ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Лидерът на столичното БСП поиска спешен конгрес заради провала на изборите! Иван Таков бие аларма да се внимава с подкрепата за правителство с третия мандат (ВИДЕО)

Час Пик ГЛАВНА

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Лидерът на столичното БСП поиска спешен конгрес заради провала на изборите! Иван Таков бие аларма да се внимава с подкрепата за правителство с третия мандат (ВИДЕО)

61991
на 24.11.2022
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Лидерът на столичното БСП поиска спешен конгрес заради провала на изборите! Иван Таков бие аларма да се внимава с подкрепата за правителство с третия мандат (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Председателят на БСП-София Иван Таков даде ексклузивно интервю в агенция ПИК, в което коментира ситуацията в столетницата и приетия доклад от столичните социалисти за резултатите от изборите.

препоръчано

"Това е вторият доклад, който е с такива изводи. От изборите насам направихме две заседания на Градския съвет на БСП. Едното беше непосредствено след изборите. Там изнесохме доклад, той не беше толкова подробен предвид краткото време, което имахме. В него изразихме, че сме недоволни от резултатите на БСП. Няма как да сме доволни от пета позиция и 230 000 гласа на национално ниво", обяви той.

По думите му след като е направен и подробен отчет в София, оценката на организацията е отново незадоволителна. Той припомни, че БСП в София също е на пето място след изборите на втори октомври, където е получила едва 38 000 гласа. 

"Това по никакъв начин не може да бъде отчетено като какъвто и да е успех. Структурите положиха усилия и си свършиха работата по кампанията, която ръководството изиска от нас, но сме недоволни от резултата. В доклада посочихме причините, които според нас доведоха до този резултат. Разбира се, някой от тях се разминават с тези на ръководството на партията, но виждаме систематичен проблем за БСП. На пети поредни избори резултатът ни намалява. Затова поискахме спешен конгрес, който да вземе важни за партията решения, да даде насока и да каже къде бъркаме", обобщи ситуацията в партията Иван Таков.

Столичният председател на БСП припомни, че партията през последните 30 години винаги се е борила за първо място с желание да управлява и да реализира социална политика. По думите му обаче през последните две години изглежда като мираж да е първа или дори втора, като най-силна опозиционна партия в парламента и в общинските съвети по места. Според него причините за това са комплексни.

"Не можем да кажем, че само Иван Таков е виновен или Корнелия Нинова за изборните резултати в София и съответно в страната. Имаме проблеми по някои места и с водачите на листи, тъй като някъде не ги приемат добере. Имаме и институционални проблеми - всичките вътрешно-партийни скандали през последните години. Имаше анализ, че машинният вот ни бил попречил. На предишните избори пък Ковид кризата. Може би нещата са комплексни и е от всичко по малко, но като се съберат, се оказва, че резултатът е не само незадоволителен, а лош за партията", добави столичният председател. 

Според него не е достатъчно БСП само да се бори да участва във властта като третостепенна политическа сила, за да си реализира идеите. Той припомни, че БСП е партия на над 130 г., и трябва да се стреми да е първостепенна политическа сила, за да има възможност да реализира всичките си социални идеи и политики.

"В предходния мандат, където имахме участие, бяха реализирани част от нашите предложения и предизборни идеи. Но имаше много други неща, на които трябваше да се съгласим, и които трябваше да преглътнем, които са много далеч от нашата идеология и нашите разбирания. Имам предвид и изгонването на руските дипломати, договорът със Северна Македония, който, въпреки че не го подкрепихме, все пак мина. Много проблеми, които бяхме поставили като червени линии, партията трябваше да преглътне. Всичко това даде отражение накрая и на изборния резултат", анализира Иван Таков.

Според него участието на БСП в правителството на Кирил Петков в началото не е било отчетено като грешка. По думите му обаче от дистанцията на времето и направените изводи има много критики за участието на БСП в управлението на "Промяната".   

"Голямата цел беше отстраняването на ГЕРБ от властта по това време. Трябва да се запитаме първо и да си дадем равносметка това случи ли се реално? И второ на каква цена се случи? Защото според мен и това, което виждам въпреки социалния пакет на БСП, който беше приет и имаше много позитиви, за които нашите представители в правителството успяха да се преборят, но ние като цяло понесохме негатив от участието си. Това е общо взето и констатацията на повечето наши членове и симпатизанти", категоричен е Иван Таков.    

Относно думите на Румен Гечев, че БСП е готова да участва в правителство на третия мандат, ако той отиде в партията на Стефан Янев, председателя на БСП-София смята, че трябва да се подходи много внимателно. По думите му е ясно за всички, че България трябва да има правителство, което да се опита да преведе хората през тежката икономическа криза. 

"Не може непрекъснато да вървим с лозунга "Напред - държавата над всичко", пък партията после ще я мислим, защото БСП е необходима на държавата. Няма друга социалистическа партия към момента на терен. Ние сме партията, която трябва да отстоява не само социални политики, защото има и много десни партии, които водят социална политика. Ние трябва да отстояваме нашите социалистически и социалдемократически принципи, които са залегнали в програмата. Хубаво е, че поставяме нуждите на хората и държавата - те трябва да са на първо място, но трябва много да внимаваме, защото това не трябва да означава да погубим партията", категоричен е Таков. 

Според него е необходимо цялото ляво пространство да бъде събрано отново, както е било във формата "Коалиция за България" преди няколко години. Той отбеляза, че е хубаво това да стане със съдействието и водещата роля на БСП.

"Г-н Фиков, напълно съм убеден, че цялото ляво пространство трябва да бъде събрано отново. Разпадането на тази коалиция от 17 леви партии според мен е една от причините ние да записваме такива резултати на последните избори. Наистина е необходимо в момента всички леви и социалдемократически партии да се съберат в момента и да дадат отпор на т.нар. "евроаталнтическо" правителство и партии, които в момента са болшинство и в парламента и в други сфери на държавния живот", смята столичният шеф на БСП. 

По думите му новият устав на партията и заложения в него пряк избор е дал нови права на партийните членове да избират председател. Според него промяната не е била лоша, но другите промени в устава на практика са направили председателя несменяем, независимо от това кой е той.  

"Председателят не подлежи на контрол и от партийните органи. Винаги при нас общото начало поне през последните 30 години е било водещо. Винаги се е отчитало и е имало водещо мнение мнението на колективните органи. Сега нещата се промениха в последно време. Може би трябва да има някакъв механизъм за контрол. Аз не коментирам само действията на Корнелия Нинова и нея в частност, а който и да е председател на партията оттук-нататък. Защото не може колективните органи да имат второстепенна роля, те са избрани също от цялата партия. Всички те подлежат на някакъв контрол от по-висшите органи, а председателят да е извън контрол и да е недосегаем от каквито и да е параметри на контрол", добави Иван Таков. 

Целия разговор вижте във видеото.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
ПИК TV! Руди Гела си изпроси наказание заради парламентарна изцепка, Йордан Цонев иска да участва в състезание с мотики (НА ЖИВО) ПИК TV! Руди Гела си изпроси наказание заради парламентарна изцепка, Йордан Цонев иска да участва в състезание с мотики (НА ЖИВО)
ново
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК