ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Доц. Стойчо Стойчев: Борисов няма да се съгласи да е премиер, докато ГЕРБ няма 100 депутати (ВИДЕО)

Акценти

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Доц. Стойчо Стойчев: Борисов няма да се съгласи да е премиер, докато ГЕРБ няма 100 депутати (ВИДЕО)

138777
на 09.06.2024
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Доц. Стойчо Стойчев: Борисов няма да се съгласи да е премиер, докато ГЕРБ няма 100 депутати (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Горещи страсти в разгара на изборния ден. Надпреварата е ожесточена, въпреки неголемия процент гласували до момента.

препоръчано

Как ще финишира вотът и кой ще е големият победител - специално за ПИК коментира политологът доц. Стойчо Стойчев.

"Докато не се изясни дали "Синя България" и "Солидарна България" ще влязат в новото Народно събрание, нямаме пълна яснота дали ще има нов кабинет. Сглобяването на мнозинство ще бъде по-лесно, отколкото ако ги няма. По-малките партии гарантират сформирането на мнозинства", каза Стойчев.

Той коментира и изненадата "Величие". "Тези данни са твърди ранни за явна преценка, числата са твърде малки все още. Дали някоя от малките формации ще влезе, ще стане ясно най-рано вечерта. Избирателната активност обикновено се повишава вечер. Тогава нещата може да се преконфигурират. Електоратът на ПП също гласува вечерта", добави още той.

Доц. Стойчев отговори и какви щети са регистрирали двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ППДБ, от сглобката.

"От страна на ГЕРБ по-скоро никакви щети не са претърпели, а при ППДБ имаше спад. Трудно е да се каже на какво се дължи той, има много фактори - редицата скандали, общото управление с ГЕРБ, аферата в митниците... Всичко това е възможно да е довело до отлив".

Ако ГЕРБ се коалира с ДПС, дали това ще се възприеме негативно от симпатизантите на партията, попита водещата Соня Колтуклиева?

Според него вероятен и по-лесен за изпълнение вариант, е да се търси подкрепа за експертно правителство с мандата на ГЕРБ и подкрепата на някои от другите партии.

"Пеевски явно се стреми към някакъв държавнически пост, има доста време пред себе си да го разгърне. Съмнявам се Борисов да стане премиер в правителство, ако не разполага контрол върху мнозинството в парламента. В правителствата си досега той е имал контрол и тежката дума. В сегашната конфигурация означава да стане министър-председател и да зависи от условията на някакви хора в парламента, които той не може да контролира. Доколкото го познавам като стил на политическо поведение, той няма да допусне това.

От тази гледна точка смятам, че докато ГЕРБ не е в позицията да има значимо мнозинство около 100-тина депутати, Борисов няма да се съгласи да е премиер. Когато ГЕРБ има 100 депутати, а другите партии - 30, е ясно кой ще доминира дневния ред, но когато имаш 80 депутати тогава нещата изглеждат доста по-равностойни. Борисов не би допуснал да се вкара в това", каза още доц. Стойчо Стойчев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК