ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! УНИКАЛНИ СПОМЕНИ за майките-учителки на Денков и Бойко навръх първия учебен ден (ВИДЕО)

Епицентър

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! УНИКАЛНИ СПОМЕНИ за майките-учителки на Денков и Бойко навръх първия учебен ден (ВИДЕО)

50871
на 15.09.2023
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! УНИКАЛНИ СПОМЕНИ за майките-учителки на Денков и Бойко навръх първия учебен ден (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

"Над 50 пъти съм откривала учебната година. И днес ще я открия. Знам колко много неща се направиха в българското училище и затова вярвам, че тази година ще е успешна", каза пред ПИК TV Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

препоръчано

"Има много неща, които ме притесняват. Винаги, когато говоря за тези неща, има сълзи в очите ми. Първото е, че има още деца, които нямат мотивация да учат. Притеснява ме несигурната среда, в която работи българският учител. Агресията е плашеща. Нека, както ние не се бъркаме в работата на лекарите, инженерите, така да не се бъркат и на нас как да преподаваме. Българският език е конституционният език на нашата страна. Лекото подмятане да го изместим е много тревожно.

Трябва да научим децата да имат по-голям обем от думи, с които да боравят. Да въведем хигиена, защото чрез дигиталните техники децата се отучват да четат. В онлайн пространството не е общуване. Ние правим разлика между общуване и комуникация. Натъжава ме и това, че забравихме да учим децата на православно християнство. И още нещо ме прави тъжна - това е, че не чувстваме още стабилната подкрепа на родителите", призна Такева. 

Ако е преподавател на първите мъже и жени на републиката, каква оценка ще им постави - попита водещата Соня Колтуклиева.

"Леля Ванга винаги ме питаше това. Ти си втората. Винаги съм казвала, че те трябва да бъдат откровени към народа си, по-загрижени към народа си. Това, което те смятат да го прокарват като политика, трябва да го съобразяват със социалните партньори с допитване към народа, защото той ги изпраща там. На много от тях им липсва това уважение. Всеки един от тях ме е търсил, когато наближават избори. След това се държат толкова високомерно. Как ги променя тази власт. Знам обяснението от научна гледна точка. Но от човешка гледна точка не мога да ги оправдая", обясни Янка Такева.

Такева сама пожела да говори за премиера акад. Денков.

"Той беше няколко пъти министър и зам.-министър в образованието. С него имахме много добър социален диалог. Дълбоко съм убедена, че неговото добро отношение към образованието е, че неговата майка е била преподавателка по химия в Стара Загора. Маргарет Тачър я е посрещнала. Тогава тя е харесала много нашето професионално образование. Майката на премиера е била член на Съюза на учителите. Между другото, майката на Бойко Борисов също е била учителка. Аз я помня. Всички тези политици, които са деца на учители, имат добро отношение. Може би от спомени към родителите, дължат им някакво извинение", поясни Такева. 

"Много добре общувам с Асен Василев, Красимир Вълчев, Деница Сачева, Венко Сабрутев, Бойко Борисов. Безспорно, че имам такива примери и в БСП. Трудно ми е общуването с останалите, които не ги цитирах. "Да, България" даже не ги познавам. От ДПС общувам с Йордан Цонев. Дразня се от всички, които са в парламента и говорят на диалект. В НС трябва да има логопед", отсече Янка Такева. Според нея нищо не пречело в парламента да има един кабинет, в който да работи такъв специалист за преодоляването на диалектите. 

Тя каза, че съюзът е подписал анекса за учителските заплати. "В София, в столичния съвет се дискутира дали да приемат бюджета. Подозирам, че ще има напрежение, ако продължават да не се разбират. Затова моят призив днес е към СОС да седнат и да стигнат до консенсус. 18 хил. учители работят в София, не ми се иска да ходим по площадите", призова тя. 

Янка Такева подари на екипа ни звънец, с който е откривала учебната година.

"Бийте камбаната за уважението", пожела тя. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК