Вход
София
Времето в София 19 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещ анализ - кой продуцира скандалите с Антон Тодоров и Валери Симеонов, има ли разцепление в кабинета, изводите след КСНС и закъснението на Борисов

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещ анализ - кой продуцира скандалите с Антон Тодоров и Валери Симеонов, има ли разцепление в кабинета, изводите след КСНС и закъснението на Борисов

на 09.10.2017
6082
18
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Политологът Първан Симеонов с горещ анализ - кой продуцира скандалите с Антон Тодоров и Валери Симеонов, има ли разцепление в кабинета, изводите след КСНС и закъснението на Борисов
Автор: Асен Рашков
09.10.2017
18
6082

Политологът Първан Симеонов направи горещ коментар пред агенция ПИК във връзка със скандалите около Антон Тодоров и Валери Симеонов, напрежението във властта и Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев.

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-н Симеонов, как ще коментирате случилото се в Нова телевизия между Виктор Николаев и Антон Тодоров и последвалото разграничаване на ГЕРБ от депутата?

- По принцип Борисов така прави - пуска напред едни енергични хора и най-логично е тези хора по-късно да понесат цялата цена на собствената си амбициозност. Много пъти Борисов така е пускал хиперактивни политици от своето обкръжение напред и те са се парили от това, че в един момент са забравили мярката си.

Това се случва много пъти и ми се струва, че този път не се случи нещо особено ново. Виждали сме многократно партньори на Борисов, които в един момент просто губят мярката си. Не че нещо страховито се е случило. Но никога не е добра идея да тръгнеш срещу медии.

- Валери Симеонов също бе забъркан в такъв конфликт.  Може ли да говорим за някакво напрежение и разцепление в кабинета?

- Със случките с Делян Добрев, Антон Тодоров и покрай него Валери Симеонов, както и със случката с президента, ГЕРБ си създаде перфектна политическа буря - направи от нищо нещо. И казусът в Хасково, и непремереното говорене от страна на представители на властта спрямо медиите, и словесните пререкания с президента бяха ситуации, които от ГЕРБ можеха да отиграят доста по-добре или изобщо да не ги допускат. Партията на Борисов си създаде главоболия без особена необходимост.

Така се случва, когато се поувлечеш и останеш без реален коректив. Управляващите се предовериха на комфорта, който имат, защото икономическите показатели на страната са добри, има възприемчивост към новото управление, има известна стабилизация на обществото мнение. Те просто подцениха ефекта от предозирането.

- На фона на тази политическа буря, за която говорите, вчера имаше частични местни избори в няколко общини и ГЕРБ ги спечели всичките...

- Отдавна е ясно, че политиката по места не е като политиката на национално ниво. Скандалите от последните дни са повърхностни, няма някаква страшна драма. Да, двама души с много експресивно поведение продължиха да се държат така и нищо ново. Да, сега ще влязат в обяснителен режим и ще потънат малко.

Партиите в България не се карат по същностните неща.

Аз не съм чул БСП и ГЕРБ да се карат много на тема за реформите, ефективното харчене на парите или съдебната власт. Там по-скоро са на едно мнение. По същностните неща между основните представители на политическия ни елит цари пълно единомислие, даже леко успиващо единомислие. Караниците са по такива въпроси - от чинията на Бузлуджа до екстравагантното поведение на някои представители от властта в медиите. Несъмнено тези скандали, които станаха от нищо, са известен автогол за ГЕРБ, но няма да повлияят страховито. Няма предпоставки за напрежение и разцепление в правителството, освен ако Валери Симеонов не си изтърве нервите.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов не дойде на КСНС при президента (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов не дойде на КСНС при президента (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния...

на 09.10.2017

- Казвате, че не може да говорим за напрежение, но ГЕРБ не подкрепи позицията на Валери Симеонов. Красимир Каракачанов и Волен Сидеров също не го защитиха...

- Трябва да се внимава повече, тъй като това са медии, а обстановката е взривоопасна. Когато стигнеш дотам, че не просто червената опозиция заговори срещу теб, но и синята извънпарламентарна опозиция го направи, значи си постигнал един стереоефект, при който управляващите единствено могат да се разграничат от теб.

Красимир Каракачанов показва другия възможен модел - той е педантичен, спокоен и системен. Това показва, че един друг модел на сътрудничество е възможен. Валери Симеонов е едно възможно лице на патриотите, Каракачанов другото.

Не се случва нещо особено ново. Просто се натрупват подобни случки. Г-н Симеонов е такъв, той е честолюбив, с обострено чувство за справедливост, със своеобразен политически стил. Важното е да не пресолява манджата.

- Казахте, че управляващите работят в една перфектна политическа среда, тъй като нямат алтернатива. Това означава ли, че БСП не си върши работата на опозиция?

- БСП получи шанс за пробив. Тъкмо бяха зациклили нещата - БСП намираше проблеми, което е и работата на опозицията, създаваше обществен скандал, но това не стигаше. Хубаво, но ГЕРБ отговаряше много ефективно - даваха контра пресконференция и в общи линии дебата вървеше така - БСП казваше: "Вие сте корумпирани", а ГЕРБ излиза още същия ден и отговаря: "Ама и вие сте корумпирани". И сега не се случи нещо ново. Различното е само, че става въпрос за местната власт, а това е уязвимо място за ГЕРБ, защото е в основата на партията. 

Второ - акумулираха се още две случки - тази с президента, при която държавният глава мина в настъпление. Той направи едни превантивен удар. Усети, че предстои да чува лоши неща за себе си по тези сделки и реши превантивно да удари.

Като добавим и случката с Антон Тодоров и Валери Симеонов - забелязвате ли, че сега БСП не казва нищо. Партията просто консумира ползите от това и оставя ГЕРБ да се пържи в собствения си сос. 

- Заговорихте за словесните престрелки, започнати от президента Радев към премиера Борисов. Какво очаквате да се случи на днешния Консултативен съвет по национална сигурност?

- По принцип дългосрочната конкуренция между Борисов и Радев ще остане. Но в непосредствен план и двамата ще потърсят вариант за отлагане на напрежението. Политическата логика сочи, че на първо време и двамата трябва да постигнат успокояване на топката. А че ще продължават да си я разменят тази топка години наред - това е ясно, тъй като това са две от най-популярни фигури в страната и двете имат политическо бъдеще, което може да влезе в конкурентен режим.

Това е очакването ми за този КСНС. Като цяло тези съвети свалят натрупаното напрежение и в случая пасва идеално. А що се отнася до генералния план на Борисов за този антикорупционен закон - той мисли вариант двете визии, тази на БСП и донякъде на Радев, и тази на ГЕРБ, да бъдат помирени и да се измисли някакъв взаимно легитимен вариант, въпреки че БСП до последно ще налага своя, тъй като тя е опозиция и това й е работата.

- Може ли обаче да търсим някакъв скрит подтекст в това закъснение и отсъствие на лидери?

- Виждам, че ги няма също и Валери Симеонов и Волен Сидеров. Може би това е направено с цел да няма допълнително дразнене и, разбира се, да се покаже по-системно звучащото лице на патриотите, в лицето на Явор Нотев. Отделно това е направено, за да няма неудобни въпроси на медиите после.

Второ - може би донякъде Борисов се е опитал да финтира медиите. Но "Емко" е проблемно място. Там трябва да се търси решение и няма как да се мине без тази среща.

На премиера му приписват някакви неща с "Емко" и той е длъжен да реагира. Трябваше да направи тази среща, но не знам дали търси някакъв символен ход спрямо КСНС. Струва ми се, че тук Борисов се опитва с един куршум да улучи много зайци - и да деескалира напрежението, и по случая "Емко" да има решение, и с антикорупционния закон, и в отношенията с президента. Не мисля, че той прави някакви демонстрации в момента. По-скоро е обратното - прави опит да реши в пакет всички създали се проблеми.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(18)
1
ОЧАКВАМ ИСКАЗВАНЕ.....ОТ СЮЛЕЙМАН ПАША , КРАЛЯ НА МАРОКО ХАСАН 2 , БАГДАДИ АЛ БАГДАДИ НА ИДИЛ.....ЕРДОГАН.....В ПОДКРЕПА НА ЧЕРКЕЗА ЕВРЕИН ОТ ВАРНЕНСКИТЕ СЕЛА
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
''Партията просто консумира ползите от това и оставя ГЕРБ да се пържи в собствения си сос.'' Не е вярно ! По-вярното е - ГЕРБ консумира ползите от политическата неадекватност на БСП , която се пържи в собствения си сос, подлютен и от Глупеца, .
4
ЧЕРВЕНО КЛЮКАРЧЕ, ДРЕБЕН СИ ЗА КОМЕНТАРИ............................
5
КОМЕНТИРАЙ ЗАГУБАТА НА БСП НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ ИЗБОРИ БЕ СВИРАЧ! 103 НА 17 ИЛИ 1343 НА 437.ЗА МЕДИЙНИЯ СКАНДАЛ ВСИЧКО Е ЯСНО БОЙКО ГИ ПРЕЕВА ЗА ГРИПЕНИТЕ И ТЕ КАТО НЯМА КАКВО ДА КАЖАТ СЕ ХВАНАХА ЗА БРАТОВЧЕДКИ, СТРИНКИ И КОЙ КАКВО КАЗАЛ НА ВИКТОРЧО!
6
свалиха маските и дадоха да се разбере, че ще крадат с ускорени темпове Има ли още наивници, които да се съмняват, че ГРОБ е партия от мафиотски тип?
7
Слушай,бе,тъп галош!Що се правиш на много умен?!Нито Симеонов,нито Тодоров са казали нещо кой знае какво на мучалото Виткур.И без това,горкият,си е глътнал езика,та това му оставаше-да се забърка в някакъв измислен скандал.От това нито ще му се повдигне рейтинга като водещ,нито пък ще се сдобие с авторитет,който никога не е имал.А гарваните заграчиха,подеха акция ,която се изразяваше в пищене и "олеле,не дават свобода на словото"Пълни глупости!И от къде накъде на тъпия водещ ще му бъде позволено да задава глупави въпроси,а госта да си мълчи или да бъде длъжен да дава "правилен"отговор?!
8
Какъв коментар какви 5 лв. с червения хемороид, на А. Райчев. Все едно интервю с вампир. Това тъпо комуне, нека да обясни, след като не харесваме Герб как така пак би червената БСПдирастия а неговия господар и Сланинова. Аз ще гласувам за ГЕРБ именно, защото в редиците си има такива честни юнаци Като Антон Тодорав..
9
Първан Симеонов---"политолог"?!?!?? С "горещ" "АНАЛиз"???? Тази "буба"почти е на годините на "прехода"и за мен е съмнително честото му изхвърляне в медийното пространство, ето защо:-Не е в час с игрите м/у родните ни политикани,-не знае НИЩО за "приватизацията" на Иван Костов, - почти не знае реалността за дейността на кабинета СаксКобурсготски,-не си позволява да "коментира"кабинета СтаниШеф,питам се наистина ли МУ плащат от "определената" външна разузнавателна сл/ба или от дъщерната и фондация???Замислете се!!!!
10
ЗА ВСИЧКИ КОМЕНТАРИИ НА ПЪРВАН СИМЕОНОВ ТЕКАТ В ДЖОБОВЕТЕ МУ МНОГО ПАРИ . НЕГОВИТЕ МНЕНИЯ ВИНАГИ СА БИЛИ В ЗАЩИТА НА БСП И ПОДПРЕНИ С ЛЪЖИ И НЕКОРЕКТНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ . ТОЙ МАЙ ЗАМЕСТИ ЧЕРВЕН КОЛЮ.
11
под сьобщението за оставката на а тодоров пик е премахнала вьзможността за коментари а аз исках да питам кои са тези милиони гласували за него в 25 мир люлин а не вьв филиповци
12
мен никой за нищо не ме пита, ама аз денонощно си дращя под черта
13
Антон Тодоров комуебеца е велик, само как направи така, че да живее от парите на крадливите комунета!! Да го духате червени мишки, и бегом да си купите книгата! Гумен Грипен Гдеф се нааква, като червената мишка Виктор Николаев от страх, само като чуят името на Антон Тодоров Комуебеца!!!
14
ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ НА ТИКВАТА Е С ЦЕЛ ПРОВОКАЦИЯ И ИНТЕРЕС!!! ТОЙ ПРОБЛЕМИ НЕ МОЖЕ ДА РЕШАВА А ДА РЕКЕТИРА И ПРАВИ НАТИСК!!!
15
Да се върна на темата. Първан Симеонов притежава освен два хотела, три игрища и четири спортни зали, и една самолетна писта, както и парцел на Луната . От мен да го знаете. Казах.
16
Първанов,да не си е..н от Тиквуня....
17
Когато Делян Д си подаде оставка, ЦвЦв каза, че това е въпрос на морал. Тогав кой не постъпи високо морално - ГЕРБ, като гласува против или ДД, като не напусна НС? Нека на говорят за мора. Всеки път, когато замазват гафове е, защото е постфактум, свалят доверието си от онези, за които се разчуе иначе си карат колата, както си знаят.
18
ПЪРВАНОВ СИ Е СКРИТ КОМУНИСТ И ТОВА СИ ЛИЧИ ВИНАГИ. ЗАЩО ПОСТОЯННО ГО КАНЯТ. ТРЯБВАТ КОРЕКТНИ И НЕОБВЪРЗАНИ СОЦИОЛОЗИ. НО Е ПРАВ, ЧЕ СЛУЧАЯТ Е ДРЕБЕН ШУМ. БУРЯ В ЧАША ВОДА. ЖАЛКО, ЧЕ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПИСУКАТ. В БЪЛГАРИЯ ТЕ СА РАЗПАСАНА КОМАНДА, НАХАЛНИ, НЕОБРАЗОВАНИ, ПРОСТИ . ЕДНО ИНТЕРВЮ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ. НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ СЛОВОТО ИМ Е ЗАСТРАШЕНО. ПИШАТ И ПРИКАЗВАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ, БЕЗСРАМНО КЛЕВЕТЯТ ТОЗИ ОНЗИ, ОБСЛУЖВАТ РАЗЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И ПАРТИИ, ЖАЛКА РАБОТА. ИМА НЯКОЛКО ДОБРИ, НО СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Някъде в Шоплука. Пена вика на Вуте: - Вуте, изяж си млекото, да пукнеш дано! Нали требе да се възстановяваш от операцията, бре!

 

няма нови новини
Днес: 174
hot
най-четени новини в момента
сега
3124
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Рокадите в правителството са факт! БСП и Румен Радев не успяха да спънат управляващите (НА ЖИВО)
x
Хороскоп на Алена за 20 септември
x