Вход
София
Времето в София 20 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Станишев съсипа Корнелия Нинова: БСП опитва да копира ГЕРБ, но избирателите показват, че предпочитат оригинала (ОБНОВЕНА)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Станишев съсипа Корнелия Нинова: БСП опитва да копира ГЕРБ, но избирателите показват, че предпочитат оригинала (ОБНОВЕНА)

на 21.01.2020
90831
24
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Станишев съсипа Корнелия Нинова: БСП опитва да копира ГЕРБ, но избирателите показват, че предпочитат оригинала (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
21.01.2020
24
90831

Президентът на ПЕС Сегрей Станишев завъртя традиционната баница с късмети. Всяка година той събира журналисти, за да поговори с тях и всеки да види късмета си за годината.

Докато беше лидер на БСП, Станишев правеше мероприятието в централата на "Позитано" 20, но тази година местоположението в софийския му офис.

Без Русия трудно се намират решения по ключови въпроси, затова винаги съм казвал, че социалистите и социалдемократите да сме тези, които да възстановяват диалога между Русия и Европа. Аз съм живял по време на Студената война, не искам онзи период да се връща", обяви лидерът на ПЕС и допълни, че риториката на тази война е вредна за всички.

За Брекзит, Станишев коментира, че водещото за англичаните е "писна ми". Той допълни, че се надява, че грешката, която е предизвикана от Макрон по отношение на Северна Македония и Албания да бъде коригирана.

За политиката у нас, Станишев призна, че икономически сме много добре и безработицата е рекордно ниска, но ГЕРБ не могат да прокарат своите политики, тъй като управляват последните години в коалиции. 

За политиката у нас, Станишев призна, че икономически сме много добре и безработицата е рекордно ниска, но ГЕРБ не могат да прокарат своите политики, тъй като управляват последните години в коалиции. "Основание за вот на недоверие има, но това което хората очакват и от управляващи и от опозиция е да се говори експертно и да се предлат решения, защото отговорността е на всички, за да не се повтарят тези кризи. Надявам се, че позицията на БСП ще бъде в тази посока", допълни още Станишев. 

БСП винаги е била интелигентна партия, но опитва да копира ГЕРБ и изборите показват, че хората обичат оригинала пред копието. Когато опразваш социалната риторика, друг по-силен се намества там. Мисля, че е важно опозицията да играе ролята на инструмент за натиск", заяви Станишев и подсказа, че като начало това трябва да бъде кохезионната политика и зелената тема, която опитвали да подхванат, но не довършвали докрай и да излизат с инициативи, с които да се гарантира финансиране там където ще има проблеми. 

"2020 е ключова за нашата партия, защото трябва да се подготвим за два ключови избори, първо парламентарните, а после президентските и всички в БСП трябва да си дадем ясна сметка, че загубата на едните ще е загуба и за другите. До сега с наши грешки оставаме мотив ГЕРБ да се държат на върха. БСП се показва като агресивна опозиция, но не показва алтернатива, не показва работещи решения. Това е оценка на капацитета на сегашното ръководство и тази оценка не е от мен, а от избирателите", анализира лидерът на ПЕС. Той допълни, че загубата на ролята на политическа алтернатива води и до загуба на експертност. За вътрешния избор в БСП, той заяви че официално са в кампания още от 1 декември и това, което се чува е, че няма енергия и няма теми за обсъждане, няма материали за конгреса и го няма огъня, който да дава енергия, като всичко се свежда до прословутата промяна в избора на лидер, което се представяло като голяма реформа, но носи много рискове. "БСп се нагърби с една задача да проведе пряк избор, задача в която държавата се проваля. Затова всяко съмнение в прозрачността в прекия избор в БСП ще удари върху легитимността на партията за управление. За сега начина по който се подхожда не ми вдъхва доверие. До сега като виждам на пленуми много разумни предложения се отхвърлят, само защото не са от ръководството. Става дума за репутационен риск на партията", допълва още Станишев.

Като трети риск Станшев открои ниската избирателна активност, защото партията е изморена след два тежки избора, но се вижда, че кондицията която е проличала на местния вот, показва, че БСП имат 200 кмета на села, ГЕРБ 1000, което показва за тежки грешки в политическата линия и показва, че е партия, която е електорална, Националния съвет са представени като нещо което пречи на лидера и модела, който се гонил е да има един вожд и електорат. 

"В днешната ситуацията разговора с обществото е ключов за оцеляването на всяка политическа сила", заключи лидерът на ПЕС. Станишев определи 2019 година като година на пропуснати възможности и припомни фиаското с оставката на Корнелия Нинова, което се е отразило изключително лошо на партията. 

Сергей Станишев категорично заяви, че няма да се кандидатира за отново за лидер на БСП и припомни какви ужасни неща са се изсипали върху него, той е можел да "размаже" тези говорители, но не го е направил.

 При традиционното теглене на късметите от баницата, лидерът на Станишев му се падна: "Миналогодишните крижи забрави, приятелствата забрави". Водещата Ива Николова пък изтегли късметът за агенция ПИК и на нас ни се падна здраве. 

Гледайте НА ЖИВО В ПИК TV!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11553
архив

- Заради тебе любима, направил бих всичко - през буря и ураган! Морето ще преплувам! Планината ще пребродя! С две думи - чакай ме! Идвам утре, ако не вали, разбира се.

няма нови новини
Днес: 193
hot
най-четени новини в момента
сега
3200
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x