Вход
София
Времето в София -3 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

на 08.01.2020
23687
16
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.01.2020
16
23687

България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220,62 км, обяви премиерът Бойко Борисов преди да излети за Турция, където официално с Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще дадат старт на проекта. 

Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38,1 км. По-късно днес ще участвам в церемония по откриването на газопровода „Турски поток", който свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция и стига до нашата граница.

Реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура Балкански поток има за цел повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ в полза на потребителите. Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и региона, като същевременно ще съдейства за реална диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България.

Първият етап от проекта включва преносен газопровод с дължина около 11 км и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа“. Този етап е въведен в експлоатация.

В момента „Булгартрансгаз“ ЕАД реализира етап „Линейна част“ на Балкански поток, който условно е разделен в два подетапа:

1. В срок до 250 дни ще бъде изграден участък с дължина около 308 км от компресорна станция „Полски Сеновец“ (в землището на община Полски Тръмбеш) до българо–сръбската граница.

2. В оставащия срок на договора – до 615 дни ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод - 166 км от компресорна станция „Полски Сеновец“ до землището на с. Златина, община Провадия. 

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. 

Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области.

Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220,62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38,1 км.

През м. април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г.

„Консорциум Аркад“ е обединение от чуждестранни компании - Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. 

Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

ПЪРВО В ПИК: Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Украйна

ПЪРВО В ПИК: Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Украйна

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати...

на 08.01.2020

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от турско-българската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Нова Провадия“, в землището на с. Ветрино, област Варна и КС „Расово“, в района на с. Расово, област Монтана.

След проведена открита процедура по ЗОП, за изпълнител на компресорните станции беше определен участникът ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“.

Договорът за проектиране, доставки и изграждане на компресорните станции е сключен на 03.10.2019 г.

ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ е обединение от две български и една чужда компания - Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия,

„Главболгарстрой“ АД и Главболгарстрой Интернешънал“ АД. 

Към настоящия момент се изработват инвестиционните проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

Само след няколко часа премиерът Бойко Борисов ще е на официално посещение в Истанбул по покана на президента Ердоган, където заедно с Владимир Путин ще дадат старт на "Турски поток". 

ОЧАКВАЙТЕ ПЪРВИ НОВИНИ, ВИДЕО, СНИМКИ И ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ОТ КЛЮЧОВАТА ВИЗИТА ОТ ЕКИПА НА ПИК В ИСТАНБУЛ!

 

Сподели:
Напиши коментар »
(16)
1
Няма ли кой да гръмне това гнусно сбръчкано човекоподобно ?
2
Истински хъб щяхме да бъдем, ако ние продавахме газ на Турция, а не те на нас.
3
Нали се строеше по 3-5км на ден. От 01.01.2020 ли са заварени 38 км
4
Баце дава подробен отчет за да не му се карат Ердоган и Путин.
5
Правителствата на Борисов съботират преминаването на руски газ през България по нареждане на САЩ, във вреда на поколения българи!
6
Нали слънцето и вятъра щяха да задоволяват всички наши потребности? Или тях ги има само в нашите сметки за ток. Вашта мама крадлива.
7
Явно това е новата опорна точка на тиквопитеците. Че не се строи "турски поток" в България, а някакъв си "Балкански поток" или "разширение на газопреносната мрежа на България... Само че като свърши тръбата в Сърбия ,тя пак се нарича "турски поток". ... И със сигурност не се строи по 4км на ден, ама това е ясно на всички
8
А КОРНЕЛА СИ ВИКА ...“ ГЕНОЦИИДДД...ИСКААМ ПРЕМИЕРАА..ДА СЕ БИЯ ПО МЪЖКИИИ...“....И МЕЧТАТА И СЕ СБЪДНА ....КОРНЕЛА ЗАМЯСЪЛА НА МЪЖКИ НЕРЕЗ ...!
9
До 6. ДА. Слънцето и вятъра наистина ще задоволяват нашите потребности. Местата със задоволени напълно от слънчево вятърните централи в София са в кв.Орландовци и кв. Бакърена фабрика.
10
Новата транзитна схема е в пъти по-неизгодна за България дори от съществуващата в момента. Губим гарантираният да 2030г. транзит за Турция 17 млрд. м3 годишно, опрощаваме записаните за това в договора за транзит 1.1 млрд. лв на Газпром, плащаме 2.6 млрд. лв за нова тръба за Сърбия и единственото сигурно е транзит за 4 млрд. годишно за Сърбия, което не може да покрие инвестициите и за 50 години. На всичкото отгоре и ни юркат да стане по-бързо.
11
Ние пъпчивите комунисти се ядосваме , че в България се строи нещо хубаво за страната . Ядосваме се , че България върви напред .
12
Браво на Борисов!!...успя да изиграе всички....постигна това което искаше.
14
ШОВШНШСТШ И ПОПУЛИСТИ , ЧЕРВЕНИ ШМЕКЕРИ И КОРНЕЛОВЦИ ,РАДЕВИ И ГЕНЧАВИ , СВИЛЕНСКИ И БАДЖАНАЦИ .....ВСЕ ОСТАВКИ ИСКАТ И ВСЕ НЕ МОГАТ ДА БИЯТ БОРИСОВ.....ЩО ТЪЙ...! ? А ...ГАМЕНИ ..! МАДУРО ОТПИСА БЛИЗО 990 000 ИЗБИРАТЕЛИ И ГИ ОПРЕДЕЛИ КАТО ФАЛШИВ ВОТ ...И ТАКА СTАНА ПРЕЗИДЕНТ ...БСП СА СПОСОБНИ НА СЪЩОТО ...САМО ТОГАВА КОРНЕЛА ШИ СТАНИ ПРЕМИЕР ...БОЛНА ЖЕНА КОРНЕЛА !
15
...Тролове , това лъжата я нямат за нищо! Естествено че се строи Балкански поток, Лавров даже го нарече "Български"! Пишат как се нарушавал "държавния " интерес, само където не уточняват, чия държава! Верно е, че на Путин му се прекъсна Кримския сценарий за България, но сега имаме тръби ...наша собственост! А сърбите , ако ще и да си строят "авганистански " поток , проблемът си е техен!
16
Какво ще показва? Все едно Путин няма сателити с които да провери дали тръбите са поставени!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5808
архив

- Кажи дядо, какво е твоето желание? - попитала златната рибка. - Искам да си купя "Мерцедес", със спестяванията от пенсията. И хитрият дядка се обрекъл на безсмъртие.

няма нови новини
Днес: 269
hot
най-четени новини в момента
сега
2790
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
x
Тези три зодии преживяват чудеса всеки ден
x