Вход
София
Времето в София 18 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Георги Марков с гореща прогноза: Бойко е обречен да победи и на изборите през 2021 г. и да стане доайен на ЕНП. На 60 години е постигнал всичко и промени България!

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Георги Марков с гореща прогноза: Бойко е обречен да победи и на изборите през 2021 г. и да стане доайен на ЕНП. На 60 години е постигнал всичко и промени България!

на 12.06.2019
127469
47
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Георги Марков с гореща прогноза: Бойко е обречен да победи и на изборите през 2021 г. и да стане доайен на ЕНП. На 60 години е постигнал всичко и промени България!
12.06.2019
47
127469

Европейските избори отминаха, а ГЕРБ получи своеобразен вот на доверие. Показаха го изборните резултати и огромното одобрение, което получи премиерът Бойко Борисов.

САМО В ПИК! Депутатът Георги Марков: БСП се самобламира - бламира и Нинова, и Станишев

САМО В ПИК! Депутатът Георги Марков: БСП се самобламира - бламира и Нинова, и Станишев

БСП излъчи своята листа за европейските избори след...

на 16.04.2019

Ще изкара ли обаче управляващата партия целия си мандат до 2021 г., какво ще е бъдещето на ЕНП и дали Виктор Орбан ще напусне редиците й и Ангела Меркел ли ще е новият председател на Европейската комисия, агенция ПИК потърси за експертен коментар и прогноза депутата от ГЕРБ Георги Марков. 

С бившия конституционен съдия разговаря Ивайло Атанасов ден преди юбилея на премиера, който утре навършва 60 години:

- Г-н Марков, минаха десетина дни от евроизборите. Каква е вашата оценка, вероятно парламентът ще си изкара пълния мандат?

- Бойко Борисов получи вот на доверие от българските избиратели, като отговор на безумното искане на БСП да свали правителството чрез евроизбори. Поискаха вот на недоверие и получиха отговор от гласа народен и Божи, Бойко да ни управлява целия мандат. Този вот ще бъде препотвърден двойно на местните избори тази есен. ГЕРБ ще спечели категорично, тъй като има много силни кметове. БСП няма хора, които да издигне още повече, че Радев стана президент и няма как да се яви за кмет.

- А как според вас се очертават парламентарните избори след година и половина?

- След тези два вота на доверие – евровот и местни избори, България влиза в 2020 г. като най-стабилната на Балканите, благодарение на волята на българския народ и управлението на правителството. Където и да погледнеш съседните страни – като почнем от Гърция и стигнем до Румъния, се задават предсрочни парламентарни избори.

Политическата стабилност е изключително важна за влизането на икономически инвестиции и мисля, че именно следващата календарна година ще сме свидетели освен на влизане на пари от еврофондовете и на реални и крупни инвестиции в България, най-вече от Германия. Така че след местните избори до избори 2021 г., ще останат само 14-15 месеца, в които победата на Бойко изглежда безалтернативно. Той ще спечели пета поредна парламентарна победа и четвърти мандат като премиер. Така ще стане най-дълго управляващият български премиер.

- Не смятате ли, че в тези месеци до местните избори, БСП може да стегне редиците и да стане алтернатива на ГЕРБ?

- Аз вече казах за ПИК при тебе за комедията от грешки, които БСП направи в цели 10 точки. Тази комедия от грешки продължи веднага след изборите. Те напуснаха с гръм и трясък парламента, а се появиха в него тихомълком по пантофи. На другият ден се осифериха и надигнаха гребен и треснаха една гръмка декларация какви шамари бил получил Бойко Борисов. Не е за вярване, но е факт!

Партията, която в неделя беше разгромена за осми пореден път на избори от ГЕРБ, заговори за шамари. Бойко печели четири последователни парламентарни вота и партията му печели четири последователни евровота – 8:0 е ГЕРБ-БСП. Шамар, по българската Конституция, може да раздава само българският избирател и той удари осем шамара на българските социалисти, включително и в неделя.

Никой чужд дипломат, министър-председател, както и европейски чиновник не може да раздава шамари на България, защото сме суверенна страна. Лошо впечатление ми направиха социалистите, когато г-жа Караянчева им каза „Добре дошли колеги от БСП”, а те дори не отговориха с „Добре заварил”. Очевидно им се иска да ни няма в този парамент, но аз от трибуната им казах, че сме обречени да работим заедно до 2021 г. по волята на българските избиратели.

- Каква е ситуацията в ЕНП? В понеделник те имаха заседание на парламентарната фракция в испанския град Сан Себастиан.

- ЕНП е в тежка ситуация. Наистина тя има най-много евродепутати – около 180, но като махнеш тези 13 на Виктор Орбан, ще слязат под 170 – т.е. с над 50 по-малко от миналите избори. Но не това е проблемът. Проблемът е, че ЕНП в момента е силно оглозгана като министър-председатели и отстъпва дори на ПЕС. Днес премиери от ЕНП са само г-жа Меркел, г-н Борисов, Пленкович в Хърватска и премиерът на Латвия. Ако ние видим какво се случва, то е, че Орбан напуска, а Себастиан Курц падна в Австрия след първи вот на недоверие от Втората Световна война.

Според мен, седмици и месеци делят г-жа Меркел от раздяла с канцлерския пост. Нейните коалиционни партньори социалдемократите, претърпяха толкова тежко поражение, че слязоха под 15%. Там стана и драма - лидерката Андреа Налес хвърли оставка след краха на изборите. 

След като спрат да пият бира от мъка се надявам, че ще разберат, че тази прегръдка и гушкане с християндемократите, може да ги прати към смъртния одър, където вече са френските социалисти на тези избори – 6%. Така че коалицията ХДС-ХСС плюс социалдемократите в Германия няма да има бъдеще. При оставащите премиери – Борисов, Пленкович и Каринс в Латвия, то Бойко без всякакво съмнение ще бъде доайен на ЕНП – с над 10 победи над лидера на ПЕС Сергей Станишев и с най-много мандати като министър-председател.

- Добре, но все пак няма ли някакъв шанс Виктор Орбан да остане в ЕНП?

- Не, за мен до месец Орбан ще излезе от ЕНП, защото това не е ЕНП-то, в което той влезе на канцлера Хелмут Кол и беше 10 години негов заместник-председател. Това е едно ЕНП, което е силно се социалдемократизира със силно либерален уклон.

Приятели от ПИК, не е за вярване, но е факт - онзи ден в Сан Себастиан, лектор на ЕНП се явява Джордж Сорос! Е, разбира се не лично, защото е много стар, но чрез пълномощник – политологът Иван Кръстев.

Ванката е много умно момче, но е най-яркият говорител и най-яркият политически коментатор на неолибералния кръг около Сорос. Връх на цинизма е, че Радан Кънев е депутат на ЕНП, след като нарече премиерът от ЕНП Бойко Борисов „бай Х*й”. Снощи гледах архивни кадри по унгарската телевизия от речта на Орбан на 16 юни 1989 г. Това младо и хубаво студентче с брадичка призова съветските танкове да напуснат страната и да се проведат свободни избори. Първата тухла от Берлинската стена падна именно в Будапеща. Много жалко е, че 30 години по-късно, наследникът на демокрацията бай Радан, гони от ЕНП бореца за демокрация Виктор Орбан. Е как да стои Орбан в такова ЕНП?

Горкото ЕНП – добре, че и Сергей Станишев не е бил лектор. Така че Орбан, като изключително десен политик, няма място повече в това ЕНП. Бойко разбира се, че ще си остане, защото той е центрист и е в Алианса на центристите в ЕНП, воден от испанеца Лопес.

- А като казвате, че на г-жа Меркел са преброени месеци и седмици да е канцлер, значи тя прекратява политическата си дейност, както беше обещала?

- За мен не е изключено – Меркел е с огромен шанс да стане председател на ЕК. Със сигурност Тимерманс и Вебер няма да станат. Те са част то брюкселското статукво, което създаде големи проблеми на ЕС. Има два сигнала, разнопосочни, от два лагера, които ме карат да мисля, че шансовете на Меркел са доста големи. Първо ще има страшна патова ситуация някъде докъм Коледа и няма да може да се избере председател на ЕК.

Двата сигнала дойдоха първо от Орбан един ден преди евровота. В нарочно интервю за германския вестник „Билд” той каза, че откакто Меркел е сигнализирала, че се отказва от политиката, Европа е останала на автопилот. Нарече я силен лидер, умеещ да преодолява много препятствия. Орбан каза, че без силна Германия и силен германски лидер, ЕС не може да върви напред. Думите му бяха: „Аз не вярвам, че тя ще се откаже от политиката, освен когато не го видя с очите си”. За мен това не беше случайно.

Вторият сигнал дойде вчера от Женева, където Макрон на лекция и реч на Международната организация на труда, на нарочно и неслучайно зададен въпрос били подкрепил Меркел за шеф на ЕК - той категорично отказа да подкрепи Вебер и Тимерманс – каза да, аз бих подкрепил Меркел, защото вече няколко пъти повтарям, че на Европа й е необходима силен лидер. Това, че г-жа Меркел не е харизматична и не е харесвана от европейските граждани е едно, но без спорно авторитетът й сред брюкселския елит и останалите елити в страните-членки на ЕС е много голям. Така че не го изключвам.

- Да ви върна отново у нас - как мислите ще се развият нещата в БСП в близко време още повече, че им предстои конгрес?

- За разлика от ГЕРБ, който е една партия и един лидер – Бойко, има две БСП-та. Едното е на Станишев, другото – на г-жа Нинова. Нинова ще си бъде според мен шеф на партията, а г-н Станишев шеф на ПЕС. Нинова се опитва да копира словашките социалисти – предишният премиер Роберт Фицо и сегашният Пелегрини. Тя копира Вишеградската четворка с тези срещу Истанбулската конвенция, джендър-идеологията, гей-браковете, както и срещу Пакта за миграция на ООН. Тя е за християнските ценности.

Г-н Станишев като лидер на ПЕС има друго виждане. Той е за Истанбулската конвенция, за Пакта за миграцията и беше така любезен в прав текст да каже, че ПЕС няма как да е срещу гей-браковете и срещу мигрантите.

Така че още пет години ще си има още две БСП-та и вътрешните им проблеми няма да им дадат възможност да бъдат сериозна алтернатива на ГЕРБ, който е единен, с един лидер. Нинова не си познава партията, която си обича Георги Димитров и комунистическия интернационал – т.е. тя е партия на интернационалисти.

- Накрая да ви попитам – утре премиерът г-н Борисов има рожден ден. Какво ще му пожелаете?

- Той на 60 години е постигнал всичко – най-дълго управляващият министър-председател, три мандата и се отива към четвърти, премиер, със суперлативи от всички европейски лидери и човек зримо променил България – то не бяха метра, спортни зали, магистрали, мостове, колектори, градинки, направи блестящо европредседателство, за първи път в България дойдоха 34 премиера и създаде Балканска четворка. Желая му здраве. А в политически аспект да бъде по-милосърден.

Той беше казал, че се е учил от г-н Живков и Симеон ll. Но и Живков, и Симеон засега го превъзхождат в помилването. Г-н Живков прати Венелин Коцев посланик в Унгария, Начо Папазов в Япония, Иван Абаджиев в Румъния, Кочо Гяуров в братска Монголия. Царят помилва цяла партия БКП/БСП, която го изгони малолетен без да е направил нищо лошо и му сви имотите и уби и чичо му - отиде им на Конгрес и направи коалиция с тях.

Във връзка с юбилеите – 60-годишнината на Бойко Борисов и 30 години демокрация, да бъде малко по-милостив към ближните, това му пожелавам!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8164
архив

Кавалер пита дамата, с която туко-що се е запознал: - На колко години сте? - Няма да Ви кажа направо, само ще Ви намекна. - кокетничи тя. - Дъщеря ми е в детската градина. - Браво! Сигурно е директорка там!

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1314
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с извънредно обръщение: Чувам, че се готвят да запалят Партийния дом (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ВАЖНО ЗА ЗДРАВЕТО: Честото събуждане през нощта е по-вредно от липсата на сън
x