ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов в интервю за "Гардиън": Няма по-добро място за живеене по света от ЕС (ОБНОВЕНА)

Политика

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов в интервю за "Гардиън": Няма по-добро място за живеене по света от ЕС (ОБНОВЕНА)

54949
на 15.05.2019
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов в интервю за Гардиън: Няма по-добро място за живеене по света от ЕС (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В момент, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебност към Брюксел, Бойко Борисов поема различен път, като се стреми да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство. "Бях по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС", каза премиерът Бойко Борисов в интервю за „Гардиън”.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Според вестника, Борисов е внимавал да не обиди някой от европейските си колеги,  дори Тереза ​​Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на „Брекзит”, получи положителна оценка.

„Тереза наистина поставя всичките си усилия, за да представи аргументите си на всички онези други 27 членове.  Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и го прави усилено. Тя полага всички усилия, за да работи”.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, представени от Франция Емануел Макрон и Унгария Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент или за модел на Европа на силни суверенни нации. „Имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Макрон или Орбан и други, които не са такива”, каза той.

По определение направено от авторите на статията от „Гардиън”, Борисов имал ловка политика да не се конфронтира с никой от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и предпочита да подчертае ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването й към блока през 2007 г. „Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, да ги накара да повярват, че той е взел тяхната страна“, пишат от медията.

Този внимателен чар и желание да се отвърне на всички, означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да пренебрегват въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона в страната. "Той не е човек, който блокира нещо", споделя автора на интервюто.  Но той ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва на глас, за което и иска повече пари.

От „Гардиън” определят Борисов, като бивш пожарникар и бодигард, има земен чар на човек, което му е помогнало да остане на мястото на министър-председателя за по-голямата част от последното десетилетие. Високи и широки рамене, той има карате-черен колан и е част от българска втора дивизия на футбол през 2013 г. на възраст 54 години.

Същата година той подаде оставка след протести, водени от високите разходи за енергия и раздразнението от възприеманата корупция. Полицията се сблъска с протестиращите и Борисов заяви, че не може да понесе кръв по ръцете си. Но той отново се върна като министър-председател година по-късно. В интервюто той говори за премиерския си пост, твърдейки, че няма жажда за власт и е по-скоро мъченик на каузата.

„Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се питаше дали правителството прави правилното нещо, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво да правя?", цитират Борисов от „Гардиън“.

Той използва скромния си произход, както за вътрешното потребление, така и за политическите събирания на високо равнище. На една европейска среща на върха миналата година италианският премиер Джузепе Конте размаха акредитацията си като професор по право, за да се оплаче от начина, по който се водят преговорите. "Ами аз бях пожарникар и това не е начинът, по който преговаряте", отговори Борисов, пише авторът на статията.

Все още в него има нещо от пожарникаря по начина, по който говореше гордо за времето за отговор: той често изтъкваше как се справя с държавните дела извън работно време или когато пътува.  

Запитан за „Джи Пи Груп” и ареста на журналисти, според автора, Борисов настръхнал и подчертал, че винаги реагира бързо на новините.

„Можете ли да си представите, ако кабинетът на Тереза ​​Мей беше получил сигнал от някакъв уебсайт в този час: Щеше ли също така да призове полицейските служби да реагират?”, каза Борисов.

Той се разгневил на въпроси за корупцията и отблъсна „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критични местни медии, пише „Гардиън“. "Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са ми разказали".

В статията си „Гардиън” цитира независими местни журналисти, които твърдят, че медийният пазар се доминира от олигарси и допълват, че темата корупция била важна за страната ни, както и за подадените оставки заради съмнения в корупционни скандали.

ПРЕВОД: ПИК

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК