Вход
София
Времето в София 0 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Стоян Денчев проговори за сарайско-библиотекарския кръг, преговорите за служебното правителство и възможните фигури в него

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Стоян Денчев проговори за сарайско-библиотекарския кръг, преговорите за служебното правителство и възможните фигури в него

на 18.01.2017
32000
15
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Стоян Денчев проговори за сарайско-библиотекарския кръг, преговорите за служебното правителство и възможните фигури в него
18.01.2017
15
32000

Проф. Стоян Денчев е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София и опитен държавник. Пред ПИК той коментира преговорите около съставянето на нов служебен кабинет, канен ли е за министър и кой трябва да влезе в състава му.

- Проф. Денчев, в интервю за ПИК  TV в края на месец ноември, веднага след изборите за президент в предаването „ЧАС ПИК”  за първи път отправихме към вас въпрос, свързан с бъдещото служебно правителство. Въпросът към Вас беше дали имате готовност за да оглавите едно такова правителство. Как ще отговорите с днешна дата?

- Аз и тогава ви казах, както и сега ще ви отговоря, че ангажиментите ми като Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии са големи. Имам задължения към тази уникална образователна институция и сега в края на моя мандат искам да дам всичко на което съм способен за развитието на моя университет.

С две думи, още навремето заявих, че нямам интерес от едно такова предложение. Между впрочем това е една доста отговорна позиция, която пряко е свързана както с авторитета на човека, който ще бъде номиниран, така и с авторитета на самия президент.

- Имаме информация, че през последните дни, без да се дава никаква гласност за това, вашето име е било спрягано заедно с още две имена за заемането на този пост?

- Още веднъж искам да заявя, че никой и по никакъв повод не се е обръщал официално към мен и нищо не ми е предлагано. Още в края на ноември 2016 г. казах, че дори и да ми бъде предложено нещо подобно, няма да приема. Ако не беше това интервю по ПИК TV щях да изпадна в нелепата ситуация да отказвам нещо, което не ми е предлагано…

- Проф. Денчев, Вие сте човек с огромен опит. Заемали сте най-високия пост в държавната администрация – главен секретар на Министерския съвет, били сте посланик във Финландия, народен представител – зам. председател на Комисията по външна политика в 37-то Народно събрание, два мандата председател на Съюза на народните читалища, университетски професор и т.н. Мислите ли, че в нашата страна има достатъчно подготвени хора които биха могли да оглавят служебното правителство, да свършат конституционните си задължения и да запазят както своя, така и авторитета на президента ?

- Убедено – да! Аз с увереност твърдя, че в България има достатъчно можещи и знаещи хора. Видяхме, че в публичното пространство се „завъртяха“ няколко имена на достойни българи, които с отговорност и чест биха се справили с подобно предизвикателство. 

Не ми се ще да обсъждам в детайли техните качества, но съм убеден, че хора като проф. Огнян Герджиков, акад. Стефан Воденичаров, проф. Анастас Герджиков, г-жа Маргарита Попова, проф. Иван Илчев, проф. Георги Близнашки и още поне една дузина личности с подобни качества могат и трябва да се намерят, за да служат с успех поне в рамките на няколко месеца на България.

- Споменахте вицепрезидента д-р Маргарита Попова. Как ще коментирате острите нападки към нея от страна както на президента Плевнелиев, така и на кръга от медии които гравитират около него?

Какво да коментирам. Тук няма нищо за коментар. Такъв вид нападки се … пренебрегват. Самата г-жа Попова си замълча (поне за сега). А на мен просто не ми се ще да влизам в качеството на арбитър в президентската институция.

Що се отнася обаче до другите нейни критици, и търсените от тях глупави внушения, които касаят Университета по библиотекознание и информационни технологии, ще ми се да извикам – писна ми от вашите глупости!

Та там с огромно желание и оправдан интерес учат и се възпитават част от децата на България !? То не бяха библиотечно-сарайски групировки, втори властови център в държавата, авангард на ДПС и други такива небивалици. И знаете ли аз не съм хазартна личност.

Вече няколко пъти при такъв вид атаки студентите от университета се бяха организирали и искаха просто да излязат за няколко часа на улицата пред сградата на висшето училище. Само да поясня, че ние се намираме на бул. „Цариградско шосе“, до кръстовището за Аерогарата, ж.к. Младост, направление -Центъра на нашата столица и направлението за Пловдив …???

И накрая моля да ми позволите да пожелая успешен мандат на президента Радев, на вицепрезидента Йотова, както и на очакваното с нетърпение служебно правителство на България.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15218
архив

Скъпа, какво има за вечеря? - Нищо... - И вчера нямаше нищо! - Да, да има за два дена.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1472
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x