ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Калина Андролова приключи Радев: Самовлюбеният и заслепен президент не трябва да се докосва до енергетиката - въвлече ни в спирала от загуби

Акценти

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Калина Андролова приключи Радев: Самовлюбеният и заслепен президент не трябва да се докосва до енергетиката - въвлече ни в спирала от загуби

519729
на 10.08.2024
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Калина Андролова приключи Радев: Самовлюбеният и заслепен президент не трябва да се докосва до енергетиката - въвлече ни в спирала от загуби

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Турският газов оператор „Боташ“ отхвърли призивите за предоговаряне на спорна сделка с българския си държавен партньор „Булгаргаз“, анализира ICIS. Договорът беше подписан по време на един от служебните кабинети на президента Румен Радев, когато министър на енергетиката беше посоченият от него Росен Христов.

препоръчано

„Боташ“ отхвърли твърденията на „Булгаргаз“, че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази с „промените на пазара“, като заявява, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

Потърсихме за коментар журналистката Калина Андролова, която следи скандала.

Интервю на Соня КОЛТУКЛИЕВА

- Г-жо Андролова, наричате договора с турската компания Боташ „афера за милиарди долари“. Защо? Кой участва в тази афера и какви са последствията за България?  

- Този договор се разследва от ЕК за нарушаване на правилата за конкуренция, тъй като имаме резервиране на капацитет от „Булгаргаз“ в полза на БОТАШ по непрозрачен начин. Това е международен скандал. И трасето, което нашите властници се опитват непрозрачно да подпомагат, решава проблемите на Турция и Русия, а нашите ги задълбочава! България става съучастник при това с огромни щети в изграждането на заобиколно трасе към някои европейски държави за руския газ през посредничеството на Турция. И тук въпросът не е ние дали да пречим, или да не пречим, заради войната между глобалните фактори! Въпросът е, че България не защитава своя национален интерес и е смачкана до разпад от слугинажа на българския властник! Тази афера се скрои от служебния кабинет на Радев и се инициира под егидата на президента. Той беше движещата сила, той посети Ердоган, за да му поиска опция за споразумение. Но тъй като нито Радев, нито премиерът му, нито министърът му имаха компетентност да преценят щетите от този договор, въвлякоха България в спирала на огромни загуби! Не само на пари, но и на енергиен суверенитет. Аз искам да допълня, че БОТАШ изпрати на България един подготвен от тях договор, който ние трябваше да подпишем. Такова нещо не съществува по света. Подобен дългосрочен договор се изготвя след поредица от срещи, уточняване на клаузи и интереси – двустранно. Той не се подава от едната страна на мейла на един министър, който го разписва знаково без да има право на това и го пуска на държавната компания. Тук имаме грандиозни нарушения, които се покриват. И шокираща некомпетентност как се вършат подобни неща в нормалните държави. А мошениците се скриха със завлечените милиони от министерстването си по дупките и даже заплашват да съдят този и онзи, че разкрива мошеничествата им. 

- Вие първа алармирахте, че България плаща по 486 хиляди долара на ден за такса-услуга, дори да не ползва терминалите на БОТАШ. Докога България ще излива милиони в турската компания? 

- Парите са много, но са най-малкото поражение. Ние унищожаваме обществения доставчик „Булгаргаз“, извличаме нашия пазар към чужда компания и трасираме турския интерес в пълен разрез с националния ни интерес. Да купуваме газ от Турция не е проблем, но с този договор ние предоставяме оперативна свобода на БОТАШ и опция да заемат целия наш пазар, и да излязат на европейския пазар по непрозрачен начин чрез нас! Защо правим това? Защо не се държим достойно като партньори, а се държим като необразовани слуги, които даже не могат да разберат договора, който подписват и после се учудват на последствията. България към този момент не може да преговаря за промени в този договор, няма капацитет във властта (няма хора знаещи и можещи), за да преговарят с Турция по този договор. Споразумението, от една страна, може да фалира окончателно „Булгаргаз“ и да завлече цялата ни енергетика, но от друга страна, може да съсипе и договора с азерите, защото турците могат да ни блокират сметките. Тогава ще гръмне и азерския договор. Но тогава държавата ще трябва да продължи да плаща за всичко, което мениджъри и министри са надробили. Радев изобщо не трябва да се докосва до енергетиката на България, камо ли да претендира да я управлява през некомпетентни подставени лица от Копринков, както беше досега. 

- Научихте ли нови подробности от споразумението? 

- Най-новото е, че България обявява практически неплатежоспособност по договора и нашите са изпратили писмо до турската компания да се жалват. В отговор БОТАШ най-общо ни казват да не си и помисляме да преразглеждаме нито запетая. Да не говорим, че в договора няма клаузи за преразглеждане или отказ от наша страна. Както и друг път съм казвала, в този договор ние имаме само задължение и нула права. Ние не можем да водим никакви преговори, това трябва да се осъзнае и Радев трябва да престане да натиска да прикрие щетите, които стовари върху държавата. Радев трябва да престане да представя тези щети за някаква страшна полза, икономически напредък и че България ще става енергиен тигър на Балканите! С такъв фалшив, измислен пиар, напълно обратен на реалността не се управлява държава! Така се разсипва държава. Всички пиар операции, които се разиграват от министър Малинов, който, апропо, е участник в подписването на Протокола по това Споразумение, ще доведат до още по-голям проблем за България. Ако турците евентуално склонят да направя съвсем леки козметични отстъпки, например минимално намаляване на таксата, ще искат в замяна нещо още по-скандално. БОТАШ няма да се откажат от правата, които сме им дали. А ние сме им дали права! Разбирате ли?! Тези права са трасе за милиарди. Турция не само не отстъпва, но виждайки, че сме некомпетентни и страшно глупави, разширява интересите си. Тоест натискът на Радев чрез Малинов да поправи безстопанствения си ход по Споразумението, създава още по-сериозни заплахи за България. И аз ги съветвам да престанат да се държат неграмотно и сервилно едновременно. Защото виждаме, че са на път да разширят щетите и да ги пренесат в други сектори! Този договор не трябва да се разширява с допълнителни споразумения и меморандуми, които се подписват отново от същите нефелници. Това само в България може да се случи. Живеем в Абсурдистан! Искам да подчертая парадокса, че ние изпращаме същите хора, които са подписали договора, да го променят. Това е абсурд. И България наистина е ударила дъното в управлението. Най-малкото ние трябва да разследваме тези хора, които са подписали, за да покажем на отстрещната страна, че е отчетен проблем, който искаме да решим, че е станало нещо неприемливо. Тази брутална некомпетентност, която Радевите герои създават, трябва да приключи, защото иначе ще приключи държавата ни. Единственият начин за прекратяване на договора е ЕК да го обяви за проблемен, какъвто той фактически е.  

- Президентът Радев или близки негови хора замесени ли са в тази афера? Кой се обогатява от нея? 

- Споразумението с БОТАШ е сключено по време на служебния кабинет на Радев, което е абсолютно недопустимо, тъй като става дума за стратегическо планиране и дългосрочни ангажименти в областта на енергетиката. Това изобщо не е във функциите на служебните кабинети. Аз отдавам споразумението на глупост, на мегаломанията на Радев да се чувства като важен управленец, но е възможно и да е етюд на корупция на властта от задкулисен външен играч, който много добре разбира какво изгражда, трасира и какво съсипва. Споразумението е с толкова много детайли, че буквално е като октопод, който е сграбчил плячката си и не й оставя въздух. Неустойките са съсипващи. Но по-лошото е, че глупостта разваля и съседските ни отношенията с Турция, която е мощна и интересна държава с бъдеще, макар в момента да преживява икономическа криза. В споразумението с БОТАШ се усеща сянката на „Газпром“. Ние сме използвани като нечленоразделни мулета, които не знаят изобщо какво им се случва. Това е унизително. Използваха самовлюбения и заслепен Радев, защото през другите кабинети такъв договор никога нямаше да мине. Ще си помисли човек, че се сътвори политически хаос нарочно, за да може в политическата мъгла да се сключи договор, който трябваше да остане в тайна за по-дълго време, докато улегнат нещата и станат необратими. И пак подчертавам, не става дума да не партнираме с Турция в областта на енергетиката. Това би било прекрасно! Става дума да управляваме държавата си мъдро и със знание, да защитаваме нашия интерес в споразуменията, а не да закриваме държавата, да разпродаваме всичко на който го поиска, и да вървим към статута „обитатели на терититория".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК