Вход
София
Времето в София 19 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещ анализ - ще има ли атентати и в Европа след кървавата баня в Ню Йорк и проповядва ли се радикален ислям у нас

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещ анализ - ще има ли атентати и в Европа след кървавата баня в Ню Йорк и проповядва ли се радикален ислям у нас

на 02.11.2017
63987
9
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещ анализ - ще има ли атентати и в Европа след кървавата баня в Ню Йорк и проповядва ли се радикален ислям у нас

След Европа и Америка беше потопена в кръв. Ислямисткият тероризъм, който успя да хвърли в страх стария континет, скова и страната на неограничените възможности.

Кървавата баня стана на 21 октомври към 22 ч. българско време. Мъж се вряза с кола в група пешеходци и велосипедисти в Манхатън, уби осем души и рани още 11. Атентаторът - 29-годишният Сайфуло Саипов от Узбекистан, бе заловен бързо от полицията. Според криминалистите той крещял "Аллах Акбар" малко преди да бъде ранен в корема и арестуван. Според полицията, атентаторът пристигнал в САЩ през 2010 г.

Потърсихме бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров за анализ на терористичната обстановка в света и нивото на застрашеност на нашия свят и в частност на България от джихадизма.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Отдавна си говорим с вас, че е въпрос на време и САЩ да бъде нападнат от ислямистите, ген. Киров. Това време дойде, за съжаление. И вероятно не трябва да бъде изненада?

- Случаят в Ню Йорк не е изненада за специалистите и експертите в областта на антитероризма. Важното е обаче, че една огромна страна, която се счита за защитена, дори географски - от цял океан, остава незащитена от глобалния тероризъм.

- Какъв ще бъде ответният удар от страна на САЩ?

- Не мисля, че глобалната политика се влияе от този терористичен акт. Тя наистина е нещо много сложно и глобално. САЩ ще затегнат допуска на мигранти, най-много тези, които изповядват исляма или идват от страни, където битува радикалният ислям. В битката с "Ислямска държава" ще се предприемат военни действия в Сирия и Ирак до пълното й изтласкване. Ще има и затягане на режима вътре в страната. Президентът Тръмп вече говори за мерките. 

- Какъв е профилът на терориста от Ню Йорк? При толкова много хора от различни етноси, култури и вероизповедания като в САЩ не е трудно да се намери един радикал, поддръжник на "Ислямска държава"?!

- Да, това е мултинационална, мултикултурна държава с хора от различни религии. Права сте, при тази обстановка не е трудно да се намери един радикален ислямист. А профилът на атентатора от Ню Йорк е стандартен. Той произхожда от мюсюлманска страна. Знае се, че в родината му Узбекистан има радикален фронт. Този човек или е пристигнал през 2010 г. в САЩ като радикализиран, или се е радикализирал заради невъзможността да се адаптира към американския начин на живот. Аз смятам, че този атентат няма да е единственият. 

- Много специалисти твърдят, че "Ислямска държава" е натикана в ъгъла. Когато умира, змията най-жестоко хапе... Какво всъщност се случва с ИДИЛ?

СЛЕД ТЕРОРА В НЮ ЙОРК! Тръмп призова за прекратяване на лотарията за „зелена карта“

СЛЕД ТЕРОРА В НЮ ЙОРК! Тръмп призова за прекратяване на лотарията за „зелена карта“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за прекратяване...

на 01.11.2017

- Ако съдим от думите на Путин и Тръмп, е въпрос на месеци "Ислямска държава" да бъде ликвидирана. Съвсем скоро ще станем свидетели на финала й като организация, която развива търговия с петрол и набира бойци. Тя затова има призиви към симпатизантите си да не идват в Близкия изток, а да действат в Европа. Контролът над тях именно е работа на спецслужбите.

- Владимир Путин наскоро обяви, че 90% от Сирия  са освободени от терористи. Но, няма ли опасност "Ислямска държава" да се претрансформира, нейното място да бъде заето от друга джихадистка групировка? Случвало се е вече - с "Ал Кайда".

- Твърде вероятно, почти сигурно е даже, че "Ислямска държава" ще се преформатира във вид на ядра - в САЩ, Русия, Европа, Далечния изток, а защо не и в Индонезия, и във Филипините. Ще продължим да бъдем свидетели на нейната дейност. 

- Успех ли е за американската полиция, че успя толкова бързо да залови атентатора? В Европа не се действа така светкавично.

- Успех е, че не го застреляха на място. Успех ще бъде, ако разкрият дали той е вълк единак, или е свързан с терористични организации. 

- Излиза, че най-страшната опасност идва от саморадикализиралите се местни хора, които са непредсказуеми?!

- Да, в значителна степен. Това са конверти, родени са в културни страни, живеят в тях. Но са отхвърлени от живота, не виждат възможност за реализация. 

- Съвсем наскоро бях в Мароко. Докато стоях там, си мислех колко спокойно си живеят хората за разлика от нас в Европа. Арабите са гостоприемни хора, мирни. Не бива да ги поставяме под общ знаменател всички, заедно с фанатизираните ислямисти.  В крайна сметка не можем да избягаме и от вината на расизма, така характерен за западните общества?!

- Да, мирни и добри хора са. Единици са попадналите под влиянието главно на салафизма и лесно се поддават. Защото не се интегрират в обществата, в които живеят вече трето - четвърто поколение. Там е разковничето. Това е най-големият проблем. И на него трябва да обърнат внимание спецслужбите. 

- България не е отделен остров в цялата картина. Приемате ли предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов да се въведат изпити за имами съгласно утвърдени от образователното министерство програми? Той твърди, че млади момчета от Родопите отивали в петролни държави и се връщали тук да проповядват радикален ислям като имами.

- Този въпрос стои години наред на дневен ред. Наистина много хора, главно от мюсюлманските среди, посещават центрове за обучение в ислямския свят. Безконтролно се движат у нас и никой не знае с какви намерения се връщат в България. Държавата трябва да има контрол над техните дипломи и дейност. Да се ангажира с финансирането, защото една голяма част от имамите са на заплата от Турция. Спецслужбите знаят какво се случва. Трябва да се вземат мерки, но не като последици, а като превенция. 

Сподели:
Напиши коментар »
(9)
2
този питекантропус крадливос нямаше ли влязла в сила присъда и не трябваше ли вече да бъде в някое от местата за лишаване от свобода? ПИК откъде ги намирате тези пандизчии да ви правят анализи, че той откога е аут , какви анализи може да направи?
3
Браво на узбека още е трябвало да избий.
4
Киров...къде са 5-те милиона народна пара ??? Пик ...колко ви плаща ген. за да ни го натрапвате постоянно ???
5
У нас се проповядва радикален грабеж на народа. Така например, изпадналата в дълбока криза Гърция ще раздаде коледен бонус 800-1000 евро на 1,2 млн. гърци. А просперираща България ще раздаде само на най-бедните пенсионери 40 лв. коледен бонус. И това ако не е проповядване на радикален грабеж и мародерство, кое е ????
6
Тази чер/вена сви/ня днес отново беше на съд по ново дело, за откраднати нови 5-6 милиона. Гн/усен кра/дец!
7
Това лице прави някакви елементарни коментари в опита си да избегне издадената му вече присъда за кражби.Като агенция ПИК вие губите от неговото присъствие и меко казано слабичките му анализи и коментари.
8
Другарю шпионин, от близкото ни комунистическо минало не ти ли минава през шпионският ти акъл, че това не е никакъв радикализиран ислямист, а обучен руснак кръстен с мохамедански имена. Населението от бившите средноазиатски руски републики мразят руснаците и ги гонят от държавите си, та защо този узбекистанец, който е избягал от руската мизерия ще прави терористичен акт в САЩ, а не в Русия. Просто няма логика, другарю комунист. В Близкият изток срещу мизерно заплащане се бият хиляди младежи от името на така наречените джихадисти в интерес на Русия. Точно другарите от Кремъл се страхуват от тяхното завръщане и гледат как още там да ги очистят. Та този узбекистанец не се знае дали не е чист руснак обучен за тероризъм в цивилизованият свят. Какво дириш в Мароко, тъй като там се смята, че има много руско-български бандити, които тайно от властите обучават мароканци за диверсии в цивилизованият свят.
9
Този е истински срам за България! Как е възможно такова долно и крадливо същество да е било шеф на служба, която претендира да е интелигентна?! Как е възможно това мазно същество да е нещо повече от охранител?! Как е възможно тази гнус още да е на свобода?!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Ромео бил известен Дон Жуан. Дълги години обикалял села и паланки и не пропускал да ощастливи някоя и друга хубава булка. Винаги до него бил конят му Викентий. Така станало и сега. Решил Ромео да посети поредната хубавица на селото, която щяла да бъде сама цялата нощ. Извикал той верния си кон Викентий и му казал: - Аз се качвам горе при хубавицата, а ти ще стоиш тук под балкона, че ако вземе да се върне мъжът й - скачам и бягаме. Речено - сторено. Не минало много време и на вратата се почукало. Без много да мисли, Ромео скочил през прозореца, а младата жена попитала: - Кой е? - Как кой - конят! Дойдох да кажа, че заваля и ще чакам във входа.

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1485
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КОШМАРНА ТАПА В СОФИЯ! Колите пъплят като костенурки между Лъвов мост и Сточна гара
x
НОВО 20! Откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
x