ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД ПИК TV! Топ адвокатът Росен Димитров: Крум Зарков не разбира нищо от българско правосъдие, той отваря широко вратите на неправителствените организации във ВСС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД ПИК TV! Топ адвокатът Росен Димитров: Крум Зарков не разбира нищо от българско правосъдие, той отваря широко вратите на неправителствените организации във ВСС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

164298
на 25.01.2023
ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД ПИК TV! Топ адвокатът Росен Димитров: Крум Зарков не разбира нищо от българско правосъдие, той отваря широко вратите на неправителствените организации във ВСС (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Юристът Росен Димитров прави горещ анализ за противоконституционната реформа срещу главния прокурор Иван Гешев и за аферата "Nexo".

препоръчано

"Интервюирах Владислав Панев и го попитах за така наречената съдебна реформа на ДБ. Питах го знаете ли как се казва председателят на Върховния Касационен съд, той ми каза не. Значи знаете само главния прокурор", каза водещата Соня Колтуклиева.

"Има голяма разблика между промените, които предлага Крум Зарков, и нищото, което предлагат Христо Иванов и Надежда Йорданова. ДБ се самообяви за гуруто на съдебната реформа. Така, както аз имам огромно желание да стана космически турист, така и те. Завършилият във Франция Крум Зарков право нищо не разбира от българско право. Той предлага същото, ако се създаде орган по изтребване на крокодилите в река Марица, ако в бъдеще те се появат. За да се създават правила в закони, трябва да има обществени отношения. Не може да се създава закон за пустинята в България, защото пустиня няма", каза Росен Димитров.  

Той каза, че може само да гадае защо Крум Зарков е решил да прави това, което прави. 

"Няма как един министър-председател, който има пд ръка всички служби в България, да представя едни извадки от вестници и да ги дава като доказателства", каза адвокат Димитров.

Той уточни, че главният прокурор е осакатен от закона. "Той е съдебен администратор на прокуратурата. Какво е предвидил Крум Зарков в своите променина закона за съдебната власт? Ограничаване на правомощията на главния прокурор чрез повишаване на неговата отчетност. А кога ще е тази отчетност - всеки месец ли, на 6 месеца ли? Той е предвидил ограничаване на възможността във ВСС да се избират лица от квотата на НС за сметка на неправителствени огранизации. Грантаджиите биха имали доминираща роля, защото квотата на НС е 11 човека. Ако се осъществи предвиденото от Зарков, означава, че много лесно ще може да постигне отстраняването на някой магистрат", обясни адвокат Димитров. 

"Ако тези промени станат факт, означава, че вратите на ВСС остават отворени за неправителствения сектор. Ако 11 човека от квотата на НС или 8 влязат във Висшия съдебен съвет. Тези промени са представени като механизъм за контрол над главния прокурор, а те са за разследването му. Главният прокурор не може по никакъв начин да казва на долустоящите прокурори по какъв начин да осъществуват своята дейност", обясни Росен Димитров.  

Според него главният прокурор може да бъде разследван. "И такова е мнението на бившият правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Защо трябва да се създават правила за разследване на главния прокурор, след като такива има", попита известният адвокат. 

"През 2016 г. по предложение на Христо Иванов премахнаха правата за осъществуване на надзор върху дейността на долустоящите прокурори. Това означава, че обвинителите във Враца, например, могат да правят каквото си искат. Има куриозен случай - прокурори попитали прокурори от окръжна прокуратура. От там им отговарят да действат, както е разписано във закона", каза адвокатът. 

Той коментира и аферата "Нексо". "Много хора не правят разлика между юридическата отговорност на криптобанката и личната отговорност на ръководителите й. Административната отговорност за криптобанката може да бъде предпоставка за наказателна отговорност за ръководителите й. Отнет й е лиценза. Представете си какъв е мащабът. 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Каква е безопасната доза кофеин на ден Каква е безопасната доза кофеин на ден
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Божидар Божанов от ДБ: Ще питам Кирил Петков искал ли е Руди Гела пари за отцепването от ИТН (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Божидар Божанов от ДБ: Ще питам Кирил Петков искал ли е Руди Гела пари за отцепването от ИТН (ВИДЕО)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК