ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Иван Гешев приключва "Промяната"? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Иван Гешев приключва "Промяната"? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

442078
на 23.11.2022
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Иван Гешев приключва Промяната? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Главният прокурор Иван Гешев е единственият човек в държавата, който може да разплете сложния политически възел у нас. Това коментират в извънредното студио на ПИК TV журналистката Соня Колтуклиева и главния редактор на агенция ПИК Асен Рашков.

препоръчано

Припомняме, че според източници на агенцията ни досъдебното производство по повод далаверите с доставките на газ и прекратяването на договора с "Газпром" е на финален етап. През последните дни са разпитани трима ключови свидетели от предишното ръководство на "Булгаргаз", които са потвърдили за оказван натиск върху тях от страна на Кирил Петков, Асен Василев, Александър Николов и Лена Бориславова.

"Според запознати с разследването може да се стигне до повдигане на обвинения. Топката е в Иван Гешев, който държи изцяло "Промяната" и с друго наказателно производство - за изнасянето на класифицирана информация от Лена Бориславова. Всъщност тези две производства могат да приключат "Промяната", коментира Асен Рашков.

Главният редактор на агенция ПИК изрази мнение, че това може да е още една от причините Румен Радев да се бави с раздаването на мандатите - да изчаква развоя на събитията по производствата в прокуратурата срещу Кирил Петков и Асен Василев.

Предстои повдигане на обвинения, предстои да видим на кого, каза гл. редактор на ПИК. 

Извършвало се е комисионерство, някои хора са станалали милионери на гърба на хората, коментира Колтуклиева.

Вършени са злоупотреби, допълни тя.

Ние, журналистите, правим много, показваме документи, но само следствието и прокуратурата могат за кажат кое е истина и кое не. Толкова скъп газ имаше, защото са прекъснати отношенията с Газпром. Някой трябва да даде и обяснения за Джемкорп, каза още журналистката.

Както видяха всички хора в България, от ПП са склонни на всякакви преговори, компромиси и съдружества, само и само да оцелеят и да се върнат във властта. В началото говореха, че Борисов е за затвора, за лечение, за пенсиониране. Това, което би ме изненадало е, Гешев да направи компромис, заяви още Колтуклиева.

Ние никога няма да повярваме в закона, ако не видим най-сетне, че някой влиза в следствието и в съдебна зала и срещу него се извадят доказателства, посочи журналистката.

В крайна сметка, ако някой е получил 100 млн. евро комисионни, те са излезли от джоба на българина, не са паднали от небето. Така че българинът не трябва да казва: ами, който взел - взел. Но ние можем да променим всичко, за да не ни се случват повече такива хора и да кажем стига сте бъркали в джоба на този мизерен български народ, подчерта тя.

В прокуратурата има две производства и ако се повдигнат обвинения на лицата, това ще е политическият край на Продължаваме промяната, смята Асен Рашков.

Имам обикновен отговор на въпроса защо президентът Радев проточва даването на първия, втория, третия мандат и то е защото политиците се притесняват да правят избори зимата, когато хората ще са огорчени и гневни за това, което им сервират политиците. 27% от хората няма да могат да си плащат битовите сметки, те ще бъдат много по-високи. Политиците искат да отложат във времето предсрочните избори - да са през март, каза Колтуклиева.

Много е възможно част от политическата класа да се съобразява с Румен Радев, защото в него е силата. Неговите служебни кабионети управляват от май миналата година. За това са виновни и лидерите на партиите, защото, докато се джафкат, те изпускат да направят правителство. Вижда се, че, когато няма кой да задава въпроси, главатарите се чувстват необезпокоявани, коментира още журналистката.

Искам да припомня, че първия, когото посегнаха да арестуват, беше уволнения от Кирил Петков шеф на Булгаргаз. Може би, защото се страхуват. Първият, когото Рашков изпрати да арестуват, е именно Николай Павлов. Най-вероятно той е бил предупреден, защото е бил в болничен от ковид и никой от полицаите не е посмял да влезе вътре. Защо не успяха те да му сторят каквото и да било по-късно? Защото той е приятел още от детските години на президента Румен Радев. Вероятно той вече е разпитан и сега ще проговори, отсече тя.

Според Ива Митева, в края на януари, когато е имало коалиционен съвет, тя е останала с впечатление, че още тогава Кирил Петков се е заканил да арестува Бойко Борисов, разказа журналистката пред ПИК TV. Кирил Петков се е изхвърлил и казал: Трябват арести. Всичко ми е бетон, всичко съм подготвил. Тошко Йорданов пък останал с впечатление, че ще арестуват Николай Павлов. Но няма никъде нищо черно на бяло, допълни тя.

Бях първата журналистка, която предупреди, че има далавера в Джемкорп, но първо не ми обръщаха внимание, а после започнаха да се интересуват от ГЕРБ-СДС. Разбира се, че трябва да се разнищи тази афера. В случая с Джемкорп не са спазили никакви законови изисквания,  отсече Колтуклиева.

Когато някоя чужда компания проявява интерес към инвестиции в България трябва да напише идейно предложение и да го внесе в Агенцията за инвестиции. Оттам да отиде в МИ, оттам да бъде много щателно поверен този, който заявява инвестиционни намерения, след което документите да бъдат внесени на заседание на МС, защото МС е колективен и колегиален орган за управление в България. Нищо подобно не се е случило, заяви тя.

Но много спешно е свършено всичко по подписването на меморандума. Има вечеря с гл. изпълнителен директор на Джемкорп във Вашингтон, в присъствието на кой знае защо Херо Мустафа. Изведнъж Кирил Петков обявява, че меморандума се прекратява на 22 юни, припомни Соня Колтуклиева.

Зададох въпрос как така Александър Николов подписва нещо, което звучи грандиозно $1,5 млрд. Кой е взел решение, кой му е дал мандат - нито дума. ГЕРБ-СДС излизат сега и питат кой е отменил този меморандум, само на думи ли е прекратил. Така не може да се прекратява меморандум с компания, базирана в Лондон, каза още гостенката на ПИК TV.

Никой документ на МС не може да бъде хвърлен в коша, трябва да има решение на МС, че прекратява меморандума. Аз отидох и видях къде е сградата на Джемкорп, поисках да говоря с Бостанджиев, но ми казаха, че го няма. Помолих ги да го попитат дали ще ми отговори, чакам от 9,30 сутринта до сега. Няма отговор. А в София в студиото на бТВ се появява този издирван от мен в Лондон Бостанджиев. Обадих се на Цветанка Ризова, познаваме се още като стажантки и я питах как са се свързали с Бостанджиев.За няколко часа той е прелетял от Лондон в София и е отишъл в студиото на Ризова, за да може тя да му задава удобни въпроси. Това е въпросът ми. Интересува ме на кого ти свърши работа, чии следи искаш да заметеш и защо не попита истинските въпроси, правилните, които водят към истината, попита Колтуклиева.

Ако Джемкорп тръгнат да съдят България, а те са много мощна компания, и се хванат за нещо, ние дори нямаме текст на български език, така ще ни ошамарят...така ще ошамарят България, каза още тя.

На мен ми се обади бизнесмен и ми каза, че този меморандум не е подписан да се изпълнява, а е написан така, че, ако тръгне дело, парите да напълнят нечий джоб, изтъкна Колтуклиева.

Знаете ли какво значи мандат от правителството, който се дава на министри, подписващи споразумения. Това значи, че му се казва точка по точка какво може да подпише, ако направи нещо не по плана, отива в затвора. Но Александър Николов няма мандат, защо го е подписал и кой носи отговорност сега, попита още тя.

Между другото, тези компании са офшорки, а от българското НС е приет закон, че офшорки не могат да участват в обществени поръчки. За $1,6 млрд. се дава поръчка на две офшорни компании, отсече тя.  

Току-що приключих едно открито писмо до главния прокурор Иван Гешев по повод бившия министър на спорта Радостин Василев. Стана ясно, че той е записвал с видео и аудио срещите си с Илияна Раева. За съжаление, вече втори ден шампионката е изключила телефона си. Но пък Весела Лечева заяви, че не прави това, защото никой не може да бъде записван без негово съгласие. 

Радостин Василев ми обясни как е вкарал в капан Татяна Дончева, като я е повикал в кантората си, а тя е била окабелена с аудио и видео. Този скандал избухна под името "500К". В предаването при Сашо Диков Радостин Василев заяви, че е записал наши разговори. Тогава ми се обади бащата на Кирил Петков и ми каза, че Радостин Василев се е срещал много пъти с Кирил Петков в неговия апартамент и бащата е вдигнал кръвната захар като се е сетил за това, че може да има записи, каза Колтуклиева.

Трябва да знаете, че наказанията са много по-строги, когато става дума за длъжностни лица, които записват. Ако е записвал мен, той, заплашвайки ме, че има запис, рекетира ли ме, страхува ли ме, попита тя.

Не че се изплаших, имам много документи, допълни гостенката.

Ако всичко с Джемкорп беше прекрасно, ако беше супер инвестиция, защо се отказаха от нея, попита още Колтуклиева. А защо продавачка на дрехи е получила 500 хил. лв. по договор с контрагенти, а ги върна. Защо върнаха още пари в министерството на спорта, попита още тя.

Политическото бъдеще на никого в тази държава не зависи от прокуратурата, зависи от избирателите, каза още журналистката. 

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Лунна диета за декември Лунна диета за декември
ПИК TV x
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Стана ясно кога ГЕРБ ще обяви имената на министрите в проектокабинета (ВИДЕО) ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Стана ясно кога ГЕРБ ще обяви имената на министрите в проектокабинета (ВИДЕО)
ново
Днес: 83
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК