Вход
София
Времето в София 29 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Вили Вуцов: По време на България - Англия ми идваше да потъна вдън земя, родният футбол се нуждае от...

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Вили Вуцов: По време на България - Англия ми идваше да потъна вдън земя, родният футбол се нуждае от...

на 05.04.2020
31976
0
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Вили Вуцов: По време на България - Англия ми идваше да потъна вдън земя, родният футбол се нуждае от...
05.04.2020
0
31976

Агенция ПИК потърси дългогодишния треньор и футболен деятел Велислав Вуцов относно редица теми свързани с играта. Ето какво коментира пред медията ни Вили Вуцов, който изрази много интересни тези.

- Г-н Вуцов, според вас, идеята за евентуално увеличение на отборите в елитната ни група от 14 на 18 положителен или отрицателен ефект ще има, ако бъде осъществена?

- Според мен е безумие и мисля, че тази идея няма шанс как да се осъществи. Мнението ми е, че това не е по правилата. Знаеше се, че последният тим в класирането изпада, сега казват - може да няма изпадащи, значи последният трябва да остане. И второто нещо - в началото на първенството на Втора лига не е записано, че четвъртият ще влиза в елита. Първият тим получава промоция, вторият и третият имат шанс евентуално през бараж. Но четвъртият клуб във втората дивизия да получава директна промоция? Но тук влизаме в тема - ние какво ще кажем в България. Аз мисля, че ФИФА и УЕФА ще заявят на членуващите страни какво трябва да се случи. Ще се доиграва ли кампанията, няма ли да се доиграва...

- По този въпрос, вие бяхте загатнал, че ако има вариант и от ФИФА и УЕФА преценят - настоящият сезон може да се доиграе есента, а пък следващата кампания да започне по-късно?

- Според мен, е по-правилно. В повечето първенства са се изиграли 70 процента от мачовете, Купите са в най-решителна фаза, положен е труд през кампанията. Смятам, че може да се играе дори целия август месец и ще е по-приятно за публиката да отиде да изгледа мач на осветление насрочен за 21:00 часа лятото. Но това е мое мнение. Срещите от най-големите местни първенства и евротурнирите генерират огромни приходи. И затова ФИФА и УЕФА ще кажат.

- Предвид класата, равнището, с която разполагаме в момента като футболисти, въобще ресурсите на визирания спорт в България, от колко отбора е най-удачно да бъде елитният ни шампионат - 14 както е сега или друг вариант, мнението ви?

- Много е трудно да се каже, предвид настоящото положение. Идеята е клубовете да не страдат финансово. Виждаш "Б" група започна с един по-малко. Сега още един отбор не издържа финансово, говори се, че и други клубове са в много тежко положение. Ако ме питаш мен, аз това, което знам, и което знам от моя баща, който твърдя, че в тези неща беше най-големият перфекционист, че най-добрата система за България е 16 тима. 2 пъти по 15 мача. Същото важи евентуално и за Втората лига. Като той казваше тогава, че ако има повече желаещи за "Б" групата - може да са 18 клуба. Само, че има една подробност - мисля, че тимовете трябва да покажат някакви финансови гаранции, за да получат лиценз от футболните комисии. Ако направим елитна група с 18 отбора, от колко ще е Втората лига тогава? Ако следващият сезон стартираме с 36 професионални клуба, ти гарантирам, че при тази тежка икономическа обстановка, много отбори няма да завършат кампанията.

- Което пък би довело до служебни победи и сложни параграфи?

- Връщаме се на темата за финансовите гаранции, които според мен трябва да се наложат. Не говорим да се извадят директно от клубовете визираните средства преди сезона, но да са гарантирани от някоя банка. И ако някой отбор се откаже от първенството в разгара на сезона, другите тимове да бъдат компенсирани. Защото те ще се налага да пускат играчите си в принудителна почивка вместо да играят по програма с отказалия се клуб и т.н. А относно ще се доиграят ли настоящите първенства и как, всичко е относително, защото никой не може да каже колко време ще продължи този коронавирус.

- Трябва ли да има правило в елитната ни група за задължително участие на родни футболисти до 21 години в срещите, това е също широко-дискутирана тема, вашето мнение?

- Има вариант да бъде наложено визираното правило по начина, по който казваш - с конкретна норма. Но много други хора ще заявят - това го няма в Англия, няма го във Франция, няма го в Белгия. Да, но Белгия, Франция и Англия играят на големите първенства, а ние ги гледаме по телевизията.

- От 2004-а не сме играли на голям форум при мъжете...

- При нас ситуацията е суперкризисна. И ние трябва да направим нещо. В Англия за да отиде чужденец да играе, той трябва да има определен брой мачове в национални отбори. Моето мнение е следното. За "Б" група най-много по 1 чужденец на клуб. За "А" група предлагам - взимат се чужденци извън ЕС до 23 години, за да може ако имат футболен потенциал, да ги развиваме и евентуално да се стига до много добри изходящи трансфери след това. Ако са над 23 години - да са покрили определен процент от мачове на национално ниво. Като въпросните национални състезатели от чужбина може да научат на нещо родните млади таланти, това е мнението ми. Също така мисля, че за елитната ни група трябва да се сложи една бройка - 6 човека непрекъснато на терена - родени в България, не натурализирани. А относно, че някои клубове играели в евротурнирите, освен примерно един Лудогорец, колко срещи имат средно българските отбори в евротурнирите?

- Освен Лудогорец, предходните няколко години другите родни клубове общо към 12 мача на кампания в квалификационните кръгове на Лига Европа...

- Трябва да си развиваме български играчи и млади чужденци, според мен така ще имаме по-големи шансове за успех. И мнението ми е, че не е нужно да е 1 играч до 21 години. Да се вдигне тази граница, ако се реши да се правят промени. Да се сложи - 23-годишна възраст, но бройката да е по-голяма. Примерно в "А" група да има поне двама до 23 години непрекъснато на игрището, което значи тимовете да поддържат голям брой млади играчи, за да имат повече опции. Според мен 1 футболист зрелостта му е между 24 и 28-29 години. Така, че до 23 години като го сложиш на терена, още може да го развиваш, става за националния отбор да го развиеш. Затова ми звучи добра идея в елитната група да има по 2-3 момчета до 23 години задължително на терена, а за "Б" група минимум 5 такива момчета на тим в игра. Може да не се вдигне качеството на футбола ни сега веднага, но поне имаме някаква перспектива.

- Според мен, има голяма перспектива в подобно евентуално решение. А и може да се очаква увеличение на трансферите на вътрешния ни пазар, някаква по-драстична промяна?

- Ние вече сме с много малко конвертируеми футболисти. А ако се дава възможност на голям брой състезатели до 23-годишна възраст в елитните ни отбори и талантите са наясно с това и се борят за своето развитие в "А" група - значи може и да не станат кой знае какви футболисти, не твърдя, че ще станат, но заявявам, че ние нещо трябва да опитаме да променим. Гледам нашия тим в София в мача срещу Англия и ми идваше да се отвори земята и да потъна вдън земя. Ние не се доближаваме в нито един компонент до техните футболисти - нито в бързина, нито в тактика, нито в техника, нито като издръжливост. Хайде Англия е топ отбор, но и с тимове от нашата черга в редица мачове ние показваме, че не знаем как да вкараме гол. И се получава, че дори отбори считани от нас за футболни-джуджета, те си знаят, че ще играят подчертано защитно, нареждат се в отбрана и ако успеят да докарат ниска резултатност в дадена среща, се поздравяват и с добър за тях резултат. А ние това нещо не можем да го направим, защото все още ни е неудобно така да направим и се оказва, че ние дори дефанзивно да решим да играем - не можем. Значи ние не можем да се браним нонстоп, защото нямаме тези възможности, но и напред не можем. И се оказва, че сме много, много изостанали. И за да не изоставаме още повече, трябва да правим някакви радикални мерки, които другите не осъществяват. И това трябва да се мисли сега.

- Задава се Конгрес на БФС...

- Моето мнение е, че е нужно някои неща бързо да се променят. Дали на този Конгрес, дали трябва бърз нов да се направи... Не може отбор Звездичка да има равен глас с Левски, тим Луничка да има равен глас с ЦСКА, клуб по плажен футбол да е равен с Лудогорец. Смятам, че броят на делегатите трябва да бъде най-много 70-80 човека, на пропорционален принцип.  

- На миналия Конгрес, ако не ме лъже паметта, бяха над 500...

- Това е безумие, според мен. И другото нещо. Борислав Михайлов масово го атакуваха него като президент на БФС, смятам, че той нямаше нужните права. Правата бяха делегирани на Изпълкома. А се оказа, че в Изпълкома има много президенти на клубове, които дърпат чергата към себе си. Личното ми мнение е, че следващият Изпълком трябва да бъде много повече експертен във футболно отношение и много по-разнообразен.

- Да разбираме, че в родния футбол има много проблематични ситуации?

- Основната тема е - трябва да има Конгрес на БФС, който трудно може да стане юни месец. Нужно е да се мисли, кога е най-добре да се осъществи. Според мен, е нормално да има нови хора. Ако някой от старите хора остане в някакъв ръководен вариант, според мен - не е правилно. Не искам да ми се сърдят, това е лично мнение. Смятам, че може да останат някъде в централата - да помагат. Но при всяко положение, мисля, че трябва да има нов президент. Не съм сигурен дали юридически е възможно на този Конгрес или трябва да има бърз нов, на който да се променят всички тези неща, които дискутирахме, ако разбира се, от новото ръководство на централата имат същите виждания. И за делегатите, и за Изпълкома, и т.н.

- Изразихте мнението си, че всички клубове трябва да представят солидна финансова гаранция, че могат да завършат кампанията. Според мен, звучи логично освен това, за да получи един отбор лиценз за професионалния ни футбол - то той да е осигурил добри условия за работа за даден брой треньори и да кажем да е изградил школа с минимум 100-120 деца?

- То и сега има някакви правила. Които почти никой не ги спазва. Написано е, че примерно в елитната група, трябва да има по 1 треньор с ПРО лиценз. В момента има към 120-130 души с ПРО лиценз българи. Елитните клубове в страната сега са 14. В 4-5 от тях старши треньорите са чужденци. И като сложиш 2-3 българи, които нямат лиценз... Вече 5-6 години съществува това правило и се погазва масово. 21 век, всеки мач от елита се предава по телевизията и ние продължаваме да си имаме треньори без лиценз. Създадохме асоциация на треньорите и в нея съм казвал редица пъти. Освен към НСА, тази треньорска школа е и към БФС. За да я завърши, който и да е от тези 120-130 човека, са се подписали хора от Футболния съюз. И от централата са длъжни да знаят за всеки един от тези наставници защо са си дали подписа, може ли да бъде с ПРО лиценз. След като са одобрени, значи са достатъчно добри за някакъв елит. Имаш 14 отбора в първата група, значи не по 1, трябва да са поне по 2 души на тим с ПРО лиценз според мен, вторият да е помощник треньор, главен мениджър, директор на школата, както се прецени. Да речем, старши треньорът търпи някакво наказание, на пейката пак трябва да има човек с ПРО лиценз, това е мнението ми. Смятам, че в "Б" група задължително трябва да има по 1 специалист с ПРО лиценз. Мен ако ме питаш директорите на школи също е нужно да бъдат с ПРО лиценз. Ние не гледаме какво правят в най-силните във футболно отношение страни. Ние си създаваме наши правила, на кой - както му е удобно, аз го казвам това нещо и затова ме мразят и затова не ме харесват, защото заявявам това, което мисля.

- Широка дискусия казвате и кардинални промени?

- Ние имаме 2 основни футболни проблема в момента. Задава се Конгрес на БФС. Според мен, трябва да се даде шанс на нови хора. Но и да има яснота какви точно действия ще предприемат в централата. А ако ще остават тези старите ръководители - пак да се предприемат промени. Не можем да оставим така както бяха досега нещата. Не давам съвети какво трябва да се направи, но съм категоричен, че са нужни генерални промени.  

- И накрая, тема която не е футболна, какво бихте казал на сънародниците ни в тази много тежка ситуация - извънредно положение заради коронавируса?

- Пожелавам на всички от сърце да са живи и здрави. Колкото може по-малко жертви да дадем. На тези, които им се налага да се лекуват и са заразени вече или предстои да се заразят - да го изкарат по най-лекия начин, да имат щастие и възможност да се оправят по най-бързия начин. И в най-скоро време да можем да ходим по улиците, да се прегръщаме, да си говорим. Искам хората да имат щастието и удоволствието да ходят на мачове, да се забавляват. Пожелавам на всички, пак казвам, да са живи и здрави. Дай Боже по-бързо да отмине тази ситуация. Аз съм вярващ и вярвам, че Господ ни праща някакво изпитание, което трябва да го преодолеем.

Сподели:
свързани новини
Вили Вуцов с остри думи за родния футбол Вили Вуцов с остри думи за родния футбол
Футболният треньор Вили Вуцов бе специален гост в...
на 11.06.2019
Вили Вуцов с парещ коментар за "трикольорите" Вили Вуцов с парещ коментар за "трикольорите"
Футболният треньор Вили Вуцов каза тежки думи за...
на 25.11.2019
Вили Вуцов: Следващия сезон трябва да се мисли за първенства в съкратен вариант Вили Вуцов: Следващия сезон трябва да се мисли за първенства в съкратен вариант
Ако УЕФА даде зелена светлина, настоящите футболни...
на 30.03.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24546
архив

Пиян катаджия спира още по-пиян шофьор:

- Защо сте двама зад волана?

- Eeee, затова ли трябваше да обкръжавате цялата кола?

няма нови новини
Днес: 241
hot
най-четени новини в момента
сега
3884
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Радев отговори на Борисов: Доверието в управляващите е изгубено! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Учени направиха пробив: Можем да лекуваме коронавирус с лъчева терапия
x