ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)

Политика

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)

90646
на 23.01.2020
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Валери Симеонов с разкрития за екшъна в хазарта - проектът за промени в закона мина на финансова комисия (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за премахване на частниците в лотариите влезе в дневния ред на парламентарната бюджетна комисия. Поправката предвижда единствено държавата да може да организира лотарийни игри.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Депутатите разпитаха по законопроекта и министър на финансите Владислав Горанов, който пък предлага промени в комисията по хазарта.

Със закона, предложен от Симеонов, се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент. 

Днес темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Той изрази недоволство с връзките, които се правят с ФК "Левски" и напомни, че е болен левскар. "Бизнесът трябва да бъде непроверяван и да не плаща данъци ли?", попита премиерът.

Вчера на специална пресконференция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Финансовата инспекция се извършва по разпореждане на министъра на финансите от 12 декември 2019 г. и със заповед на директора на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 г.

На брифинга Начев съобщи, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лев, като се очаква сумата да нарасне.

Законът за хазарта тръгна добре, хайде да му е по вода. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов след като Комисията по бюджет и финанси одобри внесените от него промени в Закона за хазарта.

Във връзка с евентуални предложения на Министерство на финансите, Симеонов заяви, че, като внесат, ще разсъждава. „По силата на какво очаквате да си говоря с Министерство на финансите, с финансовия министър. Нито сме от една партия, нито съм го предлагал, така че по същата логика може да ме попитате за всеки законопроект на всеки друг министър“, каза още Симеонов.

Според него не става въпрос за налагане на монопол върху цял сектор. „Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и  с тях“, уточни още лидерът на НФСБ.

Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта. „За“ проекта гласуваха 11 „против“ – 0, „въздържали се“ – 6.

Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала. Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чииото лиценз ще бъде прекратен са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК