Вход
София
Времето в София 25 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Прокуратурата заковава Иван Тодоров с нови доказателства – 6 часа събирали техника от палата му в „Бояна“. Хакерският бос в таен чат: Ще свалям правителството! (ДОКУМЕНТИ)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Прокуратурата заковава Иван Тодоров с нови доказателства – 6 часа събирали техника от палата му в „Бояна“. Хакерският бос в таен чат: Ще свалям правителството! (ДОКУМЕНТИ)

на 09.08.2019
133735
46
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Прокуратурата заковава Иван Тодоров с нови доказателства – 6 часа събирали техника от палата му в „Бояна“. Хакерският бос в таен чат: Ще свалям правителството! (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
09.08.2019
46
133735

Нови железни доказателства за участието в атаката срещу НАП от страна на боса на хакерската фирма „ТАД груп“ Иван Тодоров са открили разследващите в дома му, научи ПИК. Съседи на задържания вчера за постоянно в ареста бизнесмен, които преди ден разкриха, че в дома му е имало акция на спецпрокуратурата и полицията, съобщиха, че от резиденцията му е изнесена доста техника.

Свалени са и охранителните камери, които Тодорв бил поставил по терасите и прозорците си, което означава, че разследващите вероятно са иззели и тях, както и записите от тях. Именно видео материалите от камерите в офиса на „ТАД груп“ се оказаха ключови за разследването до момента и затова и сега служителите на ГДБОП са ги иззели от дома на хакерския бос.

От луксозната му резиденция, простираща се на цял етаж в луксозния комплекс „Стела Бояна“, разследващите изнесли огромно количество техника, както и много харддискове. Спецакцията пък продължила над 6 часа, разкриват още свидетели.

Именно в иззетата техника разследващите са открили още данни за участието на Тодоров в атаката, както и чатове с Кристиян Бойков, които вчера бяха цитирани от прокурорите в съда по време на заседанието, на което бе решено той да остане в ареста.

“Тази вечер НАП заминава! Ударихме на бате Митко машината и окрадохме всички документи.”, "Ще свалям правителството, ха-ха", бяха някои от цитираните от прокурор Даниела Ангелова реплики, които са открити в хакерски чатове между Бойков и Тодоров. Тепърва разследващите с помощта на киберекспертите от ГДБОП ще анализират и останалата събрана информация и данни от компютрите и телефоните.

ПИК разкри още преди време, че собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" е доста заможен и има няколко имота. Много е вероятно прокуратурата да провери и дома му във Варна, където той също прекарвал доста време и където основно живеел преди да отвори хакерската компания и да се премести в София. 

Междувременно проктуратурата публикува и част от доказателствата, представени вчера в съда. 

В съобщението се казва, че извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи.

На 08.08.2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за разглеждане при закрити врати на мярката за неотклонение на обвиняемия Иван Тодоров . Пред въззивната инстанция Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване. След като съобрази събрания доказателствен материал съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.63 от НПК и наложи на обв. Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, че Иван Тодоров бе задържан при пристигането си в РБългария на Летище София, като Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК. Към наказателна отговорност са привлечени Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК и Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

В края на миналата седмица, след внесено искане от СпП по реда на чл.64 ал.1 от НПК, обвиняемият Иван Тодоров беше освободен от Специализирания наказателен съд срещу парична гаранция в размер на 100 000 лева. Срещу определението на съда беше депозиран протест от страна на държавното обвинение и жалба от защитника на обвиняемото лице с искане за по-лека мярка за неотклонение.

На 01.08.2019 г. с оглед големия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура оповести част от събраните по досъдебното производство доказателства. Към този момент същите вече са били представени и обсъдени от СпНС в хода на производството по чл.64 ал.1 от НПК.

В съответствие с чл.41, ал.2 от КРБ, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права.

Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство. Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес. Българските граждани имат право да знаят.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК /който в хода на досъдебното производство единствено може да даде разрешение за разгласяване на информация от същото/, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП. С цел максимална коректност и избягване на инсинуации за въздействие върху съда, това става след обсъждането им от АпСпНС. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Вижте чатовете на Бойков в хакерската мрежа "Телеграм" - всички чатове вижте тук и тук:

Вижте показанията на компании, за които хакерската фирма е събирала данни. 

Вижте показанията на свидетели, работили във фирмата:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10784
архив

Един пияница се обажда вкъщи:
- Скъпа, днес имаме банкет от работата, така че може да ме донесат малко по-късно!

няма нови новини
Днес: 302
hot
най-четени новини в момента
сега
3802
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР с горещи разкрития за погромите и провокаторите от снощните протести - метежниците хвърляли бутилки по полицаите под команда, един е с обвинение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
НЕВЕРОЯТНО: Шумът от трафика трупа килограми
x