Вход
София
Времето в София 5 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: И БНР с огромни загуби като БНТ - 5,5 млн. лв. дефицит в радиото! Оскандаленият шеф Балтаков не смее да пипне заплатите на протестърите около Силвия Великова

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 42
Починали: 24
Заразени: 593

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: И БНР с огромни загуби като БНТ - 5,5 млн. лв. дефицит в радиото! Оскандаленият шеф Балтаков не смее да пипне заплатите на протестърите около Силвия Великова

на 14.02.2020
29430
0
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: И БНР с огромни загуби като БНТ - 5,5 млн. лв. дефицит в радиото! Оскандаленият шеф Балтаков не смее да пипне заплатите на протестърите около Силвия Великова
Автор: ПИК
14.02.2020
0
29430

Новоизбраният със скандални схеми от СЕМ шеф на Българското национално радио Андон Балтаков събра екипа, за да му обясни, че ще живее в мизерия. Той започна да вие като линейка още от първия си работен ден, а в коридорите вече шушукат защо се е хванал с тая работа, като не е наясно какво е дереджето в медията. Иначе зорът да стане Балтаков шеф беше голям и както ПИК съобщи СЕМ допусна куп нарушения с избора му, заради което вече е сезиран съдът.

Според него БНР започва 2020 година с дефицит от 5,5 милиона лева. "Очакваните разходи надхвърлят 54 милиона и 800 000 лева, а приходитe с бюджетния трансфер са 49 милиона и 300 хиляди", съобщи генералният директор в обръщение към работещите в обществената медия. Това означава, че радиото е в положението на БНТ, където има потънали над 25 млн. лв. за няма и две години под управлението на Коко Каменаров.

Недостигът на средства в бюджета на радиото, според Балтаков, е резултат от драстичното увеличение на разходите за авторски и сродни права, съгласно подписания през 2017 г. договор с дружествата ПРОФОН и "Музикаутор". За целия срок на договора - от началото на 2017 г. до края на 2019 г., радиото е платило 2,4 млн. лева. повече спрямо предходния договор.

Заедно с това е налице увеличение на издръжката на радиото за комунални разходи и външни услуги, което е следствие от повишението на общото ниво на цените на енергийните стоки и административните цени - топлоенергия, газоснабдяване, водоснабдяване, транспортни горива, външни услуги.

Увеличение на бюджетния трансфер има само през последните две години - 2019 и 2020 г. и то е целево, единствено за разходи за персонал, но не и в частта на текущите разходи.

През нито една от последните десет години не е отчетена средногодишната инфлация, с която да бъде индексиран трансферът от държавния бюджет за издръжка на БНР.

Въпреки дефицита, няма да се намалява Фонд работна заплата, не се предвиждат и съкращения, посочва още Андон Балтаков и допълва, че ръководството на БНР започва сериозна преоценка на различните разходни пера, за да бъдат оптимизирани разходите.

Балтаков така е не обели дума как ще бъде избит този дефицит или едничката надежда остава държавата отново да налива от пусто в празно, за да им е гот в медията на определени протестърски кръгове около любимката на премиера Бойко Борисов - Силвикия Великова, която беше оставена на работа, въпреки присъдружието си с политици и присъдружни подсъдими олигарси.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при парламентарни избори днес?
Общо гласували: 10842
архив

Дечицата задължително трябва да ходят на детска градина, та ако ще да е и за една седмица! Тогава по-лесно ще можете да обясните на гостите, откъде са се научили да псуват.

няма нови новини
Днес: 298
hot
най-четени новини в момента
сега
2794
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Сачева с подробности за безработицата у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Опасен ли е сексът по време на пандемия? По-добре забравете за нови партньори
x