Вход
София
Времето в София 1 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Ето как убитата Станка Марангозова завлякла над 65 милиона с финансови схеми

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Ето как убитата Станка Марангозова завлякла над 65 милиона с финансови схеми

на 11.10.2019
123679
15
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Ето как убитата Станка Марангозова завлякла над 65 милиона с финансови схеми
Автор: ПИК
11.10.2019
15
123679

Убитата снощи в жк. "Младост" Станка Марангозова е обвинена за измами за над 65 млн. лв. и е действала по изпечена схема, като се представяла за финансов посредник. Подробности за разследването срещу нея и част от потърпевшите от аферите й разкри ПИК още преди година в свое разследване (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

46-годишната жена бе застреляна снощи в автомобила си, където тя е намерена с куршум в главата и бяла роза до трупа й от мъжа, с когото живеела, както ПИК съобщи. Той сигнализирал в полицията, а при огледа на място е установено, че прозорецът на колата й бил отворен, а тя говорела по телефона минути по-рано. Нищо от вещите й не липсва и затова първоначално от МВР заявиха, че работят и по версията за самоубийство. 

Марангозова се прочу като крими героиня още през 2011 г., когато е арестувана от ДАНС за пране на пари и измами. След проведено разследване тя е обвинена за източване на 65 милиона лв., а ПИК подробно разказа за скандалната схема. 

Пирамидалната афера е действала през последните 7-8 години, сочи обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, както и редица други документи, с които ПИК разполага. Обвинението е само срещу Станка Кънчева Марангозова, която се прочу покрай арестите на ДАНС, а делото по него се точи до ден-днешен.

Финансово-икономическата експертиза, поискана от прокуратурата установява, че за по-малко от три години - от януари 2008 до октомври 2011 година, в сметката на Марангозова, общо е постъпила сумата от 65 536 705,98 лева. Те са изпратени от различни хора, и то само в една банка.

Експертизата стига до това закллючение, проследявайки движението на финансовите средства, наличността и операциите по откритите в съответните банки сметки на физически и юридически лица. Анализирани са основанията за извършените преводи, конкретизирането на финансовите операции и установяването на връзките между отделните сметки.

Това е според езика на юристите. Истината за дейстията на Марангозова се разкрива от разказите на потърпевшите, въз основа на които Софийска градска прокуратура повдига обвинението срещу нея.

Една от тях е Бонка Кулинска, превела на няколко транша 1 милион лева на Марангозова, за да извършва с тях финансови операции за закупуването на акции и игра на борсата. Тя се запознава с нея чрез свой близък, на когото има безусловно доверие, тъй като вече е "работил" с Марангозова, убедил се е в нейната почтеност и е останал доволен от начина, по който се разпорежда с парите му.

От разговора, който двете повеждат в присъствието на свидетели, Кулинска придобива впечатлението, че дамата е много компетентна и разбира от сделки с ценни книжа, извършвани на Българската фондова борса. Но пропуска най-същественото при такива запознанства - да ѝ поиска документ, който да доказва нейната компетентност, лицензия или разрешително за извършването на такива сделки с ценни книжа, които са задължителни по закон за подобен род дейност. Това не пречи на Марангозова да се представя като брокер или инвестиционен посредник на известно дружество, което се занимава с такава дейност и има лицензия от Комисията за финансов контрол.

След което Марангозова вече с лекота развърта схемата си, като по нейно настояване ѝ превежда на три транша общо 996 705 лева и то все по спешна необходимост заради излизащи "безценни" сделки, от които могат да се спечелят добри пари, като сама посочвала и основанието за "доверително управление и покупки". Последвала врътка с уж погрешно преведена сума от над 148 000 лева в сметката на фирмата, на която Кулинска била пълномощник, и по искане на Марангозова тя веднага я върнала обратно. След което Марангозова изчезнала.

Преди това обаче, след изтичането на едногодишният срок по сключените между Кулинска и Марангозова договори, представящата се за брокерка, трябвало да даде отчет за сделките, които е сключила с парите на клиентката си, и тя я убедила, че те са с "Албена" АД, "Трес Груп Холд" АД, "Статус финанси" и др. След ареста на Марангозова през ноември 2011 г. Кулинска тръгнала да си търси дяловете от съответния инвестиционен фонд, откъдето й отговорили, че притежава ценни книжа на стойност само 115 693,19 лева, които дори им върнали. Но когато Кулинска показала справката за сделките им с този фонд, се оказало, че тя е напълно фалшива, макар да носи техния печат.

Сходни финансови драми преживява и друг потърпевш - Здравко Минчев. Той също се запознава с Марангозова чрез свой близък, на когото има пълно доверие и който е доволен от работата си с нея. Двамата разговарят за търговия на акции с различна доходност, а Минчев обявява, че възнамерява да инвестира в ценни книжа около 1 120 000 лева, за което сключват и договор.

Естествено, Минчев също се убеждава в компетентността на дамата и забравя да ѝ поиска документ за нейната правоспособност да бъде брокер. Почти веднага Марангозова иска такава сума заради предстоящо излизане на акциите на "Булбанк", като обещава печалба отт 32%, но след 10 месеца. Но тъй като трябвало да се чака, Минчев предпочел да ѝ преведе сумата, когато му дойде времето.

Затова Марангозова му предложила сделка за по-малка сума - 100 000 лева, и по-малка печалба - 16%, но за сметка на това с бърза доходност от само 20 дни. И, о, чудо, сделката се реализирала, което било достатъчно основание за Минчев да заработи активно с "брокерката", като превел в сметката ѝ на три транша общо 700 000 лева. Според договора им обаче всички пари от търговията с ценни книжа трябвало да влизат при Минчев по банков път. И точно тези плащания в един момент секнали, а Марангозова изчезва. Следва кратка сцена от със сюжета "болна съм" и дори обещание за отказ от комисионните от нейна страна.

Минчев обаче изглежда е бил доста по-опитен от Кулинска в боравенето с пари, защото е придружавал Марангозова до банката, когато внася парите му, и е намерил начин да я накара да му възстанови по банков път сумата от 280 644 лева.

Това са само два от случаите на Марангозова, но те са много повече. В публичното пространство се носят слухове, че дамата е успяла да завлече с пари и такива трудно податливи хора като Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, но самите те никога не са оповестявали това публично.

Как всички тези хора са се подвели ли? Много просто - може да се каже, че дамата има дори изискан вид. Умее "да влиза под кожата, да събужда доверие, да изглежда компетентна, има харизма, но е "подмолна и е невероятен манипулатор", както разказаха пред ПИК потърпевши. 

А схемата ѝ е много проста и действа на принципа на пирамидата. Спечелва доверието на някого, измъква му голяма сума, от която твърди, че ще спечели значителен дивидент. След това дава част от обещаната печалба, но под предлог, че излиза още по-добра сделка, иска още пари. Пак дава част от обещаната печалба, но веднага иска следваща голяма сума за следваща много печеливша сделка и така... докато един ден изчезва.

До този момент нито един от доверчивите наивници не се усъмнява в нея и не ѝ иска документ за правоспособност на "брокер" или принадлежност към някой инвестиционен фонд.

През това време вече е зарибила нови "клиенти", с които процедира по същия начин и, общо взето, върти една и съща сума, която прехвърля от един на друг, а парите, които получава, задържа при себе си. Тъй като Станка Марангозова е стартирала кариерата си на "брокер" от Враца, там се разказват легенди, че едва ли не е пребита и влачена с кола, за да се издължи на хората, с които си е имала вземане-даване.

Повечето потърпевши са убедени, че такива крупни суми не могат да се развъртат безнаказано в ущърб на собствениците им от Марангозова, ако тя няма стабилен гръб, но никой тъй и не е стигнал до него дори по пътя на логиката.

Дамата е арестувана от ДАНС за пране на пари и изселена от завзет мезонет в центъра на столицата. Но това изобщо не ѝ пречи да води купища дела срещу потърпевши от нея въз основа на собствените си твърдения или видения. На всичкото отгоре е намерила начин да сложи на пързалката и българския съд, тъй като не плаща такси по делата, които завежда.

До фаталния вчерашен ден, когато незаен куршум я поваля в колата й. Разследващите тепърва ще установяват дали става дума за насилствена смърт или самоубийство. Самата Марангозова обаче още преди години се оплаква, че постоянно е заплашваана, а от обвиненията за аферите й не оставя съмнение, че не един и двама имат повод за това. 

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
Ще завлечеш 60 млиона и ще живееш в Младост и няма да се печеш край океана в далечни географски местенца?!
2
Защото българската алчност е пословична!
3
Работила е за Чадър,от свое име,за негова сметка срещу прилична сума за стандарт,необходим за създаване на имидж и доверие,после в един момент е 'забравила 'да се отчита....Какво я е задържало тук незнам но сигурно не е някаква сантименталност,пък знае ли човек...тя лудостта се проявява в различни измерения.
4
добре де, за 3г в сметката и постъпили 65 млн, но те не са нейни а стоят за "лихви" за определен срок и идеята е да ги сложи на най-печеливщото място за момента, в някакъв момент ги връща, така че колко точно остава за нея, и на колко е отказала да върне парите, а иначе от 11-та досега не е осъдена бая години, щото явно няма доказателства.Я как другарите имат всички доказателства за баневи арабаджиеви и др а тук са запецнали,ама ако мъж каже на жена си "кифла" набързо ще го пратят за 5г в затвора, щото не е прибрал 65 млн явно.герберска държава има такава.
5
Това не е живот, постоянно под стрес за да се возиш в скъпа кола и да летиш с самолет и да носиш скъпи дрешки.....
6
отговор на коментар
Пантофф и Калтакчиефф са я пазили от присъда,но не и от възмездие.Когато съдиите работят за себе си,възмездието идва по този начин.
7
ИМАЛА Е СИЛЕН ГРЪБ - КУРНЕЛИЯ НИНОВА. КАКА КУРИ САМО ТАКИВА ИМА ОКОЛО СЕБЕ СИ.
8
Наиграла се е...
9
Винаги медиите ни занимават с пионките, които са употребявани за мръсните финансови дейности, но никога не казват кой стой зад тях и в кои джобове отиват парите. Тези мръсни номера не са измислени от цигани, нито от хора от улицата. Върху тези номера са работили по-специални „специалисти” и целта им е била да се ограбва наивният и доверчив човек и тези номера се разиграват не само в България, но основно в Русия и някои други бивши социалистически държави. Всичко това става след `89 г., когато идва комунистическата демокрация и която се бори до ден днешен срещу цивилизованият свят.
10
много изсмукана от пръстите история. Използвал са я като бушон, а тя си мисли, че върти милиони.
11
бившия червен депутатин Марангозов.Отново червено във случая.Е,много станаха вече случаите с червени кметове,депутати,политици,"честни"червени бизнесмени,все разследвани за далавери,измами и кражби за милиони.Това ли е "Визия за България" на Курни и БСП-то.
12
А защо не е в затвора, след като измамата е установена още преди осем години?!
13
Печалбата е на върха на пръстите !Завърти колелото на късмета !https://bit.ly/2PdbSle
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Касиерката лежи сама а в гърдите ѝ - кама̀ о-о-о-о Сузана, за мене не тъжѝ ще се върна от Софѝята с много злато и пари ;)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6832
архив

– Ленче, а ти по какво си падаш?
- По рисуване и езда. А ти?
- Може да не повярваш, но по художнички и ездачки.

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
2237
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Любовникът на Дарина Павлова лъсна в сайт за възрастни - секс сцените с красавеца Джулио Берути забранени в Русия
x
ГОЛЯМ ДЕН: Един интересен църковен празник отбелязваме днес
x