Вход
София
Времето в София 13 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Осман Октай със скандални разкрития кой се опитва да клати сигурността в България, защо ДПС говори за възможна гражданска война и защо БСП иска вот на недоверие

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Осман Октай със скандални разкрития кой се опитва да клати сигурността в България, защо ДПС говори за възможна гражданска война и защо БСП иска вот на недоверие

на 07.11.2017
162622
17
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Осман Октай със скандални разкрития кой се опитва да клати сигурността в България, защо ДПС говори за възможна гражданска война и защо БСП иска вот на недоверие
07.11.2017
17
162622

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан взриви държавата, след като настоя в България да бъде признато турско малцинство. Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова прокуратурата веднага да започне разследване. 

ДПС в същото време поиска преформатиране на политиката в страната. А депутатът и заместник-председател на партията Янко Янков дори обяви, че България може да  се изправи пред гражданска война.

БСП от своя страна иска вот на недоверие на правителството.

Защо за пореден път политиците си играят с огъня като размахват етническата карта, кой има интерес от дестабилизацията на България и ще мине ли вотът на недоверие на правителството - по тези и други горещи проблеми разговаряме с анализатора Осман Октай, един от създателите на ДПС и основен критик на Ахмед Доган.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Що за политическо поведение демонстрира Лютви Местан с изказването си за признаване на турско малцинство в България, г-н Октай?

Димитър Тадаръков: Ахмед Доган ще се върне във властта, ако в България се установи диктатура

Димитър Тадаръков: Ахмед Доган ще се върне във властта, ако в България се установи диктатура

"Ако се появи диктатура, може би ще очакваме Ахмед Доган...

на 06.11.2017

- ДОСТ се състезава с ДПС, за да не ги позабравят избирателите. Правят го на различни полета. Едните говорят за признаване на национални малцинства, другите - за демонтиране на властта. И при едните, и при другите става дума за политика. Лютви Местан като нереализиран проект в политическото пространство напомня за себе си. Ако обаче думите излизаха само от неговите уста, ако бяха негови, нямаше никой да му обърне внимание. Но не е така. Поведението му трябва да се наблюдава, ако то е провокирано от Анкара - по един начин. Ако идва от Москва - по друг. 

- Нима искате да ми кажете, че Москва провокира етническо напрежение у нас? 

- И Анкара, и Москва преследват дестабилизиране на България като страна членка на ЕС, на НАТО и място за стабилност на Балканите. Едните пускат приказката дали ние сме си спасили евреите. Другите се намесват в изборния ни процес. Аз не съм удовлетворен от реакцията на външното ни министерство по повод скандала след думите на говорителката на руското Външно Мария Захарова, че Съветската армия е спасила българските евреи. Когато следват провокация след провокация от страна на Москва, очаквах най-малко да бъде привикан руският посланик и да му бъде отправена нота. Така, както беше направено с турския посланик по време на нашата предизборна кампания.

- Защо не го направиха?

- Защото с етническата карта се заиграва от 1989 г. политически. така нареченото мюсюлманско малцинство се използва от всички партии. Защо различните политически сили не използват турски интелектуалци? Препоръчвам на премиера Бойко Борисов да назначи на ключови позиции представители от истинската турска интелигенция. Вместо само да се говори за малцинство. Българските турци абсолютно не са настроени сепаратистки. Винаги съм протестирал, че така нареченият ентнорелигиозен модел зависи само от един човек от Сараите. Това не е вярно. Исторически е заложена толерантността между българи и турци. Каквото и да говори Димитър Тадаръков, Доган вече изперква от ситуацията в която се намира (б.а. - вижте в "Още по темата"). Никой нормален човек не може да издържи на такава изолация и на контрол от страна на българските служби. 

- Тадаръков каза в ефира на една от националните телевизии, че Доган ще се върне в политиката, само ако в България бъде установена диктатура...

- Янко Янков, който е заместник-председател на ДПС, обави открито, че ако не бъде сменен моделът, ако не се преформатира политиката на страната и Патритотите продължават да насаждат език на омразата, България може да бъде изправена пред гражданска война. Това е много по-страшно от искането на Местан за признаването на турско малцинство. Разбирате ли, че при такава директна заплаха, властите не бива да са спокойни за европредседателството. В един момент като нищо тези, които смятат, че властимащите не ги чуват, може да се изсипят пред НДК, за да ги чуе Европа. 

- От домакинството на европредседателството имаме интерес всички. Нима вярввате, че съществува българска партия, която да организира подобни размирици, които да опетнят лицето ни пред Европа и пред целия свят?

- Във всяко село с преобладаващо мюсюлманско население има автобуси на ДПС, които разкарват децата по училищата или вършат друга работа в услуга на хората. Но в един момент като нищо може да дойде заповед 100 хил. души да бъдат натоварени в рейсовете и да бъдат откарани някъде. Например в Шумен - мястото го използвам само като хипотетичен пример. Хората ще се чудят какво правят там. Достатъчно е обаче сред тях да има 50 - 100 провокатори и какво става? Достатъчна е само една искра. Аз така разчитам думите на Мустафа Карадайъ, че преформатирането на мнозинството е неизбежно - дали чрез предсрочни избори или по друг начин. Какво има предвид с този намек "по друг начин"?!

- Страшни прогнози правите, г-н Октай. Не е ли време спецслужбите да се захванат с опасностите, за които говорите?

- Спецслужбите се занимават с всичко друго, но не и със сигурността на страната. Когато преди 10 г. ние говорехме за необходимостта от ислямско училище под контрола на държавата, което да подготвя кадри, политиците скачаха до небето. Включително и Красимир Каракачанов, който в момента лансира същата идея. Сега се сетиха, изведнъж усетиха влиянието на Турция.

- По-добре късно, отколкото никога. Пред ПИК бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров каза, че много от имамите са на заплата от турската държава?

- Така е. Ама защо трябваше да се чакат 10 г.?!Защото и сега се действа политически. 

- На Балканите трябва много внимателно да се борави с темата за етническите малцинства, защото е взривоопасно?!

- Точно за това говоря. Темата за признаването на турското ентическо малцинство са я изваждали и ДПС. Но не толкова агресивно като Местан. Разликата е, че при Реджеб Ердоган има напрежение. Когато диктаторите са притиснати, те търсят начин да изнесат напрежението извън страната.  Местан играе по ръба. Имаме Рамкова конвенция за защита на националните малцинства. Тя не се изпълнява буква по буква. ДПС и Лютви Местан отиват в село Х и казват за българските училища в Украйна, след като подклаждат огъня с въпрос към хората дали си имат турски училища. Ако днес някой даде 5000 евро на циганин мюсюлманин, който е на ръба на оцеляването, то той може да направи всякакви поразии. Пример е случаят в Пазарджик. Тези хора, преди да станат толкова фанатично вярващи мюсюлмани и жените им да се разхождат свободно с бурки, бяха протестанти. 

- БСП иска вот на недоверие на правителството, ДПС обяви, че ще го подкрепи...

- ДПС са единственият фактор, който не позволи на БСП да се модернизира. Демонтажът на БСП не се състоя. Не знам защо властимащите обикновено толкова първично реагират, когато им се иска вот на недоверие. Всяка власт трябва да се радва, когато има дебат, за да може да покаже достиженията си. 

- Ще мине ли вотът?

- Не, никой не иска той да мине. ДПС по дефиниция са партия, която си знае интереса и винаги е гладна за власт. Вижте, че тя подкрепя ГЕРБ, когато има разминаване с Патриотите. А иначе умело поддържат огъня пред избирателите си. А БСП не могат да бъдат алтернатива на управлението, когато те самите не знаят какви са - комунисти, социалисти или социалдемократи. Чрез вота Корнелия Нинова се опитва да консолидира избирателите и да си утвърди едноличната власт. 

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
А какво ще каже Каролев по въпроса
2
Бостан е вреден за България
3
Защо плюем Местан Чалма, а другата Доган Чалма от Сарая я величаем, че чак с Левски сравниха, след като и двата феса са еднакво вредни за България. Или защото, единия фес може да върне комунистите на Сланинова пак на власт, за да крадат като за последно, затова ли..
4
докато има турски партии в България ни чака само бедност и простотия. те отнемат обществената енергия на страната да се разправяме с турски простоии докато света върви напред.. закриване и екстрадация
5
Тоя откъде изпълзя? И той е от същата пасмина!
6
да не забравяме кой регистрира ДОСТ и кой се бори срещу тях на границата. едния е предател а другия патриот.
7
Хайде да си взимат Кърджалито, със всичките дърти неграмотници там, които са единствено социална тежест за бюджета. Не създават никакъв БВП, чакат пенсии от България, пък ужким турци, гласуват единствено за етнически партии, които пък използват ситуацията да плашат обществото и да извиват ръцете на правителството. Да се махат, да се отървем и от местан и от доган и от дост и от дпс, и всякакви подобни израстъци, които като нещо не им изнася и вадят етническата карта. Писна ми да ги слушам , давайте им кърджалито със неграмотните старци и да се оправят!!!
8
Този наистина разсъждава в правилно. Прав е.
9
И Местан и Доган и Карадъйъ и другата пасмина - на сапун
10
Всички до № 9 включително да ядете резаните кyp0ве на турците.
11
А ти да ядеш на всичките 9 паламарката
12
ТЪКМО СЕ ОТЛЕПИХМЕ ОТ ДЪНОТО, ДЪРЖАВАТА ТРЪГНА КЪМ ОПРАВЯНЕ И АНКАРА И МАСКВА, ЧРЕЗ ДПС И БСП ЗАГОВОРИХА ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!
13
OFFF. TURCITE, AKO SA "PRICINA" DA NE VIRVISH NAPRED TO MNOGO LESNO. SVETIT PONE SEGA E SHIROKO OTVOREN. HAYDE REALIZIRAY SE USPYAVAY , MISLYA CE ZA TOVA NE TI PRECAT TURCITE.
14
ТАМ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО !
15
И като се махнат(което никога, а по точно обратното стана) , то кърджалъка я има, я няма хиляда човека, мнозинството от малцинствата уж са те, а кой ще цепи дървата, кой ще строи, йок строител, йок... не лъжете разни платени тролове. все пак не сме толкова прости. българите от ден на ден се топят като ланшния сняг, не, че и при тях не е, но е ред на хасково вече, това искат и ще го постигнат. . . силни са, паралии са, единни са, икономически сме зависими от тях, свиквайте ни казват и ние след като научихме български, то и вие трябва да знаете турски. прави са си. в западни държави и с турски можеш да работиш при тях. те старите хора си го казаха приживе и натам вървят работите-ще ни дадат на турция, щом не можем да се справят бг политици, много бедност от страна на българите, те сами си казват-много сме добрер някои жени са в бг с децата , а те навън в строителството, изучиха си децата и искат и те на стол , репресирани били по времето на Тато, въпреки, че не е така. Аз казвам да са учили и тези, които имаха образование бяха на добре платени ...карай да върви. всеки за себе си е прав. виновни няма. борбата е между бедни и богати. както казваше айшето чистачката по времето на соца. като умре прост виж колко отиват на погребението му, а като умре учен/директор, главен счетоводител .... как е. жива е баба ми Айше, но не вижда и няма кой да я погледне, дечицата са й извън б.
16
че зад всички зли думи намерения стои Турция
17
Nali vsichki turski partii sa protivokonstituzionni. Togava zasto oste ne sa zabraneni i samo provokirat i destabilizirat?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували при парламентарни избори днес?
архив

- Здрасти, как е? Завърши ли висшето? - Завърших. С две дипломи съм вече - психология и публична администрация. - Браво! А по колко даваш марулите?

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1363
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА УБИЕЦА СЕВЕРИН. Защо властта го крие, какво се случи на борда на самолета. Кой се страхува, че ще проговори?
x
Забравете тези навици, съсипват живота ви!
x