Вход
София
Времето в София 25 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"

ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"

на 23.05.2016
1981
15
ЕКСКЛУЗИВНО! Меглена Кунева пред ПИК за матурите, Плевнелиев, сватбата на Лукарски и Нешка Робева. "Време е Радан да заяви къде е!"

Меглена Кунева за първи път посреща празника на българската писменост като образователен министър и навръх 24 май коментира в специално интервю за ПИК проблемите на родното образование, скандала с матурите от последните дни, както и партийните и политически размествания във властта.

Ето какво каза образователният министър за бъдещето на учителите, университетите, Реформаторския блок, президентските избори и сватбата на колегата й министър Божидар Лукарски. 

 

ИНТЕРВЮ НА ЗВЕЗДОМИРА МАСТАГАРКОВА

 

- Г-жо Кунева, как ще отпразнувате 24 май вече в ролята ви на образователен министър?

- Още сутринта ще отида в Министерство на образованието и науката, откъдето се събираме за нашето шествие, което ще завърши пред Народната библиотека. Цял ден ще бъда с колегите си и много учители, както и всеки, който иска с нас да изпита атмосферата на празника с шествието.

Всеки може да празнува различно – например с хубава книга или някаква благотворителност и проява с децата в училище или някое читалище. Важното е да си спомним и отново да прочетем, а не просто да изпеем, химна на Кирил и Методий и да видим какво се крие зад тези думи днес.

Да си повторим този прекрасен призив: Напред, народността не пада, там дето знанието живей! Текстът на Михайловски крие още много съкровища и трябва за пореден път да помислим над него.

- Успяхте ли вече да направите оценка за състоянието на образованието у нас, тъй като от сравнително скоро сте на този пост?

 - В рамките на шегата ще кажа, че в разговорите си с мои колеги от Европа съм разбрала, че няма нация, която да е спокойна, че образованието й е в перфектна форма. Всеки се състезава, но вече не е в рамките на страната между училищата и университетите, а с всички останали в Европа. Софийският университет с висшите учебни заведения във Франция или Германия, например. Това, че сравняваме постиженията си води до изводи, които ще дръпнат нашето образование напред.

Затова направихме и нов закон за предучилищното образование, за първи път осъзнавайки и изтъквайки публично, колко е важно то за оформянето на детето. Ако се изпусне този период, последиците са тежки, а често и непоправими. Имаме и специална посока за осъвременяване на стратегията за научни изследвания. Ще я представя веднага след празниците заедно с проф. Иван Димов, който отговаря за висшето образование и науката от моите заместници. Тя е също много важно свързващо звено, така че българската наука да може да заеме своето видимо място в сравнение с останалите европейски страни.

- А по отношение на учителите?

- Няма как в този период да не говорим и за това какво прави българският учител и какво правим ние като държава за учителите, а и за учените. Именно това аз бих откроила като спешна задача. Трябва да се концентрираме върху хората, които са будители и водачи на нацията, защото подкрепяйки тях, подкрепяме цялата нация.

- А как ще решите проблема с образованието сред малцинствата?

- Много се отвори ножицата между децата с върхови постижения, които печелят олимпиади и успяват, и тези, които изпадат много рано от училище. Голяма част от тях са от ромски произход и това е сериозен проблем не само за образованието, а се пренася и по-нататък във всички следващи етапи от живота. Част от тези проблеми се решават именно с акцента в предучилищното образование, защото ако едно дете в първи клас не говори български, тъй като не му е майчин, това означава, че сме напът да го загубим. Когато такова дете не разбира и стои встрани от класа е по-вероятно то да не развие потенциала, който има, и да си остане вкъщи.

Това е загуба на млади хора и нищо не може да оправдае нашето бездействие. С настойчивост и упоритост трябва да се справим. Но всичко това ще се изплати с по-добре образовани хора, които могат да градят държавата си. По-бързо трябва да дадем занаят на децата.

Т.нар. дуално образование, когато учиш и усвояваш професия в професионалните училища, е много добър път в тази посока. Това няма да затвори по-нататък възможността децата да отиват към следващи степени, но трябва да усетят и възможността да са стабилни в живота и да са спокойни, че имат професия в ръцете си.

- Вдигна се за поредна година голям шум около матурите? Защо винаги има такава медийна истерия около изпитите?

- Смятам, че всички опити от това да излезе скандал, се провалиха. Да, знам, че имаме да извървяваме още път и го правим, но избраният подход в управлението на този процес, което беше и моя отговорност, беше правилен. А той е в гарантирането на сигурност в класните стаи, където се провеждат матурите, за да не може да проникне информация отвън. Това беше изборът ни – с разместване на местата, където се държат изпитите, с камери, с утрояване на квестори и задължението им да не сядат нито за момент.

- Но в обществото остана друго усещане…

- Въпросът с преекспонирането на темата в медиите е според мен е съвсем нормалното желание на колегите ви да направят някакво журналистическо разследване и опит за провокация на системата. Това всъщност доказа, че системата за защита на класните стаи и на изпитните въпроси до момента, до който те са обявени, проработи идеално. Нямаше никакво изтичане на информация, както е било други години, за вариантите, които ще се паднат, за авторите. Въпреки че както винаги бяха направени опити, но само толкова.

Далеч съм от мисълта, че всичко е идеално и не подхождам самодоволно. Напротив – ще разгледаме всеки сигнал и ще направим така, че да затворим всички пробойни, за да сме сигурни, че изпитът е честен. Това е важно, за да се окуражат децата да учат и да им е ясно от самото начало, че нито тестът е труден и темата е неочаквана, и е възможно да изкарат изпита си както трябва, ако учат и без да разчитат на нечестна игра. Това е важен и зрелостен урок в живота.

Следващата година може дори да публикуваме отговорите, веднага щом стане ясен тестът, защото можем да сме сигурни, че те няма как да проникнат в класните стаи. В 8.01 ч. около 10 хил. души вече знаеха въпросите и това е нормално. Важното е да няма възможност да достигнат те до зрелостниците, както и да не може да се пробива страницата на министерството, тъй като това е опасно във връзка с лични данни. Върху това ще работим и благодарим за сигналите. За мен е важно да няма отвътре, от системата на образование, опит да се продадат темите и отговорите, защото това е корумпирано мислене и разяжда на млада възраст морала, а това не бива да се допуска.

Благодаря на учителите и на моите колеги от министерството, които впрегнаха всички сили, така че тази година да няма такива пробойни.

- А като стана дума за корупция, какво се случва с вашия антикорупционен закон?

- Очаквам неговото разглеждане в правна комисия и вече чух от комисиите по регионална политика и по антикорупция в каква посока една част от депутатите биха искали да получат гаранции, че ще развива законът. Как ще решат депутатите един или друг казус, зависи от тях. Въпросът е да се намери консенсус и този много необходим закон за България да стане най-сетне факт.

- А какви са позитивите и защо толкова се бави този закон? Отстрани изглежда, че забавянето е заради някакъв страх от него…

-  Така изглежда и това дава много лоша оптика към страната ни отвън и спрямо гражданите. Хората трябва да бъдат овластени да се грижат за държавата си. Не бива да има наблюдатели на това, какво се случва у нас. Темата с матурите е добър пример. Нима ако видиш, че някой се опитва да търгува, не бива да подадеш сигнал или да очакваш само прокуратурата да разреши случая. Смятам, че тази ангажираност с всичко, което не ни харесва, е наша задача. Затова овластяването на гражданите означава България да е на гражданите. Другото няма как да бъде достатъчно, за да вървим напред.

- А как ще коментирате в тази връзка монополът в медиите, който сега става причина и за опитите за спиране на вестник „Ретро” заради това, че един човек – депутатът Делян Пеевски държи разпространението и пазара на печата у нас?

- Монополът никога не е добър и затова във всяко общество, достъпът до пазара в която и да е сфера, дори в партийна и политическа, е гаранция, че демокрацията ще се развива. Ако има мопонол, това означава, че някой иска да бъде над всички и това да му е подарено. Няма как да стане.

В такива случаи трябва да се намеси държавата с цялата си строгост. Имаме комисия за защита на конкуренцията, както и съд. Затова е важно тези институции да са силни и да им се вярва, за да може, когато си пострадал от такава монополна постъпка, да има към кого да се обърнеш. Няма друг път за разрешаване на подобен конфликт в една цивилизована държава. Виждам, че тези обсъждания набират скорост и това е добре, защото когато има силно обществено мнение, всяка една политика се вслушва в него и намира решение.

Смятам, че е задължително да се продължи смяната на ръководството на Комисия за защита на конкуренцията, която беше започнала, защото не бива да остава вакуум в една толкова важна дейност, с която държавата е ангажирана по закон. Разочарована бях, че не се стигна до избор и сега сме в напълно неясна ситуация и това не бива да продължава по този начин.

- ДСБ отново се опита някак да ви вкара в медийни скандали с различни изказвания в посока отцепване от властта. Какво се случва в Реформаторския блок и ще останете ли заедно с ДСБ или те ще излязат най-сетне в истинска опозиция?

- Не мога и не искам да говоря от тяхно име, но най-лошо в случая е липсата на яснота и на изявена и докрай проведена политическа позиция. Виждам, че заради начина, по който постъпиха с президента, много хора започнаха да говорят за някакъв тип конспирация и действително този ход е толкова неумен и лишен от каквото и да било приличие, че ако не се обяснява с глупост, не виждам с какво друго освен с някаква злонамереност.

Не може да си служат с името на човек като президента Плевнелиев. Желанието да употребиш едно име за собствени цели е много грозна картина. Болезнено ми е и тъжно да коментирам това, защото е лоша човешка проява, да не говорим за политическа.

- ДСБ обаче са част от РБ, това не се ли отразява негативно и на вас?

- Без съмнение и това не се случва за първи път.

- В тази връзка, с тях ли ще играете на президентските избори или ще подкрепите президентската двойка на ГЕРБ, които подкрепяте в управлението?

- За този отговор е рано, защото нямаме кандидатура. Трябва да бъдат обсъдени кандидатурите и тогава да се вземе най-доброто решение. Този разговор ще започне да се води след като са ясни различните варианти и трябва да се мисли кой е най-добрият вариант за страната. Но няма и съмнение, че ние също трябва да мислим за кандидатура, която да бъде излъчена от Реформаторския блок.

- Възможно е да подкрепите и ГЕРБ, така ли?

- Такова решение все още няма и първо трябва да обмислим обща позиция за блока и нашите кандидатури и тогава да мислим за нещо извън блока.

- Радан Кънев заяви, че в РБ са водени разговори с Патриотичния фронт за единна президентска двойка. Вие запозната ли сте с тази идея?

- Не бих коментирала тезите му. Ако той иска да говори от името на Реформаторския блок, трябва да заяви къде е. Засега не виждам смисъл от коментар по този въпрос.

- Новият лидер на БСП Корнелия Нинова от няколко седмици повтаря, че е време за предсрочни избори и управлението е разцепено от липса на консенсус. Има ли според вас вариант за предсрочни избори?

- В политиката всичко трябва да се предвижда. Смятам, че няма ситуацията, която да показва, че има драми в подкрепящите партии за мнозинството. Излизането на АБВ и Ивайло Калфин наистина промени конфигурацията, но това може би ще допринесе за засилване на други елементи в представянето на правителството и на мнозинството и ще изясни ситуацията в положителна насока. За България е добре да се съсредоточи върху най-важните си задачи, а това става през работещи институции, Народно събрание, което да може да гласува закони, Министерски съвет, който да ги изпълнява. А по време на служебно правителство не е така.

Трябва да направим всичко възможно да укрепим представянето на резултати от това управление. Разбирам желанието на опозицията, но управляващото мнозинство може да докаже и покаже резултати и в това са насочени усилията ни.

- Много шум се вдигна около сватбата на г-н Лукарски. Вие бяхте ли там и как ще коментирате въпросите относно съотношението между министерската му заплата и лукса, който е предложил на гостите си?

- Бях поканена и благодаря на Ива и Божидар за поканата. Беше тържество на хора, които взимат важно решение в живота си и искрено им желая много щастие.

Въпрос на преценка са коментарите за тържеството. Аз видях единствено тяхното истинско и голямо щастие. Когато съм поканена на такова тържество, ме интересува това. Друг може да е видял друго. Другите квалификации не са честни, когато става въпрос за този толкова важен момент в живота на двама души. Не бих си позволила да коментирам обстановката или нещо друго. Важното за една сватба е щастието на младоженците.

- Как гласувахте за ордена на Нешка Робева в Министерски съвет?

- Г-жа Нешка Робева е много уважаван спортист и човек, допринесъл много за спорта ни и аз съм сигурна, че в тази ниша се крие решаването на казуса и трябва да се използва, за да се направи предложение за нейно удостояване с държавно отличие през спорта. Реформаторският блок гласува с обща позиция по темата. Не разбирам защо това не се случи през спорта. Другото вече е известно от стенограмата на Министерски съвет. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Снощи от спалнята на съседите се чуваше скърцане… Една минута… Така й се пада на оная кучка, дето си замита боклука пред моята врата!

 

няма нови новини
Днес: 96
hot
най-четени новини в момента
сега
2381
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Японски космически роботи кацнаха на астероид
x