Вход
София
Времето в София 15 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

на 08.01.2020
25039
16
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов показа как върви строежът на газопреносната мрежа в България (ВИДЕО/СНИМКИ)
Автор: ПИК
08.01.2020
16
25039

България активно разширява своята газопреносна инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220,62 км, обяви премиерът Бойко Борисов преди да излети за Турция, където официално с Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще дадат старт на проекта. 

Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38,1 км. По-късно днес ще участвам в церемония по откриването на газопровода „Турски поток", който свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция и стига до нашата граница.

Реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура Балкански поток има за цел повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ в полза на потребителите. Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и региона, като същевременно ще съдейства за реална диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България.

Първият етап от проекта включва преносен газопровод с дължина около 11 км и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа“. Този етап е въведен в експлоатация.

В момента „Булгартрансгаз“ ЕАД реализира етап „Линейна част“ на Балкански поток, който условно е разделен в два подетапа:

1. В срок до 250 дни ще бъде изграден участък с дължина около 308 км от компресорна станция „Полски Сеновец“ (в землището на община Полски Тръмбеш) до българо–сръбската граница.

2. В оставащия срок на договора – до 615 дни ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод - 166 км от компресорна станция „Полски Сеновец“ до землището на с. Златина, община Провадия. 

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. 

Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области.

Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Работи се на няколко участъка с обща дължина 150 км. Във временните строителни бази са доставени 18 385 броя тръби, достатъчни за 220,62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км. Общо разнесените тръби по трасето са за 68,3 км, от които са заварени 38,1 км.

През м. април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г.

„Консорциум Аркад“ е обединение от чуждестранни компании - Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. 

Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

ПЪРВО В ПИК: Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Украйна

ПЪРВО В ПИК: Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Украйна

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати...

на 08.01.2020

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от турско-българската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Нова Провадия“, в землището на с. Ветрино, област Варна и КС „Расово“, в района на с. Расово, област Монтана.

След проведена открита процедура по ЗОП, за изпълнител на компресорните станции беше определен участникът ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“.

Договорът за проектиране, доставки и изграждане на компресорните станции е сключен на 03.10.2019 г.

ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ е обединение от две български и една чужда компания - Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия,

„Главболгарстрой“ АД и Главболгарстрой Интернешънал“ АД. 

Към настоящия момент се изработват инвестиционните проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

Само след няколко часа премиерът Бойко Борисов ще е на официално посещение в Истанбул по покана на президента Ердоган, където заедно с Владимир Путин ще дадат старт на "Турски поток". 

ОЧАКВАЙТЕ ПЪРВИ НОВИНИ, ВИДЕО, СНИМКИ И ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ОТ КЛЮЧОВАТА ВИЗИТА ОТ ЕКИПА НА ПИК В ИСТАНБУЛ!

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17536
архив

Чапаев и Петка хванали един от белите. Мислили си как да го накажат.
- Ще го разстреляме! - предложил Петка.
- Малко му е, Петка, малко му е. - отвърнал Чапаев.
- Ще го обесим! - рекъл Петка.
- Малко му е, Петка, малко му е.
- Ще го завържем и ще си пием водката пред него и няма да му дадем!
- Ех, Петка, какъв садист си само... - въздъхнал Чапаев.

няма нови новини
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
сега
1206
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
Не ви се прави секс? Ето ви 8 причини
x