Вход
София
Времето в София 18 o C

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Ударната акция срещу Васил Божков броени часове преди ключовите промени в Закона за хазарта! Спестила ли си е най-голямата частна лотария 250 млн. лева от такси към държавата (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Ударната акция срещу Васил Божков броени часове преди ключовите промени в Закона за хазарта! Спестила ли си е най-голямата частна лотария 250 млн. лева от такси към държавата (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

на 29.01.2020
83631
35
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Ударната акция срещу Васил Божков броени часове преди ключовите промени в Закона за хазарта! Спестила ли си е най-голямата частна лотария 250 млн. лева от такси към държавата (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Специализирана прокуратура, ДАНС и ГДБОП провеждат акция в офиси и дома на бизнесмена Васил Божков от рано тази сутрин, както първо ПИК съобщи и ПИК TV предава на живо.

До момента няма данни за арести. От МВР и прокуратурата до момента отказват официална информация, докато тече акцията.

По информация на медии акция има и в Държавната комисия по хазарта, където прокуратурата направи претърсвания и преди седмица. 

Скандалите около Васил Божков започнаха през декември миналата година. Тогава спецпрокуратурата обяви официално, че е образувано досъдебно производство за извършено през декември 2017 година по чл. 2014 или по просто казано, деецът иска да набави за себе си или за другиго имотна облага принуди някого чрез сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму имотна вреда чрез изнудване. 

Междувременно днес депутатите ще гласуват на първо четене промените в Закона за хазарта, от които ще бъде засегнат лотарийният бизнес на Божков и очевидно това е свързано с акцията на Спецпрокуратурата срещу боса на "Нове холдинг", която отече в момента, и за която съобщи първо ПИК.

Наблюдаващият прокурор обяви, че са изискани официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки по реда на Глава четвърта от Закона за хазарта по отношение на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание, за какъв срок. Изискани са и данни санкционирани ли са същите търговци по реда на Глава пета от Закона за хазарта, извършването на какви административни нарушения на Закона за хазарта им е било вменено, какви административни наказания са им били наложени със съответните наказателни постановления, издадени от председателя на ДКХ.

От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите по Глава петнадесета от ДОПК на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключили производствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания. Изискани са данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

Скандалът гръмна първо в медиите, където братята Найденови обявиха, че са заплашвани от Божков, заплашван е и Кирил Домусчиев. Малко след това лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че иска промени в Закона за хазарта, който ще се гласува на първо четене днес. 

Претърсвания миналата седмица имаше и в Държавната агенция по хазарта по повод "Националната лотария" и доклад, че от такси са спестени над 200 милиона лева. 

На 12 декември финансовият министър Владислав Горанов разпореди на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка по повод сигнал, според който Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е пропуснала да събере около 250 млн. лв. такси от най-голямата частна лотария у нас.

Според сигнала лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Твърди се, че по тази причина комисията по хазарта е пропуснала да събере около 250 млн. лв. за последните пет години.

Според сигнала, независимо че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню Геймс", чрез която оперира "Националната лотария", декларира и внася пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети, които са ценни книжа), а 20% върху "таксите и комисионите за участие", тоест върху значително занижена сума. Така, таксата се плаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху приблизително наполовина по-ниска сума, която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.

Така излиза, че години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена в момента от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра.

"От сигнала става ясно, че през годините ДКХ така е определяла организирането на събирането на таксата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси", обясни тогава Владислав Горанов.

Сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов. Те са сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, свързан със собствеността на компанията за залагания "Ефбет" (Efbet).

Найденови са сигнализирали четири държавни институции - Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП вече потвърдиха, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Спецчасти има в офиса на Божков на столичната ул. "Московска"

Претърсвания се извършват и в офиса на "Национална лотария" на бул. "Фритьоф Нансен"

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10331
архив

Красотата ще спаси света. А непукизмът - нервите.

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1451
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! МВР с шокиращи разкрития за кървавите провокации на протеста - лумпените на Черепа целили полицаите с червена боя и бутилки, двама са пострадали (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ето как да пазите положителната енергия
x