Вход
София
Времето в София -2 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Корнелия Нинова: Местим митинга на Бузлуджа пред Министерски съвет (ОБНОВЕНА)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Корнелия Нинова: Местим митинга на Бузлуджа пред Министерски съвет (ОБНОВЕНА)

на 12.07.2020
96949
0
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Корнелия Нинова: Местим митинга на Бузлуджа пред Министерски съвет (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.07.2020
0
96949

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която пренебрегна камерата и журналистите от ПИК TV и се скри в кабинета си, докато другарите й заседаваха на "Позитано" 20, все пак благоволи да проговори пред насъбралите се представители на медиите.

В пресцентъра на БСП Нинова, обградена от най-верните си хора, коментира решенията, взети преди минути на заседанието на Националния съвет.

Малко преди да започне "брифингът" на Нинова, Антон Кутев, Весела Лечева и Валери Жаблянов обясниха пред журналисти, че целта на политическото събиране днес е била "абсолютно необходима, за да формулира техните действия оттук нататък". "Ние се опитваме да изработим в момента конкретни практични позиции. Ако нашите интереси съвпадат с тези на българските граждани, значи днес е имало "сбирка по интереси", заяви Кутев.

Весела Лечева отбеляза на свой ред, че ситуацията в държавата е "безпрецедентна". Според нея БСП и структурите й ще бъдат уведомени за решенията на заседанието на Националния съвет.

Валери Жаблянов коментира, че днес БСП ще изработи своите политически искания към управляващите и ще начертае своите действия за следващите седмици предвид динамичната обстановка. "БСП е парламентарна масова организация с много авторитетни дейци и политици, които могат да формулират задълбочена позиция не просто за протестите, а за общата политическа обстановка в страната", заяви той.

"Днес членове на Националния съвет провеждат нелегитимно заседание на партията. За да има заседание на НС трябва да има 93-ма присъстващи, а днес присъстват 74 по официалния списък, направен на "Позитано". Няма 93. Т.е. това не е пленум на официалния орган, а сбирка на членове на Националния съвет по интереси", заяви Нинова.

Тя отбеляза, че събралите се днес членове на НС са отхвърлили оценката на правителството в доклада на БСП и са отхвърлили предложението за участие в протести. "Не знам какви решения са вдели днес, но каквито и да са, те са нелегитимни", подчерта Нинова и отново заяви, че в сряда БСП внасят вота на недоверие към правителството.

"В момента държавата е в институционална криза. Народът е по улиците и нашето място е там. Ние искаме оставка на този кабинет! Ако за 4 години някои членове на Националния съвет не са разбрали, че ние се борим със задкулисието и мафията, която ни управлява и днес са се събрали, за да решат какво да правят, толкова по-зле за тях", заяви соцлидерката.

Тя подчерта, че случващото се днес на "Позитано" 20 е "провокация" и "опит да бъде разколебано доверието в партията".

"Нас не ни мислете. България трябва да бъде спасена сега", заяви Нинова.

На въпрос на журналиста на ПИК TV Ива Николова защо Нинова не е пожелала да се появи на заседанието на Националния съвет, соцлидерката отговори: "Подписката от 72 подписа беше внесена в Изпълнителното бюро. По устав на партията Националният съвет може да бъде свикван по два начина - или от Изпълнителното бюро, или от 1/3 от членовете на Националния съвет. Беше внесена подписка от 1/3 от членовете на НС. Разговаряхме разумно и спокойно, че не е време да се свиква Национален съвет, че залата не отговаря на изискванията и ИБ реши, не аз, да не свиква Национален съвет. Остана втората възможност - ето, свикаха с подписи Националния съвет. Но за да е легитимен той, трябва 93-ма души. Следователно, днес не е имало легитимно заседание на Националния съвет".

Крум Зарков даде рамо на лидерката си и заяви, че не е тайна, че има разделение в ръководството на БСП. Той обясни отсъствието си от заседанието на Националния съвет. Според него щяло да изглежда "неадекватно", ако той се включел в "нелегитимния" Национален съвет. 

На журналистически въпрос как ще коментира напрежението вчера на плаж "Росенец", тя заяви: "В първия момент имахме притеснение за умишлено подклаждане на етническо напрежение. Ние сме за етнически мир в България, но и за това всеки човек да има достъп до публични ресурси, да няма агресия и полицейски бой - това, което видяхме пред Министерски съвет".

Ива Николова я контрира, че хората не могат да възприемат Нинова като част от протеста и я асоциират с "кабинета Орешарски", те й нямат доверие. Нинова се изплъзна и заяви, че никой не им е викал "Мафия" и "Вън!" по време на протестите. "Да не изтъквам отново аргумента, че протестите са днес, а 4 години БСП води битка - срещу натиски, скандали, компроматна война. Ние 4 години сме в това и няма как да не си довършим работата", коментира тя.

Корнелия Нинова заяви убедено, че няма разцепление в БСП и е убедена, че членовете на партията са за промяната. "Тези, които искат да сядат на кръгла маса, си е техен проблем".

"Преди сряда няма да има заседание на Националния съвет", подчерта соцлидерката.

Тя коментира изразената днес от Димитър Дъбов и Валери Жаблянов позиция, че не желаят да са на протестите като "присъдружна партия": "Когато преди месец предложих да сме сред водачите на този протест, те бяха против. Сега, след като изпуснахме тази възможност, те казват - ама защо сме присъдружни на тези протести? Не приемам думата "присъдружни". Ние сме с всеки, който иска да свали това управление", заяви Нинова.

Пред събралите се журналисти тя хвърли "бомбата", очевидно разчитайки на "ефект": "След като властта ни отказа събора на Бузлуджа, Изпълнителното бюро решихме да го проведем пред Министерския съвет. Това ще бъде нашият партиен митинг. Датата ще бъде уточнена утре на заседание на Изпълнителното бюро".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17331
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x