BG EN

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Топдиетоложката проф. Донка Байкова: Внимавайте! Бермудски триъгълник дебне в стомаха! Ето как да не си почерним Коледата

ГОРЕЩО
Интервю

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Топдиетоложката проф. Донка Байкова: Внимавайте! Бермудски триъгълник дебне в стомаха! Ето как да не си почерним Коледата

49174
на 24.12.2016
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Топдиетоложката проф. Донка Байкова: Внимавайте! Бермудски триъгълник дебне в стомаха! Ето как да не си почерним Коледата

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Как да преминем плавно от пости в обичайно хранене и как да не си съсипем празника с претъпкване? Кои от българските национални ястия са вредни и кои полезни? Еретично ли е да ядем сланина и пача и как да сервираме ястията на празничната трапеза? Може ли да пазим диета и зимата? На всички тези въпроси пред ПИК отговаря топ диетоложката проф. Донка Байкова:

препоръчано

- Днес е последният ден от поста. Май тези, които са се лишавали досега, нямат търпение да се нахвърлят на пропуснатите за 40 дни храни. Как да направят плавен преход, г-жо Байкова?

- Днес приключваме с една обилна вечеря и преминаваме към Коледните празници. Самата вечеря е свързана с християнския обичай да се консумират не едно, не две, а 5-7-9-11 ястия. Това е свързано с една молитва към Господ Бог да дари фамилията с урожай, земята с плодородие и пр. Това са представители на всички видове растителни храни по групи даже. Самата вечеря е повод за свръхнатоварване на храносмилателната система, от гледна точка на физиологията и биохимията на човека. Ето защо веднага след това в 0.00 ч много от нас, които са чакали 40 дни любимата си мръвка или баница със сирене, или коледния кекс с много съставки от животински произход, са в риск да отключат проблем на храносмилателната система, свързан с режима на свръхработа, при който поставяме храносмилателната система - стомах-черва, в комбинация с панкреас, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробна система. Образно казано, образува се Бермудски триъгълник, който действа сихронно и рефлекторно. Ако имаме натоварване на един от органите, и един от тях да е поставен в режим на свръхработа и свръхкомбинация, и свръхколичества на храни, означава, че храносмилателните жлези, отговорни за смилането и утилизацията - използваемостта, на тези хранителни съставки, това е вече рисково за здравето. Защото конкурентно-ензимните системи, отговорни за всеки нутриент, са различни и те се стараят добре да си свършат работата, но, ако не им даваме шанс за една по-спокойна функция, рискуваме да си почерним периода около Коледа. Ето защо, ние, експертите и журналистите, съветваме, образоваме, подготвяме хората с една повишена здравна култура, но тове не е императивно, хората сами правят своя избор въз основа на своите знания в областта.

- Как да приложим това на трапезата за празника?

- Една интелигентна домакина, без да натрапва модел на здравословно хранене, тъй като това не е необходимо, тя просто сервира и отсервира видовете кулинарни шедьоври, които е приготвила с любов за членовете на семейството, и го прави с почерк на знание, на подготовка и на здравна култура.

Ако това е Бъдни вечер, нека да оставим на една помощна масичка всички шедьоври. Ако ги оставим на софрата и на голямата маса, както повелява традицията, то ние ще сме гладни непрекъснато. Ние, хората, изпитваме чувството да хапваме още и още, защото зрителният орган ни подава сигнали, че можем да хапнем още малко и още малко и след известно време ние усещаме тежест, болка, пренапълване на стомаха, подуване, и тази болка е свързана със сигнал за настъпил възпалителен процес.

- Не можем ли с някакви допълнителни ензими да се справим?

- Да, има такива лекарства - мезим форте, креон, това са ензими, които могат да ни помогнат. Но ние говорим да не прибягваме към такива неща, а да си спестим срива на настроението и дискомфорта на празника.

Та, сервираме и отсервираме и ядем едно от ястията - сармичка, или пълнена чушка с боб, като основно ястие, а от другите по една хапка. Но, печивата да ги ядем поетапно, с интервал от време, за да дадем възможност на храносмилателните жлези да си свършат работата. Първо нека да събудим стомашно- чревния тракт с една зеленчукова или плодова салата, малко по-късно да разчупим питката с късметите и да си пожелаем с молитвата една наздравица на Бъдни вечер. Малко по-късно да хапнем избраното от нас основно ястие, още половин час по-късно от всички ястия за спазване на адет по една две хапки. Малко по-късно - лек десерт - тиква или ошав. След това да оставим в покой системата. На другата сутрин, на Коледа, на закуска да включим баницата - това са два нови продукта, изключени от 40-дневния пост - яйца и сирене. На обед да си приемем месото със зеленчукова гарнитура. 

- Може ли с туршии, тъй като западни нутриционисти казват, че нашите туршии и по-точно ферментите в тях, са полезни?

- Те са нашата зимна салата, включени са на Коледа и в ордьовъра, защото коледното парти е обедно. По принцип започваме с ракийка и салатка и за да не преминем бързо към опиянение, добре е това да е аперитив - не повече от 50 милилитра. След това да изберем едно основно питие - дали вино, дали друго, но да не смесваме видовете алкохол, защото това ще ни изведе бързо от сферата на комфорта. Алкохолната напитка на тържествения обяд се придружава или с чаша вода, или с цитронада - вода с лимон и мента, джинджифил, джоджен, със или без малко мед, който ще допринесе за подобрена функция на черния дроб, да не стигнем до омазняване. Да стигнем съдържанието на гликоген в него, да го поддържа. 

Черният дроб е единственият орган, заради който трябва да ядем захар. Затова е и медът в цитронадата, за който желае.   В 10 и 16 часа хапваме коледни сладки с чая и с кафето, с фреш от плодове - чаша освежителна напитка. Хапваме или коледен кейк, или баклава, или тиквеник. 

Вечерята трябва да е лека, защото сме обядвали до 15 часа, примерно. Коледното тържество е обедното и затова е продължително. Вечерта може да е спокойна - една салата и парче риба, или морски деликатеси. Омегата в тях ще подобри работата на черния дроб и така ще приключим безпроблемно първия празничен ден.

- А който е натрупал килограми, как да се отърве веднага от тях?

Първите делнични дни вече трябва да се храним с една октава по-леки ястия, но в никакъв случай не трябва да е стресово, да започнем глад или силно разтоварване. Поне първия ден да е така, по-късно вече можем да започнем и разтоварване. Възстановяването варира до 2-3 дни, за да се отървем от натрупаните 1-2 кг по празниците. Това означава да хапваме плодове и зеленчуци със или без кисело мляко, леки белтъчини - риба, бяло месо, най-добре всичко това с обилно приемане на течности.  Хидратирането през това време е много важно. Тогава можем да вземем и допълнителни ензими, за които ме попитахте по-рано. Хубаво е пак да пием цитронада с лимон и мед и с малко содичка, за да алкализираме вътрешната ни среда. 

- Как се отнасяте към сланината, в последно време се доказва, че е полезна?

- Да, сланината вече не се отрича. Направени бяха мета анализи и се установи, че хората през последните години, които са яли сланина, не са с по-висок холестерол от останалите и не са умирали от инафаркт или инсулт. Сланината се влага във всички колбаси, няма да я издигаме в култ, все пак. Чиста мазнина е и затова не бива повече от 30 грама за деня мазнини да консумираме. Това е като сметнеме и олиото, и свинска мас, и сланината. Да, разбира се, малко сланинка на село ще хапнем, няма начин.

- Също така се твърди, че киселото зеле е от голяма полза...

- Да, киселото зеле, да, но да не е солено. Така се прави модерното кисело зеле. Зелевият сок е богат на витамин С и живи пробиотици. Основното на храненето е да е в комбинация със зеленчуци. Освен това вече е модерно и много се говори за регионални храни - да се храним с всичко, което расте тук. 

- Като сме започнали за зимни ястия, да ви попитам, възрастните хора обичат да консумират пача. По-младите се отвращават от този тип храна, но се твърди се, че е много полезна за костите?

- Тя е богата на желатин, който се извлича от костите. Действа освежаващо на костите и е като фибрите и целулозата, неусвояем. Но да, действа полезно за кожата, костите, ноктите, без да ни натоварва с минимално количество калории. 

- Какво ще препоръчате на мъжете, които обичат да си посръбват повече?

- Шкембе, зелев сок, но не и много солен, защото целта нали е да се отървем от подуването, а не да задържаме вода, каквото прави с нас натриевият хлорид. Модерното кисело зеле, както казах, е с малко сол. Също така, за изтрезняване се препоръчва плодово-зеленчуков фреш, и не на последно място разходка в парка, защото защо ни болят главите? Ами поради липса на кислород. Бих препоръчала също така омлет от яйца, много течности, витамини, минерали.

- Твърди се, че през зимата не бива да се спазват диети, за да не се лишава организмът от ценните вещества и да не боледуваме. Как да се отървем от излишните килограми, ако решим това да стане точно през този сезон?

- Никога не е късно за се започне режим за редуциране на теглото. Ако имаме да сваляме 3-4 кг, то нека да го направим сами, но, ако трябва да свалим 10-15 кг - нека се обърнем към специалистите. Но сега са празници, нека не мислим за диети, има време и за това. Нека сега си помислим за красивия ни дом, за уюта, за традиционната трапеза. Мощен фактор да бъдем здрави е храната, трябва да се поддържаме в добра физическа и биотонична кондиция. 

- Какво ще пожелаете на нашите читатели за празника?

- Да са здрави, да имат успехи и материално благополучие, както и спокойствие. Напоследък пожелавам задължително и това, защото безсънните ни нощи се дължат именно на онова чувство за неудовлетворение. Нека сме по-удовлетворени и спокойни. 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ) ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ)
ПИК TV x
В Италия изумени от Росен Желязков - ето защо (СНИМКИ/ВИДЕО) В Италия изумени от Росен Желязков - ето защо (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 125
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК