Вход
София
Времето в София 10 o C

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Бившият разузнавач проф. Димитър Иванов с нови разкрития - връщат ли се "Наглите" и свързан ли е Бойко Найденов с отвличанията

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Бившият разузнавач проф. Димитър Иванов с нови разкрития - връщат ли се "Наглите" и свързан ли е Бойко Найденов с отвличанията

на 18.09.2017
24808
35
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Бившият разузнавач проф. Димитър Иванов с нови разкрития - връщат ли се "Наглите" и свързан ли е Бойко Найденов с отвличанията
18.09.2017
35
24808

Отвличането на Адриан Златков предизвика редица скандали в обществото. Връщат ли се "Наглите" или става дума за нова престъпна група е основният въпрос, от който се интересуват хората и по който умуват специалисти и анализатори. Справиха ли се спецорганите с този случай или оставиха бащата на Адриан сам да си свърши работата.

Бомбата хвърли за първи път в интервю в ПИК Алексей Петров, който посочи бившия заместник-главен прокурор като мозък на "Наглите" (ВИЖ В "ОЩЕ ПО ТЕМАТА"). 

Потърсихме мнението по тази гореща тема на бившия разузнавач проф. Димитър Иванов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Връщаме ли се към мутренските времена, проф. Иванов? Сякаш бяхме забравили за отвличанията на богати хора, за искания на откупи...

- В историята няма връщане. Има периодическа проява на друго ниво и с друг тип хора. Мутрите си отидоха. Тези от тях, които останаха живи, станаха легални бизнесмени. Мутрите действаха с бухалки. Сега няма бухалки,те по-скоро се използват само за украшение. Сега имаме организация на много високо ниво. 

- За колко високо ниво говорим?

- Всяка вид дейност е в пряка зависимост с противодействието. Службите правят мониторинг на престъпната дейност. Имаме три понятия - разкриване, предотвратяване и пресичане.  Говорим за вторите две. Разкриването е пожарникарска дейност, тичане след събитията. Важното е да не се допусне извършването на престъпление, за да не се наложи то да се разкрива. Този вид дейност изисква отлично познаване на контингента. Да се знае кои са тези, които са способни да извършват даден вид престъпление. Не знам как работят в момента службите. Но ми се струва, че не са готови. Вижте в Англия - на първия ден след атентата заловиха един, на втория - още един от престъпниците. А ние тук само казваме "Дайте да оставим компетентните органи да си свършат работата".  Друг е въпросът колко са компетентни. 

- Компетентни ли са? След като не успяват да разкрият дори по-леките престъпления?!

- Аз принадлежа към системата. Тя е моята професия, моята любов...И не бива да говоря срещу нея. Очевидно е обаче, че нещо не достига. И основната причина е в липсата на компетентна глава. Вижте какви министри и шефове на дирекции бяха назначавани през последните години. На тях акъла им стига само да родят мисълта, че Русия е заплаха за националната ни сигурност. Ако  така, то е политически проблем, а не на специалните служби. 

- След похищението на Адриан Златков започна много се коментира дали "Наглите" са се завърнали, или имаме нова група за отвличания?

- Според мене е нова група, изучила опита на старите, подобрила техните прийоми и сега действа за своя сметка. Това са смели и решителни хора. В крайна сметка става дума за пари. Аз питам къде е звеното за противодействие на отвличанията и на корупцията? Имаме звено срещу автомобилните кражби например...

- Къде са? Неудобни ли са разкриване или разкриващите нямат достатъчно качества?

- Ако кажа, че са неудобни, влизам в спирала. Такава група не може да работи без свои хора в системата.  Тези хора трябва да знаят кога могат да действат и как да се пазят. 

- Искате да кажете, че престъпниците имат свои агенти в МВР системата?

- Всяко престъпление се разкрива по горещи следи. Достатъчно е разследващите да се мотаят пред първите часове, докато следите изстинат,. И тогава престъплението става неразкриваемо. 

- Защо бащата на Адриан сам е комуникирал с похитителите, дал е откупа... Поне с такова впечатление ни оставиха след края на сагата. Къде са били службите?

- Не знам нищо за конкретния случай. Мога да кажа обаче едно - има разпад на системата, от която престъпниците нямат страх. И друго - квалификацията и оперативното майсторство на престъпниците надвишават квалификацията и оперативното майсторство на органите за сигурност.

- Алексей Петров посочи Бойко Найденов за мозък на "Наглите". Как ви се струва това обвинение?

- Бойко Найденов натрупа много негативи, защото доста поръчкови дела не се изпълниха. То не беше Емилия Масларова,. Не беше бившият военен министър Николай Цонев, който беше арестуван и унижаван - "Легни - седни - на колене". Самият Алексей Петров беше обвинен по всички членове на Наказателния кодекс. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31199
архив

                  Народът и властта отдавна са в интимни отношения, но удоволствие от това получава само властта.             

няма нови новини
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
сега
2201
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Деница Сачева с новини за социалните мерки на правителството (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Заради коронавируса: В Нидерландия назначават cepвитьopи-poбoти
x