ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Гюров уличен в тежко нарушение - отстраняват го от БНБ?

Акценти

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Гюров уличен в тежко нарушение - отстраняват го от БНБ?

187730
на 27.06.2024
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Гюров уличен в тежко нарушение - отстраняват го от БНБ?
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Подуправителят на БНБ от квотата на ППДБ Андрей Гюров е уличен в тежко нарушение от Комисията за противодействие на корупцията, научи ПИК. Припомняме, че по-рано днес от БНБ съобщиха, че са получи съобщение от Антикорупционната комисия, че Гюров е в несъвместимост. Бившият депутат е излязъл в неплатен отпуск, докато се установяват всички факти и обстоятелства около разследването.

препоръчано

ПИК научи, че заключението за "несъвместимост" при Гюров е свързано с участието му в търговско дружество. Справка в Търговския регистър показва, че подуправителят на БНБ е участвал фирмата "ЙОНТЕХ ИНЖЕНЕРИНГ" ООД.

Според закона след като е избран за подуправител на БНБ Гюров е имал едномесечен срок, за да прекрати участието си в дружеството, в което е бил с минимално участие.

Според Търговския регистър прекратяването е вписано с дата 23 ноември 2023 г. или 4 месеца, след като е избран на ръководния пост в БНБ. Тоест в период от 3 месеца той е бил в несъвместимост със заеманата длъжност.

Освен това Гюров е част и от Органа на управление на "Балкански-паница институт за научни изследвания", който също има стопанска дейност, а освен това изготвя и анализи за правителството. От това дружество, което също фигурира в Търговския регистър, Гюров излиза на 15 декември 2023 г., или почти 5 месеца след избирането си за зам.-шеф на БНБ.

Изпуснатият срок за излизане от дружеството се счита за тежко нарушение, коментираха пред ПИК юристи.

Ако се спазват стриктно процедурите, в следващите дни управителят на БНБ Димитър Радев би следвало да упражни законовите си правомощия и да отстрани от длъжност Гюров. Бившият депутат от ПДПБ може да обжалва решението в Административен съд, който по-закон до 7 дни трябва да образува дело, а до 14 - да излезе с решение.

Така до месец би трябвало да се реши съдбата на Андрей Гюров като подуправител на БНБ.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК