Вход
София
Времето в София 2 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК И "РЕТРО"! Никола Филчев: Христо Иванов да копае с мотика номер 8! Пари за пенсии няма заради разбойническата приватизация на Костов

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК И "РЕТРО"! Никола Филчев: Христо Иванов да копае с мотика номер 8! Пари за пенсии няма заради разбойническата приватизация на Костов

на 05.05.2017
47308
24
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК И "РЕТРО"! Никола Филчев: Христо Иванов да копае с мотика номер 8! Пари за пенсии няма заради разбойническата приватизация на Костов

Проф. Никола Филчев е юрист; съдия във Върховния съд на Република България, бивш заместник-министър на правосъдието, главен прокурор на България в периода 1999-2006 г., а от 2006 до 2008 г. – посланик в Казахстан. Роден е на 25 юли 1948 г. във Варна.

ИНТЕРВЮ НА СИМО РУСЕВ 

-  Професор Филчев, вие сте главен прокурор от годините на т.нар. демократичен преход в България. Как си обяснявате сега засилената активност на прокуратурата в НЕК, в АПИ и исканията на главния прокурор за снемане имунитета на депутатите Бъчварова, Добрев и Марешки? Ще произтече ли нещо позитивно от това,  или всичко е само шум в системата? 

- Оценявам положително активността на прокуратурата от последните дни. Работата на прокуратурата е да обвинява и да разследва в защита на обществения интерес. Прокуратурата е кучето, което пази стадото от крадци. Затова крадците не обичат прокуратурата. Винаги има недоволни от прокуратурата – защо днес, а не вчера или утре? Защо изобщо го прави? Ако прокуратурата беше предприела тези действия преди президентските избори или преди парламентарните избори, щяхме да питаме – а не обслужва ли тя някоя партия за изборите и т.н. Сега няма избори. Поне този въпрос не може да се зададе. Поначало трябва да се знае, че прокуратурата решава кога да повдигне обвинение въз основа на закона и събраните доказателства. А не обвиняемите и техните обслужващи медии.   

Прав ли е Бойко Борисов, на когото предстои трети мандат като министър-председател, когато казва, че този стил на работа от последните дни е румънският модел? 

- Премиерът Борисов вече десетилетие ръководи държавата. Аз нямам нито информацията, нито отговорността на премиера и поради това нямам моралното право да го съдя. Не мога да коментирам неговите коментари. В случая думите му трябва да се тълкуват във връзка с предишни негови изказвания по този въпрос и аз смятам, че той е абсолютно прав, като не приема „румънския модел” на борба с престъпността. 

- Какво е оригиналното в този модел? 

- Така нареченият румънски модел на борба с престъпността се изразява в безразборна и поголовна сеч на глави и аз съм категорично против това. Румънците застреляха президента си Чаушеску като куче. Това ли са евроатлантическите ценности, на които ни учат. Държава се управлява с мъдрост и компромиси. Крайните действия, ексцесите трябва да се избягват. Ние имаме отрицателни примери от близкото минало, включително и в работата на МВР и прокуратурата тогава. Борбата за законност трябва да се води със законни средства, а не с „революционно” опиянение от властта, която народът ти е дал временно. Да не забравяме уроците на историята. Робеспиер, наричан Неподкупния, е вожд на Великата френска буржоазна революция в края на XVIII век. Той се бори за демокрация и за правата на гражданите. Но заставайки начело на якобинците, той установява терор и всеки ден Конвентът (Националното събрание) на Франция постановява да бъде отрязана главата на някого от политическите му противници на гилотината. Накрая Конвентът изпраща и самия Робеспиер на гилотината. 

- Но защо Румъния напредна, а ние изостанахме? 

- Вие сте прав. Действително преди години България беше по-напред от Румъния в борбата срещу престъпността и за върховенство на закона. Спомням си, че през 2000 година по молба на Иван Костов пътувах до Германия за спешна среща с германския министър на вътрешните работи и мой стар приятел Ото Шили. Той председателстваше Комисията по правосъдие и вътрешни работи, която на следващия ден трябваше да реши въпроса за визите за българи и румънци в Европейския съюз. Проблемът тогава беше, че България е по-напреднала и Германия настояваше  да се отменят визите само за българи, докато Румъния беше по-назад, но Франция държеше да се движим заедно. Германският министър ме увери, че на следващия ден визите за българи ще паднат. Костов веднага излетя за Германия, за да благодари на техния президент. И наистина – на следващия ден визите за българи в Европейския съюз бях отменени. 

- Защо сега обаче ние продължаваме да изоставаме? 

Управляващите политици през този период да си кажат. Дали защото не успяхме да организираме дейността на правозащитните органи, или защото управляващите партии нямаха политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията. Предлагам ви да попитате управляващите политици от 2000 година до сега. Знаят се поименно кои са те.   

- Възможно ли е изобщо да се изкорени корупцията? 

 - Не. Стремежът към собственост, инстинктът да имаш повече е дълбоко залегнал в човешката същност. В Древна Спарта са направили опит да изкоренят корупцията, като са забранили наследяването. И тогава няма смисъл да трупаш богатство, защото то няма да остане за децата ти, а ще отиде у държавата. Днес ние живеем в условията на капитализъм, при който собствеността е основна ценност. И опитът на Древна Спарта е неприложим. Може би трябва да вземем пример от Германия, където има не само строги правила, но и действен контрол върху придобиването и движението на парите. И строга неотвратима отговорност за нарушаването на тези правила. 

-  Как разчитате срещата на главния прокурор Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнес политика Георги Гергов в ЦУМ? 

-  Този измислен скандал е буря в чаша вода. Така е преценил главният прокурор, така е постъпил. Важни са неговите служебни действия. Друг е въпросът какви са били мотивите на останалите участници в срещата и дали те не се опитват да извлекат полза от тази среща, като същевременно злепоставят главния прокурор. Казах вече, важни са действията по служба на главния прокурор – дали се разследват престъпленията, дали се повдигат обвинения, дали се внасят своевременно обвинителни актове в съда. А по-нататък решава независимият съд. Прокуратурата обвинява, но не осъжда виновните. И трябва да се признае, че някои съдии се поддават на политически натиск, като изпълняват партийни поръчения. Други съдии вземат подкупи, за да решават делата в интерес на клиенти и против закона. Има доста примери за това както в далечното, така и в по-близкото минало.   

-  Но Христо Иванов и неговите съратници поискаха оставката на главния прокурор Цацаров? 

-  Тези лица трябва да се успокоят и да престанат да сеят клюки и интриги срещу заплащане. Самият Христо Иванов като наследник на съветски разузнавач – офицер от Съветската армия, да се засрами, да престане да позори фамилията си и най-сетне да се заеме с градивен труд в полза на обществото. Ако въпросните „другари” не искат да работят, тогава трябва да им се връчи по една голяма мотика осми номер и да се изпратят на трудова терапия в селското стопанство да копаят.  

- Срещата в ЦУМ в кабинета на Георги Гергов не е ли пример за паралелната държава, за която говори лидерът на социалистите Корнелия Нинова? 

- Познавам посочените от вас социалисти повече по документи. Поради това не бих могъл да коментирам техните представи за официална и „паралелна държава”, за социализма на трудещите се и за личното богатство, за двойния морал и т.н. Моят живот е преминал в служба на официалната държава и на закона. Има голяма разлика да служиш на държавата и да служиш на собственото си забогатяване. 

- При тази ситуация какъв е хоризонтът, който виждате за новото правителство? Ще бъде ли реализиран пълен четиригодишен мандат? 

-  Конституционният срок е четири години. Дали управляващите ще управляват четири години, или ще си отидат по-рано, зависи от народа. Ако народът е удовлетворен и иска това управление, естествено е то да остане. 

- И все пак, как да се измъкнем от блатото, в което се намираме? 

- Българите живеят лошо не от вчера. Ние сме най-бедните, най-болните и вече най-необразованите хора в Европа. В резултат на разбойническата приватизация по времето на Костов, в резултат на хайдушкото разграбване на държавната собственост под ръководството на Командира българите са в това тежко положение. Държавата няма пари за здравеопазване, за образование, за заплати и пенсии. Да не говорим за инвестиции в икономиката. При приватизацията държавно имущество за трийсет милиарда долара беше разграбено от малка група хора и държавата получи обратно едва три милиарда долара. Българското общество се раздели на бедни и богати. Настъпи дълбока класова диференциация. Държавната собственост беше ограбена от стотина фамилии, а за народа останаха голите „евроатлантически ценности”. Е, сега свободно се провеждат гей паради, а фолк певици от сутрин до вечер вият кръшна снага по телевизията и възпитават децата. Какво повече? 

  - Какво разбирате под олигархия? 

  - При приватизацията се приватизира се не само държавното имущество, но също и държавната власт. Така в България възникна олигархията като съчетание от: а) богатство, придобито чрез престъпления, б) влияние върху държавата и политическите решения и в) медии, които манипулират обществото. Държавата отслабна, а олигархията стана силна. Днес олигархията упражнява голяма част от принудата в българското общество вместо държавата. Престъпността бурно се разви, а корупцията стана норма на нашия живот. Силно нарасна и агресията. Бедните хора не обичат богатите престъпници. Бедният човек е зъл. И тогава обществото ни отново ще се обърне към социалната революция като изход от създадената несправедливост. С други думи, пак ще се върне към Маркса, Енгелса и Ленина. Битието определя съзнанието. Материалните условия на живот обуславят мисленето. Равната и колективна собственост определят добрия морал на хората. 

- Не се ли страхувате, че ще ви обвинят в комунизъм заради това, което казвате? 

- В Германия и Западна Европа Маркс е вече реабилитиран. Скоро той беше обявен за най-големия философ на ХХ век. Комунизмът не е репресии, погазване на човешките права и концлагерите по времето на Сталин. Няма нормален човек, който да харесва това. Но левите идеи за свобода, равенство и братство произхождат от християнството. Те са ръководни идеи на Великата френска буржоазна революция и на Великата октомврийска социалистическа революция. Тези идеи винаги ще доминират и ще водят обществото по пътя му към прогрес. Както заявява великият Ботев: „Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.”

 Още интервюта, коментари и интересни четива вижте на Retro.bg!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19024
архив

Фирма провежда конкурс за свободна позиция. Постъпили са цяла купчина автобиографии. Уморен и отегчен служител от отдел ТРЗ хваща половината автобиографии и без дори да ги погледне, ги хвърля в коша: - На нас каръци не ни трябват!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x