Вход
София
Времето в София 8 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Икономистът Владимир Каролев с горещ анализ на Бюджет 2018 - за икономическия ръст, увеличението на заплатите и алтернативното предложение на БСП

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Икономистът Владимир Каролев с горещ анализ на Бюджет 2018 - за икономическия ръст, увеличението на заплатите и алтернативното предложение на БСП

на 01.11.2017
71506
13
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Икономистът Владимир Каролев с горещ анализ на Бюджет 2018 - за икономическия ръст, увеличението на заплатите и алтернативното предложение на БСП
Автор: Асен Рашков
01.11.2017
13
71506

Дискусиите около Бюджет 2018 продължават, след като в понеделник правителството гласува предложението на министъра на финансите Владислав Горанов. Вчера бюджетът беше официално внесен в парламента, където трябва да бъде гласуван. Агенция ПИК потърси за коментар икономиста Владимир Каролев, който отговори на въпросите ни за заложения ръст, увеличението на заплатите и алтернативния бюджет на БСП.

Правителството одобри бюджета за НЗОК

Правителството одобри бюджета за НЗОК

Правителството одобри законопроекта за бюджет на...

на 30.10.2017

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-н Каролев, как оценявате бюджета за 2018 година, предложен от правителството?

- Със смесени чувства поради ред причини. Има доста положителни черти от гледна точка на социалната система и сектори като здравеопазване, образование, сигурност, инфраструктура. Има рекорд от 13% увеличение на разходите спрямо предходната година. Не мога да си спомня за друг такъв случай. 4,5 млрд. лева повече ще има в бюджета за 2018 година.

От друга страна планираният дефицит се намалява. Това е добре, но аз си задавам въпроса защо, след като последните 2 години завършваме на излишък, трябва изобщо да планираме дефицит за 2018, а и за 2019 година?

Оправданието, че няма пари в държавния сектор трябва да изчезне, макар че се съмнявам това да стане. Готов съм да се обзаложа, че следващата година по това време отново ще има изказвания на учители, директори и лекари, които ще се оплакват, че няма пари. И това ще е така, докато не се направят необходимите реформи в тези сектори. А от бюджета за следващата година не се виждат стъпки в тази посока.

Например в здравеопазването има една монополна Здравна каса. Там няма конкуренция. Списъкът с проблемите в този сектор е много голям, а не виждам от бюджета да се правят опити те да бъдат решени.

Като цяло Бюджет 2018 е по-добър от Бюджет 2017. Но остава в мен лошия привкус, че в една хубава година, 2018 ще е годината с най-голям растеж след 2008 година, не се използва достатъчно бюджетът като инструмент за реформи. Нали знаете кога се пестят повече пари, когато се изкарват повече пари.

- Казвате, че парите в тези сектори никога няма да стигнат, докато не се предприемат реформи?

- Абсолютно.Не виждам реформи, които да доведат до намаляване на разходите там, където има нужда.

В някои сектори просто е нужна конкуренция. Например, аз съм привърженик на идеята всяко училище да има собствен бюджет за заплати. На директорите заплатите може да бъдат централизирани, но тези на учителите да се определят от училищното настоятелство или от самите преподаватели чрез тайно гласуване.

Не трябва да се увеличават парите на калпак. Ако един учител работи и се справя по-добре защо той да не получава двойно повече пари от друг, който не си върши работата? Необходима е конкуренция както сред учителите, така и сред лекарите.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП обявява алтернативния си бюджет за 2018 година (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП обявява алтернативния си бюджет за 2018 година (ОБНОВЕНА)

Седмица преди конгреса, който уж социалистите насрочиха,...

на 23.10.2017

Проблемът със заплатите в публичната сфера ще си остане заради липсата на реформа в отделните сектори и заради все още раздаването на калпак на увеличение на заплатите.

- Смятате ли за значителна стъпката с отпускане на над 730 млн. за публичната сфера?

- Добре е, че ще се вдигнат заплатите в публичния сектор, но финансовият министър Владислав Горанов каза, че възнагражденията ще растат, ако си ги изработим. Да, но в закона не фигурира това условие "ако си ги изработим". Няма гаранции, че ще си ги изработим тези заплати, има гаранции, че ще бъдат платени.

- Виждате ли някакви проблемни сектори в Бюджет 2018?

- Няма натиск в топлофикационния и водния сектор. Ако изключим две топлофикационни системи, всички други дружества са на изкуствено дишане. Бих искал да видя в бюджета реформи както в топлофикационния, така и във водния сектор. Защото, "Топлофикация София" отдавна да беше фалирала, ако БЕХ не отлага плащането на природен газ. БЕХ плаща на "Газпром" за природния газ, но после отлага взимането на тези пари от "Топлофикация". Във водния сектор също отиват значителни суми, но и там не виждаме реформи.

Готов съм да се обзаложа, че догодина на Националната здравноосигурителна каса отново няма достигат няколкостотин милиона. Те всяка година искат повече пари и всяка година са на дефицит.

- Казвате, че НЗОК е дупка, която не може да бъде запълнена, така ли?

- Напротив, може. Решението се нарича конкуренция. Нека се състезават няколко каси помежду си, да доставят лекарства на болниците и да видим тогава какво ще стане.

- Постижим ли е ръстът от 3,9%, заложен в Бюджет 2018?

- Напълно постижим е, дори е възможно да има по-висок ръст, ако няма някакъв външен шок. Защото българската икономика зависи много от износа от една страна, а от друга от енергийните суровини. Ако се увеличи цената на енергийните суровини, освен че ще има по-висока инфлация, това ще доведе и до увеличение на себестойността на някои услуги и продукти, произвеждани в България. Това винаги води до забавянето на евентуален растеж.

Възможно е ръстът да е по-малък също така, ако има някаква сериозна криза по нашите външни пазари. Основен пазар е Европейският ни съюз. 2/3 от износа на България е към ЕС. Тогава може да има по-малък ръст, но аз за сега не виждам негативни сигнали в тази посока.

Мисля, че този ръст е напълно постижим, дори би могъл да бъде и по-голям, ако не се качва данък "труд". Няма да се уморя да казвам, че абсолютно излишен е този дебат за дефицита на НОИ. Националният осигурителен институт вечно ще е на дефицит. Никъде не е казано, че пенсиите трябва да се плащат от данъка върху труда, наречен благозвучно "осигуровка". В Дания, например, данъка върху труда е 2%, а пенсиите са едни от най-високите в Европа. Те се плащат от т. нар. "общи данъчни приходи на държавата" - ДДС, Данъка върху общите доходи и Корпоративния данък печалба. Увеличението на осигуровката води до увеличение на разхода за труд и оттам до по-малки стимули за предприемачите и по-малки инвестиции. А трябва да бъде точно обратното - данъкът върху труда да бъде намаляван, за да има стимули предприемачите да инвестират повече и да има по-голямо увеличение на заплатите.

Очаквам и следващата година да има ново увеличение на заплатите между 8 и 10%, както беше и тази година. Но за поредна година, според мен напълно ненужно, ще има увеличение и на данъка върху труда.

- Какво смятате за алтернативния бюджет, който предложи БСП?

- Това е чисто политически бюджет. Такава е работата на БСП. Аз, ако бях симпатизант на партията или член, щях да искам да видя такъв бюджет. Но коментара ми за него е само един - най-хубавото на този бюджет е, че няма да се изпълнява.

- Може ли да очакваме някакви изненади при гласуването на бюджета?

- Не, не очаквам изненади. Мисля, че ще мине.

Сподели:
Напиши коментар »
(13)
1
В пик само герб политолози журналисти лекари икономисти все крадци на заплата
2
ПОЗОР ЗА ДОЛНОТО МУТРО-МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ. НАРОДЕ, АКО ИСКАШ ПОНЕ МАЛКО СПРАВЕДЛИВОСТ, САМИ ТРЯБВА ДА СИ Я ИЗВОЮВАМЕ. ВСИЧКИ ВКУПОМ НА ПРОТЕСТИ ЕЖЕДНЕВНО! ПЕНСИОНЕРИ, ЗАЩО НЕ ИЗЛИЗАТЕ ДА БИЕТЕ ПРАЗНИТЕ ТЕНДЖЕРИ КАТО ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ, ИЛИ СЕГА СТЕ ДОВОЛНИ! НЕКА ПОКАЖЕМ ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЦЯЛ СВЯТ ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 9 ГОДИНИ. ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО С ТИКВАТА В ЗАТВОРА ЗА ДА ЗНАЯТ И СЛЕДВАЩИТЕ УПРАВНИЦИ КАКВО ГИ ОЧАКВА, АКО ПРОДЪЛЖАТ В СЪЩИЯ ДУХ.
3
Интервюто не е лошо, просто ми омръзна да го чета, да го гледам и да го слушам навсякъде.
4
Онези,които ти дават трибуна,показват мнооого лош вкус и имат занижени журналистически критерии.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Ueleeeer, zdrawo smuchkash makarona NA PADISHAHA, NEDODQLKOoooo!! Pukni KUCHE PROKLETO.
7
Различните банди на комунистите, които вече 74-та година не пускат властта създават видимост за плурализъм. Този е плужек от ВКР и всички комунистически "особи" трябва да бъдат лустрирани, съдени и да излежават тежки присъди по затворите, а имуществото им национализирано. Защото това няма как да се случи без чужда армия да ни окупира, ще останем най-бедният народ в Европа с най-големите престъпници, наричащи се "политици".
8
Герберастки съучастник.
9
Когa здрaвните влaсти ще приберaт влaду лудуту зa принудително лечение???
10
Не е важно колко ленти е отрязал КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов, колко първи копки е направил, колко журналистки е ощипал, колко масажистки и чалгаджийки е из-чу-кал, колко магистрали и спортни съоръжения построил, какъв голям каратист е и какъв точно колан по карате има, колко помия е откраднал от почивните станции за да си нахрани прасетата и кокошките, колко бой е изял от майка си, колко писма и е написал от казармата, колко книги за Винету е прочел, колко листя е прелистил, колко яйца изяжда на закуска, колко гола е вкарал на мачлета в работно време, колко пари е спечелил на вързано от игра на тенис, колко му е голям рейтинга и колко дълъг маркуча, колко маркуча е развил по пресечена местност, колко голям приятел му е Берлускони, колко тениски, грамоти и шапки е получил от партньорските служби, КОЛКО ПЪТИ Е ЗАКУСВАЛ или ОБЯДВАЛ с Обама (ЗАЕДНО С ДРУГИ 5-6 ХИЛЯДИ КАТО НЕГО), колко бивши свои другари от тъмния период е изпържил, колко шамара е ударил на Стенли и колко котарака сега примъркват сладко в скута му, колко сделки с негов фалшив подпис ала брат Драшков са минали незабелязано в Общината, колко е сложил на бюрото си, колко много мрази тройната коалиция, какъв голям пич е, колко трупа е изровил с фадромата, колко показни ареста е извършил, колко пъти на ден и по колко телевизии се е показал за да напомни за себе си и т.н. Всички тези циркаджилъци, маймунджулуци, евтини селски тарикатлъци, тъпи бабаитлъци нямат никакво значение. Важното е, че този човек е неук и некомпетентен (търся подходящи думи, които да не са чак толкова обидни, колкото тези, които ми хрумват в момента). Той не може (и не бива) да управлява държавата. Не е вярно, че няма алтернатива. Алтернатива има дори само заради факта, че всеки друг би бил по компетентен от КОМУНИСТА Бойко Борисов.
11
Е нема толкова платен и тъп икономист като Каролев.Намерете си някой кадърен.
12
Владко, 10 милиарда годишно се губят от ДДС, митнически такси, сива икономика, корупция- те ти пари и за пенсии, и за образования, и за полиция, и за войската елементарно нали.
13
Ха на бас по едно "Черно Джони" че ако БСП дойде на власт Каролев пак ще обяснява колко са успешни Управляващите. Този човек е най - големия подмазвач да не употребявам по цветуща израз, на власт имащите. Докато беше комсомилски е икономиката с Лукарски какво направиха? Само поразии.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували при парламентарни избори днес?
архив

Двама психолози обменят опит:
– Като ми дойде нов пациент, винаги го питам дали играе шах. Ако не играе –
казвам му да започне активно. Ако играе – казвам му веднага да спре.
– Защо?
– И аз не знам защо, но помага в 80% от случаите.

няма нови новини
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
сега
2035
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: След екшъна в Сливен, вътрешният министър категоричен: Няма да позволя нападение над полицай
x
МИСТИЧНО: Този светец видял едно от най-големите чудеса на света
x