Вход
София
Времето в София 25 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Климатологът доц. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК за февруари! Докога ще се радваме на топлите слънчеви лъчи и ще ни изненадат ли сериозни аномалии

ЕКСКЛУЗИВНО! Климатологът доц. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК за февруари! Докога ще се радваме на топлите слънчеви лъчи и ще ни изненадат ли сериозни аномалии

на 31.01.2018
66294
2
ЕКСКЛУЗИВНО! Климатологът доц. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК за февруари! Докога ще се радваме на топлите слънчеви лъчи и ще ни изненадат ли сериозни аномалии
Автор: Асен Рашков
31.01.2018
2
66294

Топ климатологът доц. Георги Рачев направи детайлна прогноза пред агенция ПИК за времето през месец февруари. Как започнахме годината, докога ще се радваме на топлите слънчеви лъчи и ще ни изненадат ли сериозни аномалии?

ЕКСКЛУЗИВНА ПРОГНОЗА! Ще ни изненада ли февруари с много сняг? Ето какво ни чака

ЕКСКЛУЗИВНА ПРОГНОЗА! Ще ни изненада ли февруари с много сняг? Ето какво ни чака

Февруари е месецът на изненадите – може да мине...

на 24.01.2018

Интервю на Асен РАШКОВ

- Д-р Рачев, как изпращаме януари месец?

- Първият месец, който изпращаме през 2018 година, типичният представител на зимата, си отива с по-високи температури от нормалното. Аномалията за България е между 2 и 3 градуса по-високи температури от нормалното.

Валежите през януари месец бяха в нормите. В редица части на България, преди всичко в Североизточна България, валежната норма е преизпълнена.

Януари месец беше много добър. Единствено по планините и особено на Мусала валежите са крайни недостатъчни. Има и едни малки петънца край Сандански и Кърджали, където валежите са едва половината и дори по-малко от месечната норма.

Застудяването, което беше миналата седмица, се оказа изключително благоприятно, защото стопира развитието на овощните дървета. Това ще даде възможност растенията да си останат в покой и в началото на февруари, макар че тази седмица ще бъде много топла и нищо чудно в Южна България да се появят и първите пъпки на плодните дървета. Но все пак това ще стане през февруари месец и не е толкова страшно.

- Какво ще бъде времето в последния ден от януари?

- Януари месец беше топъл, както го предвидихме. Той ще си отиде топъл. Вчера бяха отбелязани доста високи температури, около и над 20 градуса, които кореспондират с максималните температури, измерени в България, макар и няколко градуса по-ниски.

- Времето през последните няколко дни изкара по улиците хора с къси ръкави...

- Вярно е. Ако не бяха сутрешните температури, които са нулеви или дори малко под 0 градуса, наистина щеше да бъде пролет. Тези температури издават, че се намираме в сърцето на зимата, все пак януари е вторият зимен месец и сутрешните температури са доста ниски за пролетни. Но пък максималните температури са доста високи - в Бургас, Хасково, Кърджали, достигнаха много високи стойности, около 20 и малко над 20 градуса.

- Това топло за сезона време докога ще се задържи?

- Утре ни очаква един малък студен фронт, който ще понижи главно максималните температури с няколко градуса. В петък отново ни очакват много високи температури, от порядъка на 16-17, на някои места и до 20 градуса. В събота ни очаква един преходен момент, в който ще нахлуе средиземноморски циклон и ще навлезе сравнително студен атлантически въздух. От начало на много места в събота ще завали дъжд. В края на процеса, при надморска височина над 600-700 метра ще се образува и нова снежна покривка. А в планините ще си има направо нов сняг, за радост на всички, които обичат белите спортове и обичат да почиват в българските планини.

- Ще се запази ли тази променливост и през следващата седмица?

- В понеделник и вторник следващата седмица ни очаква известно затишие. От сряда до петък ни чака следващият циклон, който все още има неясна територия. Той не се е зародил все още, така че за момента не се къде ще има валежи, колко ще са и дали ще бъдат от дъжд или от сняг.

Определено обаче времето ще бъде по-хладно и типично за февруари месец с температури сутрин малко под нулата, а на обяд около 5-6 градуса.

- Въпреки че е твърде рано, може ли да се прогнозират някакви сериозни аномалии през февруари?

- Глобално за сега февруари месец се очертава да бъде нормален месец по отношение на температурите. В Южна България и по Черноморието температурите ще са в рамките на 2 до 5 градуса, докато в Северна България те са между 0 и 3 градуса. Средната месечна сума на валежите ще бъде също в рамките на нормалното и малко по-ниска от нормалното, а под нормалното ние разбираме между 30 и 50 литра на квадратен метър. В южните райони и в Рило-Родопският масив, поради спецификата на атмосферната циркулация, се очаква валежите да бъдат около 100 литра на квадратен метър.

След тази топла седмица, която ни предстои, следващата също ще започне с по-топло време, но през периода 6-10 февруари ще бъде по-хладно, по-динамично и с нормални температури за февруари.

- Колко дълго ще се запази това по-хладно време?

- След този период ни очаква нова динамика и тя ще се запази до 21-22 февруари, когато ни очаква малко по-стабилно време.

Това е дългосрочната прогноза. Но аз искам да наблегна на нещо много важно - февруари месец е изключително динамичен и през отделните години е поднасял много изненади. Февруари миналата година беше много топъл месец и температурите бяха доста високи. Февруари 2016 година пък беше най-топлият месец февруари, откакто съществуват метеорологични изследвания в България. Температурната аномалия тогава беше положителна и достигна до 6 градуса повече от средномесечната норма. Тога на 23 февруари бяха измерени абсолютните максимуми за целия период на наблюдението - във Велико Търново беше измерен рекорд от 26,6 градуса. Едновременно с това ще припомня зимата на 2012 година, когато през февруари в София температурата падна до 21-22 градуса под нулата и в цяла България бяха отбелязани много ниски температури.

Февруари е на границата между зимата и пролетта и много често през отделните години сме стигали до крайности и в едната и другата посока.

- Непредвидим месец...

- По-скоро трудно предвидим месец, в който много често дългосрочните прогнози са се оказвали неверни. За сега няма никаква индикация, че през този февруари ще има някакви крайни изяви, по-скоро дългосрочната прогноза е за нормални температури, като за последния зимен месец.

В планините пък ще продължи да нараства вече съществуващата снежна покривка, докато в равнините в повечето случаи ще имаме дъжд, което не изключва в някои от вариантите да падне малко сняг.

- От тази прогноза не би трябвало да има недоволни.

- Всички ще са доволни. Валежите ще бъдат много благоприятни. За сега почвената влага се развива много добре. Има я в еднометровия почвен слой, което е гаранция за добри добиви при есенните посеви и ако не ни изненада Баба Марта с нещо изключително, става въпрос за много сухо време през март и април, то и пролетните култури, които са изключително важно перо в зърнената реколта на България, ще бъдат много плодотворни.

- Вие нееднократно споменавахте, че и миналата година в България бяха отбелязани много високи добиви..

- Абсолютно. Да не забравяме, че миналата година България произведе 10 млн. тона зърно. 2 млн. тона слънчоглед добихме. Това е феноменално за малката територия на България. Ние даваме 5% от световния добив на слънчоглед, това е изключително постижение на българското земеделие. Отделно 5 млн. тона пшеница, което много отдавна не е постигано. И то говорим за пшеница с изключително първо качество, което само по себе си показва, че приблизително около 2 млрд. лева са влезли в касата на българските производители от продажбата на зърно.

- Времето през първите дни на 2018 година предразполага също високи добиви, така ли?

- Да, стига да няма опасни и много опасни явления. Хората знаят, че това е индустрия под открито небе и винаги има възможност да се случи нещо лошо. В края на краищата България е много разнообразна и дори да измръзнат посевите на едно място, на друго ще бъдат добре.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Da si posipe glavata s pepel tozi izmislen ''klimatolog''.......
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Двама приятели си говорят:
- Твоята жена дудка ли много?
- Защо питаш? Да не би да знаеш за някакъв друг вид жени?

няма нови новини
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
сега
2753
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! БСП внася подписи за извънредно парламентарно заседание - гледайте НА ЖИВО!
x
ОТКРИТИЕ! Учени намериха начин за ранна диагностика на Паркинсон
x