Вход
София
Времето в София 21 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Юрий Асланов разнищи смяната на властта в БСП и кръговете около Корнелия Нинова

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Юрий Асланов разнищи смяната на властта в БСП и кръговете около Корнелия Нинова

на 10.05.2016
1154
5
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Юрий Асланов разнищи смяната на властта в БСП и кръговете около Корнелия Нинова

На конгреса четирима победиха статуквото, смята известният политолог

Юри Асланов е журналист, анализатор и политолог. Близък е до БСП и следи отблизо партийния живот в Столетницата. Историческата смяна на властта е повод ПИК да го потърси за мнение.  

Корнелия Нинова: Моделът "Кой" размаза БСП!

Корнелия Нинова: Моделът "Кой" размаза БСП!

Моделът "Кой" размаза БСП и тогава партията пострада....

на 10.05.2016

- Г-н Асланов, промяната в ръководството на БСП наистина ли беше неочаквана, защото първите коментари гласяха, че за първи път действащ председател губи на партийния избор и от какво беше обусловена?

- Много неща се случиха за пръв път на 49-ия конгрес. Не бих могъл да оценявам програмата като очаквана или неочаквана, защото е въпрос на гледни точки и натрупване на информация за различни активисти, които са имали отделни роли в предконгресната кампания. От моя гледна точка не беше неочаквана, но за други е изненада. Най-важно е обяснението че, разбира се, можеше да се случи и обратното, но това показа, първо, ме партията все още е жива.

И второ, което е по-важното, че има инстинкт за оцеляване и не си е загубила рефлекса. Защото на конгреса се сблъскаха две визии, две стратегии - едната с поглед насочен към миналото, другата към бъдещето. Победи втората и това е най-важният извод макар че в голяма част от коментарите наблюдателите се увлякоха да оценяват повърхностните факти, като това, че за пръв път жена е станала председател на БСП.

- Имате предвид, че това са формални признаци, а не същносни. 

- Това е вярно, но най-малкото не е честно спрямо самата Корнелия, защото тя има качества, с които превъзхожда и редица мъже.

- Защо се говори за ключова роля на Румен Овчаров за избора на Нинова?

- Такова нещо няма, но това не беше единствената мантра, която се използваше с цел манипулации в тази кампания. Единственият кандидат, който не каза и една лоша дума срещу останалите, беше Корнелия, но всички останали говореха срещу нея. В този смисъл наистина имаше една жена и всички бяха срещу жената.

- Веднага след избора си Корнелия Нинова заяви "започваме промяната още от утре". Какво точно трябва да се промени в тази партия? И ако стъпваме на вашите думи за обърнатите назад и напред тенденции, може би се има предвид, че от чисто социалистическа партията ще се трансформира в социалдемократическа?

- Такова нещо няма. Въпросът с идеологическите главоблъсканици общо взето беше закован в нейното програмно слово пред конгреса и тя заяви, че няма да се правят никакви идейни трансформации, доколкото тази партия има програма и тя я следва. Тя е социалистическа партия, тя е член на световното социалистическо семейство, тя е член и на ПЕС, има си програма, която е приета отдавна и беше глупаво да се правят опити за препотвърждаване на тази програма, защото никой не спори по нея.

В един момент започна някаква социологическа чистка вътре в партията, някакви сблъсъци, както в началото на миналия век, чуха се изрази, че едните са тесни, а другите широки социалисти, започнаха да делят партията на крила, на опашки, на клюнове. Но причината за това не беше някакъв ценностен спор в партията, а заради наместването на определени групи, за завземане на влияние.

Колкото до промяната, трябва да се променят много неща. През последните няколко години, особено през последните две партията просто изчезна от политическия дневен ред на страната. Това е истината. Тя се приспа дълбоко, затвори се в себе си в някаква лява риторика с идеята "ние първо да се пречистим от гадовете, а пък после ще мислим". До преди известно време единственият рупор от парламентарната трибуна бяха две жени, които развяваха знамето на опозиционността. Едната отиде на друга позиция и остана само един говорител на опозицията в това златно време за опозицията - всеки ден се случва нещо, което изкара на улицата групи протестиращи или възбужда гняв срещу управляващите, а така наречената опозиция мълчи.

Затова Корнелия формулира промяната на БСП в три точки. Първата политическа задача е да свалим ГЕРБ от власт. Ако ви направи впечатление, в доклада на предишния председател нито веднъж не бе споменат нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов. Докато при новият председател не е имало политическа реч, в която да не се споменат и двете думи с негативен характер.

- И как си представяте 39 или 40 депутати да свалят правителство?

- Нима през януари-февруари 2013 г. депутатите свалиха правителството? Това очевидно не може да стане чрез парламентарни процедури и техники. Затова партията трябва да се отвори към гражданското общество, да излезе на улицата и да развее знамето на опозиционността. Втората цел е да се види особено до края на тази година да се постигне единство на всички леви сили в предвид на това, че президентските избори чукат на вратата. И третата стъпка е партията да се подготви за управлението на страната, защото ако първите две стъпки са успешни, най-рано до догодина пролетта това ще предизвика предсрочни парламентарни избори.

- Стана дума за общи действия с АБВ за президентските избори. Как ще разговаряте с Георги Първанов оттук нататък, защото досега Михаил Миков отхвърляше подадената от АБВ ръка?

- Никова каза за единство на всички леви сили. Това е различно, защото тя не говори за механичен сбор на някакви политически субекти, повечето от които са се отцепили от БСП. Между другото в момента РБ плаща цената именно на този механично събран сбор. Очевидно това не е перспективна тактика, която може да доведе до увеличаване на някакъв потенциал на доверието. Защото какво ще стане, ако съберем АБВ, Д2, БСП и други такива.

- Ще стане старата БСП?

- Ще стане старата БСП, а в България 2,5 милиона души се определят като леви по убеждения. Те къде остават? Колкото до Първанов, не е трудно да се говори с него, само че има проблем, докато той участва в едно дясно мнозинство.

- Стефан Данаилов беше единственият делегат, който направи не само смислено, но и много остро изказване, в неговото слово прозвучаха много сериозни предупреждения към Нинова за обкръжението ѝ. То вече ясно ли е?

- Бързам да направя една уговорка - смислени речи имаше и на закритите заседания, които вие не е имало как да чуете. Това е една друга глупост и се надявам Корнелия да отвори вратата на партията за публичността, защото цялата ѝ кампания беше публична и тя вече доказа, че не е човек, който има какво да крие и се промени.

Колкото до обкръжението, все още не зная нищо. Това ще стане ясно следващата седмица, когато ще се първият Национален съвет и това е много важен тест за Корнелия - с какво лице ще се покаже и как ще покаже посоката на промяната.

- Красимир Янков вече има ли запазено място в ръководството, защото Нинова стана председател с неговите гласове?

- Това не е основната причина, заради която Красимир Янков трябва да има място в ръководството, защото той и преди имаше своето място, но предишното ръководство го отстрани. Така че да се внушава, че той ще бъде в ръководството по тази причина е нечестно и спрямо него, и спрямо Корнелия, защото Краси Янков открито се бори срещу статуквото. Той беше опозиция на досегашното ръководство, както и другите кандидати, които останаха на финалната права.

Повечето кандидати, които бяха за статуквото, си направиха самоотводи. На финала остана един кандидат на статуквото и четирима - на вътрешната опозиция. Затова нямаше нищо странно, а се получи нещо логично - обединяване на гласовете на статуквото.

- И по стара традиция сега те ще бъдат възмездени.

- Аз не наричам това възмездяване. Такава е логиката на политическия живот.

- В момента тече една изключително важна среща на Бойко Борисов с лидерите на четирите партии, подкрепящи управлението за ветото на президента върху Изборния кодекс. Каква е позицията на БСП?

- Позицията на БСП вероятно ще бъде огласена след заседанието на парламентарната група днес. Иначе управляващата коалиция за пореден път се изправя на ръба на оцеляването, макар да не вярвам, че може заради това да падне, защото я държи по-здраво един по-силен рефлекс - интересът. Но две от фракциите са срещу позицията на ГЕРБ и до този момент не е ясна позицията на АБВ. Политическият момент е кризисен. Затова позицията трябва да е принципна. Изборното право е конституционно и разно. Промените в Изборния кодекс не само ограничиха правата, но и отмениха някои права. Затова е редно в кризисна ситуация винаги да се застава на страната само на принципа.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
А сега идва моделът "коя".......куха лейка!!!!
2
3
Гергов, Добрев, Овчаров, Паскалев, Янков ...... все милионери с криминални капитали. И тези другари сега ще дърпат конците в БСП. Жалко за идеала и честните социалисти.
4
kRASIMIR YANKOV E EDIN INTRIGANT ZNAEM GO
5
Народът казва "Отидоха като Аслани, върнаха се поср*ни!" Та и Асланчето - каза нещо и не каза нищо. С 53% одобрение и 47% мълчаливо неодобрение на лидера партия не се води. Това да не е сбирщината парламент? "Партията е организиран отряд от единомишленици" - казал го е някой си Ленин. Така че, извън революционното говоене, Корнелия има още много неща да доказва .
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Скъпи, защо мъжете подаряват на жените толкова рядко цветя?
- А ти кога за последно ми подари бира?

няма нови новини
Днес: 268
hot
най-четени новини в момента
сега
2242
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! БСП внася подписи за извънредно парламентарно заседание! Караянчева ги изненада - насрочи го за утре (ОБНОВЕНА)
x
НЕВЕРОЯТНО! НЛО унищожили ядрени ракети на САЩ
x