Вход
София
Времето в София 14 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Горбачов с коментар за Путин и Тръмп: Русия и САЩ, върнете се към здравия разум!

ЕКСКЛУЗИВНО! Горбачов с коментар за Путин и Тръмп: Русия и САЩ, върнете се към здравия разум!

на 15.10.2017
20224
27
ЕКСКЛУЗИВНО! Горбачов с коментар за Путин и Тръмп: Русия и САЩ, върнете се към здравия разум!
15.10.2017
27
20224

През декември тази година ще се навършат 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Той постави началото на процеса на радикално съкращаване на ядрените арсенали, продължен с подписването през 1991 и 2010 на договорите за съкращаване на стратегическите оръжия и оперативно-тактическото ядрено оръжие.

За мащабите на започналия през 1987 г. процес свидетелства фактът, че когато Русия и САЩ през 2015 г. се отчитаха пред Конференцията за изпълнението на договора за неразпространение, 80% от натрупаните през годините на Студената война ядрени оръжия бяха унищожени. Друг важен факт е, че въпреки сериозното влошаване на двустранните отношения в последните години страните изпълняват условията на договора за стратегическите оръжия.

Но Договорът за съкращаването на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) днес е в опасност. Той се превърна в най-уязвимото звено в системата за ограничаване и съкращаване на оръжията за масово унищожение. От двете страни се чуват призиви за анулирането на това споразумение. Какво се случва, какъв е проблемът и какво да се направи? Двете страни повдигат въпроса за спазване на договора и се обвиняват в нарушаването и неизпълнението на неговите ключови членове.

Като се наблюдава отстрани и без да се разполага с пълния обем информация, тези обвинения трудно могат да бъдат преценени. Но едно е ясно: в този проблем има както политически, така и технически аспект. И само политическите ръководители могат да предприемат действия за неговото разрешаване.

По тази причина се обръщам към президентите на Русия и САЩ.

Отношенията между двете страни са в остра криза. Трябва да търсим изход от нея. За целта има изпитано средство – диалогът, основан на взаимното уважение. Да преодолееш възела от проблеми от двете страни ще бъде трудно. Но преди 30 години да водиш диалог също не беше лесно. Този диалог имаше своите критици и хулители, опитващи се да го провалят.

В крайна сметка решаваща стана политическата воля на лидерите на двете държави. Същото е необходимо и днес. Именно това очакват от президентите на Русия и САЩ гражданите на нашите страни и хората по целия свят. Призовавам Русия и САЩ да подготвят и проведат широкоформатна руско-американска среща на високо ниво по целия комплекс от въпроси. Ненормално е, когато президентите на водещите ядрени държави се срещат само в кулоарите на международните форуми.

Надявам се, че процесът на подготовка на съответната среща на върха вече е започнал. Мисля, че центърът на внимание на такава среща трябва да бъде проблемът за съкращаване на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата стабилност. Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне (а именно до това може да доведе крахът на договора за РСМО), преките и косвените последици ще бъдат катастрофални.

Колкото по-близо до границите се разполага това ядрено оръжие, толкова по-опасно е то. Остава по-малко време за взимането на решения и се увеличава рискът от катастрофална грешка. А какво ще се случи с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако надпреварата в ядрените оръжия се възобнови? Страхувам се, че той ще бъде унищожен.

Но ако спасим Договора за РСМО, това ще стане силен сигнал към целия свят, че най-големите ядрени държави разбират своята отговорност и сериозно се отнасят към своите задължения. Всички ще въздъхнат с облекчение, а отношенията между Русия и САЩ най-накрая ще помръднат от мъртвата точка. Убеден съм, че подготовката на съвместното президентско изявление за решимостта на двете държави да спазват Договора за РСМО е реалистична цел. Едновременно могат да бъдат решени и техническите въпроси.

За тези цели в рамките на Договора за РСМО може да възобнови работа съвместната контролна комисия. Убеден съм, че получавайки такъв стимул от двамата президенти, генералите и дипломатите ще успеят за постигнат споразумение. Живеем в неспокоен свят. Особена тревога буди фактът, че отношенията между най-големите ядрени държави, каквито са Русия и САЩ, станаха сериозен източник на напрежение и заложник на вътрешната политика.

Време е да се върнем към здравия разум. Убеден съм, че даже закоравелите противници на нормализирането на руско-американските отношения няма да се осмелят да възразят на двамата президенти. Тези критици няма да имат сериозни аргументи, защото самият факт, че договорът на РСМО действа в течение на 30 години, доказва, че той служи на интересите на сигурността на двете страни и на целия свят.

Във всяко начинание е важно да се направи първата стъпка. През 1987 г. първата крачка в трудния, но изключително важен процес на избавяне на света от ядреното оръжие, стана Договорът за РСМО. Днес се сблъскваме с двойно предизвикателство.

Трябва да предотвратим разпадането на системата от ядрени договори и да спрем негативните тенденции в руско-американските отношения. Настъпило е времето да се направи първата стъпка.

*Михаил Горбачов, ръководител на СССР в периода 1985-1991 г. Статията му е написана за „Вашингтон поуст“. 

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
Горби, Да се пържиш в ада, че ни продаде за жълти стотинки на онзи палячо Рейгън. Съсипа всичко с един замах!
2
НалЕ искахте ДЕРМОкрация бре ?! Получихте я......
3
Поредния ПОМИЯР излязъл от мухъла.БОКЛУК.
4
" НИЕ и за 100 години не можем да построим и направим ТОВА , ....което ни остави Тодор Живков ! 27 години СЕ КРАДЕ.......и ОЩЕ има ?! "
5
предател и продьлжава да говори
6
Горбачев развали СССР. Всички руснаци го наричат "Предател".
7
Най-големия Предател,откак свят светува. Юда Искариотски е малко ,невръстно пеленаче в сравнение с този .Съсипа с неговата "перестройка" живота на почти 500 милона души,от бившия соцлагер. Това,което беше най-скритата ,жадувана мечта на каубойте, да разпарчетосат целия соцлагер,начело със СССР, и бяха готови да жертват стотици миларди,защото през военна интервенция нямаше никаъв шанс,този егоцентрист под чехъл,със неговата примадона-Райска,със 50-те визонови палта, го направиха срещу жълти центове и потупване по рамото.. Но по типичен,каубойски маниер, първо го пуснаха по пързалката,и после след договора в Беловежката гора,му ритнаха столчето, за да поставят типичния руски алкохолик-пиянедто Елцин. Който тотално ,като само заклет пиандур може, съсипа всичко.Именно те-двамата прокараха модела на най-дивия,брутален капитализъм в Русия и у нас. Става ми смешно,когато чета,че Русия е комунистическа.. Ние-в България,копирахме 1:1,абсолютно всичко вредно от тях. През Дивашка приватизация за без пари,хиперинфлация, изкуствен недостиг на храни и стоки от първа необходимост, обезценка на рублата и лева със хиляди проценти., за да се стигне до частни,банки, назначени мултимилардери( там мащабите са други в сравнение с нашите),ужасно скъпо ,платено здравеопазване,образование.Следват" бонови" приватизации, колекторски фирми,. паралелите са толкова много,и толкова еднакви,че трябва да напиша цял чаршаф.Този ,след време-не знам кога, но ще се случи със сигурност, следващите поколения в Русия, ще му изровят костите, и ще ги изгорят на клада,а прахта му,ще е хвърлят в някой селски нужник., защото самият Хитлер не успя да нанесе такива невиждани щети на руснаците,както този белязан юда.
8
СУКА ПРОДАЖНА УМРИ
9
ВЕЛИК ПОЛИТИК! БЕЗ КРЪВ, БЕЗ ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ ПРЕОБЪРНА ЦЯЛ ЕДИН СТРОЙ, ОСВОБОДИ ДЕСЕТКИ НАРОДИ,РАЗРУШИ ЦЯЛА ИМПЕРИЯ И ВЪРНА СВЕТА КЪМ НОРМАЛНОСТ!
10
Идиотът с насраната кратуна незнайно пълна или празна е!
11
Жри гад!
12
Чета излиянията на номер 9,този с дългия псевдоним ГОРБИ и пр., и недоумявам: наистина ли още има такива олигофрени?Толкова ли са препълнени българските лудници,че да оставят навън такъв завършен класически психопат?Или все пак ни пишеш от някоя провинциална психиатрийка,приятелче?Не си ли чувал поне,че разгромът и на СССР,и на сателитните му държави,не е дело на антикомунисти-хуманисти,а на марионетките на Новия Световен Ред,чиято цел е колониалното поробване на тези народи и пр.и пр.Белязаният го направи за 30сребърника и вместо да се обеси,продължава да дава акъл.Колко по-честен е бил Юда.
13
РУСНАЦИТЕ СИ ИЗМИСЛИХА КОМУНИЗМА, КПСС И ТЕ СИ ГО ЗАБРАНИХА.ПУТИН И ОЛИГАРСИТЕ МУ СА ЧИСТА ПРОБА КАПИТАЛИСТИ. САТЕЛИТИТЕ ИМ И ЧЛЕНОВЕ НА "ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР" КАКТО И БРАТСКИ РЕПУБЛИКИ ОТ СССР СЪС СКОРОСТТА НА СВЕТЛИНАТА ПРЕМИНАХА В НАТО, В Т.Ч. И БГ И ОЩЕ КАНДИДАТИ ИМА! ГОРБАЧОВ ПРЕКРАТИ 45 ГОДИШНА ВОЙНА - "СТУДЕНАТА ВОЙНА", ЖЕРТВИ В КОЯТО ПАДАХА ВСЕ НАШИ РЕШИЛИ ДА ПРЕМИНАТ ЗАД ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА В ПОСОКА ЗАПАД.СЕГА РУСИЯ ИМА ЗАВОДИ НА МЕРЦЕДЕС, ВМВ, ФОЛКСВАГЕН, А ЗАВОД "МОСКВИЧ" ГО ЗАКРИХА!
14
Лесно е да плюеш, без да си прочел'' Перестройка"-та на Горбачов и да разбереш защо се наложи смяна на модела на развитие на социалистическите страни.
15
ГОРБИ-ЛЕНИН,време ти е за вечерната доза.Да не би да съм адвокат на Путин и Медведев? Просто казвам,че да си апологет на мъжа на тьотя Раиса е ,меко казано ,демоде.С неговите ръце световната банкерска върхушка разби соц.лагера,който сама бе създала преди,но който вече не я устройваше и да,приключи Студената война,за да започне Последната световна.А сега -сладки сънища.
16
Защо, комунистическите мастии, никога не си харесват лидерите!
17
Уважаеми Михаил Сергеевич, война може да има едва през 2026 година и нито ден по - рано ! Става въпрос за Голяма Война! Апропо, не съм се клел във вярност нито към БКП, нито към КДС ! Нито съм се клел във вярност към КПСС, нито към СССР ! Нито съм се клел във вярност към КГБ, нито съм се клел във вярност към ГРУ. А който се е клел в такава вярност, това си е негово гайле, а не мое ! Живи и здрави.
18
Горби е глупак!
19
дали Ада е достатъчно голям, за да побере тоя изрод?
20
Да си мълчи и да си харчи парите , с които бе купен. От враговете си ще бъде запомнен с добро , а от сънародниците си с лошо.
21
http://www.brainsurgeonsdiet.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=36499 http://mc2-events.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=17984 http://www.perincostruzioni.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=34732 http://montre.com.co/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=61665 http://other.rasmeinews.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=67191 carbidopa levodopa 25mg buy http://www.aajart.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=27041 http://theadvantagemassage.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=18459 http://xn----7sbbpafh3dacs2d0b8f.xn--p1ai/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=279590
22
http://christkingdomoutreach.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=6631 http://chanakyanetstudy.com/chanakyanetstudyforum/?qa=128&qa_1=fexofenadine-baisse-prix-fexofenadine-prix-au-luxembourg http://mmqna.net//?qa=136/thyroxine-2mg-acheter-levothroid-050-ou-acheter-pharmacie https://www.olliesmusic.com/blog/1970/discount-cyproheptadine-4-mg-order-online-can-i-purchase-periactin-cheap/ http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/58712/atenolol-order-without-rx-how-to-order-tenormin-in-trusted-pharmacy/ http://lifestir.net/blogs/post/49194 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/149764/achat-securise-trimethoprim-400-mg-pas-cher-acheter-du-trimethoprim-au-cana/ http://www.nostre.com/blogs/post/30358 http://www.vallesiarredamenti.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=857 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/108625/cyclophosphamide-order-without-rx-how-can-i-buy-cytoxan-in-trusted-pharmacy/ http://amusecandy.com/blogs/post/108999 http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/6584 https://www.olliesmusic.com/blog/3362/prochlorperazine-5mg-buy-online/ http://barbershoppers.org/blogs/post/22628 http://amusecandy.com/blogs/post/67350 http://saknada.com.au/ssn/blogs/post/53081 http://www.chicagojewelryschool.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=10155 http://amusecandy.com/blogs/post/71212 http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=3986&qa_1=order-metronidazole-400-online-order-flagyl-quick-delivery http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/59081 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/138076/order-zidovudine-no-rx-where-can-i-order-combivir-without-script/ http://www.mouner.com/blogs/post/34836 http://ask.incpak.com/?qa=5862/generique-atorvastatine-commander-acheter-lipitor-internet http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/3985 http://pame.icel.edu.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=69055 http://bioimagingcore.be/q2a/7149/farmacia-online-comprar-tamsulosin-receta-urgente-espa%C3%B1a http://www.haiwaishijie.com/514/order-irbesartan-150mg-buy-irbesartan-grand-prairie lTNC0zQq2fgM
23
http://faq.mtpacom.ru/index.php?qa=6098&qa_1=metoclopramide-order-where-order-maxolon-verified-pharmacy http://its4her.com/date/blogs/post/5580 https://www.olliesmusic.com/blog/2996/order-low-price-rizatriptan-5-mg-online-buy-5mg-rizatriptan-online-no-presc/ http://www.mauiwowie.xxx/social/blogs/post/25073 http://g3dev.info/blogs/post/19918 http://barbershoppers.org/blogs/post/5340 http://ggwadvice.com//index.php?qa=5958&qa_1=achat-express-divalproex-125mg-depakote-depakote-ordonnance http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/66598 https://www.olliesmusic.com/blog/5908/discount-ipratropium-bromide-0-1mg-order-online-ipratropium-bromide-how-to-/ http://share.nm-pro.in/blogs/post/7434#sthash.JfJT3N7u.tRamoMkH.dpbs http://se.integration-soundstrue.com/blogs/19/1145/itraconazole-100mg-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en-medic http://www.informatique.pro/978/losartan-comprar-de-confianza-m%C3%A9xico-comprar-hyzaar http://www.mouner.com/blogs/post/37401 http://splash-swimclub.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=70534 http://consuelomurillo.net/oxwall/blogs/post/27545 http://amusecandy.com/blogs/post/173126 http://kingdomcomerpg.pl/474/hydrochlorothiazide-livraison-microzide-belgique-commander LCjJ6gLA2DJH
24
http://www.yahwehyahshua.com/qtoa/index.php?qa=16123&qa_1=griseofulvine-250-mg-achat-achat-griseofulvine-france http://saknada.com.au/ssn/blogs/post/35537 http://www.mouner.com/blogs/post/34024 http://www.uncorpoperfetto.com/social/blogs/post/165192 http://www.ocperio.org/group3/blogs/post/24487 http://support.myyna.com/42830/dutasterida-0-5mg-comprar-por-internet-chile http://barbershoppers.org/blogs/post/21589 http://www.clustersantemali.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=32482 http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/52149 http://ihumanmgt.org/blogs/post/3744 https://www.olliesmusic.com/blog/5825/buy-leflunomide-can-u-buy-leflunomide-over-the-counter/ http://www.upscon.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=160046 http://hwctr.com/527/losartan-hydrochlorothiazide-losartan-hydrochlorothiazide http://www.thepharmacyshop.gr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2575 http://www.thewhiskycask.com/blogs/post/3142 http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/loteprednol-ligne-sur-internet-loteprednol-moins-cher-lyon http://saknada.com.au/ssn/blogs/post/70288 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/138567/milnacipran-buy-online-how-to-purchase-savella-free-shipping/ http://www.iplfans.com/blogs/post/10381 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/95290/buy-gabapentin-400mg-cheap/ http://barbershoppers.org/blogs/post/11811 http://www.haiwaishijie.com/18596/acheter-levothroid-baisse-ordonnance-commander-levothyroxine http://amusecandy.com/blogs/post/76863 https://www.olliesmusic.com/blog/23471/meilleur-site-achat-lamivudine-epivir-hbv-150-canada-acheter/ http://amusecandy.com/blogs/post/142780 http://myjoye.com/blogs/577/1883/achat-de-lisinopril-hydrochlorothiazide-lisinopril-hydrochlor http://its4her.com/date/blogs/post/6209 http://barbershoppers.org/blogs/post/7630 b66dloBfiO92
25
Браво на Горбачов велик руски герой. Слава
26
http://arduinity.co.za/blogs/post/11482 http://faq.mtpacom.ru/index.php?qa=8486&qa_1=realizar-protonix-pantoprazole-comprar-protonix-medicamentos http://igotcomplaintsnetwork1.com/blogs/111/1523/glyburide-5-mg-como-puedo-comprar-ahora-estados-unidos http://bioimagingcore.be/q2a/21207/strattera-atomoxetine-farmacia-estados-atomoxetine-hombres http://how2inline.com/qa/5311/farmacia-online-donde-comprar-generico-temovate-fiable-chile http://amusecandy.com/blogs/post/120946 http://mariannaonline.com/community/blogs/post/35406 https://www.flickr.com/groups/passports/discuss/72157664801714108/ http://rsocial.espu-ao.net/blogs/post/10189 https://www.thenaughtyretreat.com/blogs/post/13869 https://truxgo.net/blogs/15600/12511/achat-de-en-ligne-red-viagra-200mg-red-viagra-pas-cher-en-bel http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/2931 http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/95317 http://www.iplfans.com/blogs/post/12683 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/87394/ivermectin-3mg-buy-safely-where-can-i-order-stromectol-guaranteed-shipping/ http://souris-menthe.com/index.php?qa=2216&qa_1=farmacia-linea-comprar-ramelteon-receta-garantia-uruguay http://komunitas.emerer.com/blogs/post/12235 4OI2rjMuSapl
27
Айде,стига го ядохте дъртия педерас....т
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14638
архив

- Красавице, защо още не сме познати с теб?
- Бог те пази...

няма нови новини
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
сега
1472
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
ЗА ДА НЯМА ХЪР-МЪР: Ето какво НЕ трябва да казвате на зодиите
x