията в Старозагорско и откритите оръжия: 14 души са арестувани, групата е действала от 2018 година (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
5 признака, че имате зряла връзка
x