Вход
София
Времето в София 4 o C

ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат

ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат

Илияна Йотова и Румен Гечев са спасителният вариант за вице
на 17.08.2016
10243
22
ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Михаил Мирчев пред ПИК преди пленума: Кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП! Проблематичен е и съмненията към него растат

Проф. Михаил Мирчев е социолог, председател на АССА-М и на Българската социологическа асоциация. Часове преди инфрактното заседание на Националния съвет на БСП, което трябва да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, проф. Мирчев разкри пред ПИК дали тя е печеливша, имали задкулисие около издигането ѝ и какво е то, може ли БСП да се разцепи заради номинирането на генерала и коя е спасителната кандидатура за негов вице, за да оцелее социалистическата партия и да се представи добре на изборите.

Калоян Паргов и проф. Михаил Мирчев настояват за възстановяване на маршрутна линия № 306</p><p>

Калоян Паргов и проф. Михаил Мирчев настояват за възстановяване на маршрутна линия № 306

Кандидатът за кмет на София на БСП Лява България проф....

на 08.10.2015

- Проф. Мирчев, днес се очаква Националният съвет на БСП да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Тази кандидатурата печеливша ли е за БСП?

- В момента съм по-скоро скептичен, защото не е ясно какъв е този човек. Вчера за пръв път даде пресконференция, но не каза, че е ляв и какво е отношението му към лявото. Каза какво е отношението му към НАТО, но не направи връзка между съвременното ляво и НАТО. Хората подозират, че като генерал от българската армия той някак естествено трябва да е русофил, а той изрично каза, че е радетел на източната политика на НАТО и Европа, което значи война срещу Русия. Ето много теми, по които електоратът на БСП е извънредно чувствителен.

Така че този кандидат, за когото се разчита, че ще донесе 400 000 доипълнителни гласове плюс гарантираните леви гласове, да не се окаже, че за него ще гласуват 50 000 допълнително и 200 000 от бесепарите ще се откажат. Така че той е много проблематичен, защото все още не знаем какъв човек е. Съмненията около него се увеличават.

- Това ли беше причината издигането на неговата кандидатура да предизвика такива боржения в БСП и се стигна до публични скандали, които никога не са добра характеристика преди кампания?

- Тази степен на скандалност никога не е била добра и хората трябва да го отчитат. Имало е брожения, имало е групи, имало е алтернативи и т.н. Но на тази степен на скандалност, която вече заплашва БСП официално да се разцепи, никога не сме били свидетели.

- Смятате, че кандидатурата на ген. Радев може да разцепи БСП?

- Вижте какъв е радикализмът на самия Стефан Данаилов - той говори за фактическо разцепление вътре в Изпълнителното бюро. Я си представете, че това фактическо противопоставяне днес го видим и в Националния съвет, както при обсъжданията и позициите, така и след това при гласуването. Я си представете, че недоволната група тръгне да прави нещо по-радикално? Нещата са просто на ръба.

- Зад какво застава радикалната група в БСП?

- Радикално несъгласните, ако мога да се коригирам, все още не са организирани и в този смисъл все още не са група. Очевидно и по линия на Михаил Миков, и по линия на хора, които по принцип не са съгласни по този начин да се злоупотреби със запитването и партийните номинации, които бяха на конференцията, и това отрицателско отношение към възможността Мая Манолова да се кандидатира, и обявената война вече съвсем персонално и директно от Румен Овчаров срещу Сергей Станишев, има групи.

Вижте колко много са фронтовете. Това означава една организация просто да се саморазпадне или да се разцепи на две-три части.

Проф. Петър – Емил Митев: Пожелавам успех на Михаил Мирчев и Калоян Паргов!

Проф. Петър – Емил Митев: Пожелавам успех на Михаил Мирчев и Калоян Паргов!

„Удивително е, че БСП Лява България има толкова...

на 16.10.2015

- Защо именно точно този важен избор, който  би трябвало тотално да мобилизира партията и левите сили, предизвика обратен ефект?

- Такава беше целта и такова беше обещанието от лидерката Нинова. Но явно поне засега не се получава. Опитаха се да прескочат тази пропаст, но засега поне не успяват.

- Стои ли нещо друго зад това, защото се говори за задкулисни совалки олоко кандидатурата на ген. Радев?

- Влизаме в зоната на конспирациите. Да, очевидно има такива неща, но ще научим за какво точно става дума, когато му дойде времето, както казваше един велик български национален вожд. Още не му е дошло времето. Но в България всичко се научава.

- Само че няма ли да е малко късно, както за избирателите, така и за БСП, така и за националния политически живот?

- Може би ще бъде късно от гледна точка на обявената голяма изборна победа от страна на БСП и лявото като алтернатива на сегашната власт и специално на ГЕРБ и Бойко Борисов. БСП обяви първо, че ще бъде голяма сила и, второ, че тази сила няма да е каква да е, а ще бъде алтернативна.

Защото има и друг вариант - те да са сила, но да се окажат партньорска сила. Защото, ако се спуснем по линия  на конспиративните схеми, които някои въртят тук-там, я си представете, че ген. Радев бъде издигнат, не бъде припознат от половината бесепари, но изборджийският механизъм на Цветанов ще го избере като президент. И накрая БСП уж ще си има избран президент, хем той ще бъде подарък не от някой друг, а от Бойко Борисов.

И следващата стъпка каква е - лелеяната схема "единно правителство между ГЕРБ, АБВ и БСП". И хоризонтът на това е май 2017 г. В момента, като изричам един такъв вариант, на мнозина може да им се струва много парадоксален, обаче от гледна точка точно на задкулистине схеми и играчи може да поведе точно в такава посока.

- Смятате ли, че Бойко Борисов би допуснал такава загуба, както в партиен, така и в личен план?

- Ако ГЕРБ бяха в една действително устойчива властова позиция, това наистина в момента е абсурд. Както и спрямо характера на Бойко Борисов. В една обикновена ситуация той не би понесъл такова унижение за себе си. Но дали е такава ситуацията на ГЕРБ и Борисов? Бойко Борисов изглежда ръководител в паника.

Например аз как разчитам межудународните му совалки и непрекъснатоте му обръщания в неочаквана посока? Американците са му казали, че ще го сменят с някого, той се умилква на Путин, но той първо му иска железни гаранции, за да говори с него. И той отиде като спасителен пристан при Ердоган, който е прононсиран враг на целостта на България и на българската нация. Това е човек в паника и министър-председател, който спасява себе си, включително и във физическия смисъл на думата. Тук не трябва да прилагаме нормалната логика.

Така че в тази ситуация той може да изиграе абсолютно неочаквания ход - подарява президентството, за да може през следващата година да се стабилизира, като прави тройна коалиция - ново правителство и тройна коалиция. Защото се видя, че Реформаторският блок не са му никаква гаранция за власт. Те му създават само проблеми.

Затова най-удобното за Бойко Борисов е Първанов с АБВ и Корнелия Нинова с БСП.

- Това ли стои зад думите на Корнелия Нинова "дайте ми възможност да стана премиер"?

- Това беше еднократно изпуснато. Но тя вече официално каза, че може да се направи коалиция с ГЕРБ, но постави едно условие - ако на едни избори сме на първа позиция. Значи тя си е мислила този вариант и си позволи официално да го обяви пред публиката. А от условието могат да се отметнат. Ще има предсрочни избори, БСП ще бъде на втора или на трета позиция, обаче дайте да спасяваме България и - хоп! - тази нова коалиционна формула се реализира.

Хората нека да четат внимателно и да помнят какво казват политиците.

- В такъв случай какво да очакваме от днешния пленум?

- От днешния пленум очаквам след много тежка битка ген. Радев да бъде номиниран. Целият проблем е дали ще се откажат да обсъждат вицепрезидента, защото на избори не се явява кандидат за президент, на избори се явява двойка. Успехът на Ивайло Калфин, който за малко не беше избран на предишните избори, не е негов, а всъщност на неговия вицепрезидент Стефан Данаилов, който успокои партията, консолидира я и тогава по линията на лявото беше направено максималното. Но това не беше заслуга на кандидата за президент, а за вицепрезидент.

В момента имаме абсолютно същата комбинация - кандидатът за президент няма да бъде припознат от БСП и от лявото и спасението е да успокоят топката чрез един много ясно обозначен ляв бесепар, който да бъде вицепрезидент.

- Кой може да изиграе успешно тази роля? Говори се, че един от вариантите е Илияна Йотова.

- Няколко имена могат да изиграят тази роля - или Илияна Йотова, или Таско Ерменков. Както и проф. Румен Гечев. Но първите двама са силни кандидатури за вицепрезиденти.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(22)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Тая мъщка суксиолощка дето пробута 30-годищното си синче - пълен профан - за депутат, под крилото на Иван Евст... пардон Янаки Стоилов, защо пак ни го пробутвате? Той дори не е партиен член, а паразит: пиар и интересчия. Облаги търси той. Ресто, не струва.
4
Политическите шамани ме развеселяват.То какво друго има в държавата,което да ни радва,освен политическите...врачки.
5
Телевизионният водещ Слави Трифонов бие всички, ако се кандидатира за президент. С голямо предимство ще е и негова партия на парламентарни избори, ако се проведат сега. Това показва социологическо проучване на международната агенция TNS opinion, с което Фрог разполага. То е направено в периода между 30 юни и 5 юли т. г. Въпросната агенция се ползва с огромен рейтинг. Именно тя прави изследвания по поръчка на Европейския парламент, Европейската комисия и Световната банка. Агенция от такъв ранг за първи път провежда подобно проучване за България. Изводите от изследването са неочаквани и дори шокиращи за политическия ни елит. Независимо, че Слави Трифонов няма партия, ако парламентарните избори бяха днес, той щеше да изпревари ГЕРБ с почти двоен резултат. Проучването е категорично: По-голяма част от запитаните - 41% - твърдят, че биха гласували за партия, начело на която е Трифонов. Останалите политически формации чувствително изостават. ГЕРБ например получават подкрепа на 25 на сто от избирателите, а БСП - на 12 на сто. След тях се нареждат останалите, като Татяна Дончева и партията й „Движение 21” е с преднина пред колегите си от „Атака” на Волен Сидеров и АБВ на Георги Първанов. На опашката се нареждат ДПС и ДОСТ с почти равен резултат от 3-4 %, който ще ги държи до последно на границата за влизане в парламента. Изненадващи са резултатите и за президентски избори. Там Слави Трифонов също е начело на класацията. 36% от анкетираните са категорични, че искат шоумена за държавен глава. С по-малки шансове за креслото на „Дондуков” 2 са Кристалина Георгиева - 32% и Йорданка Фандъкова - 30%. След тях се нарежда настоящият премиер Бойко Борисов с 20 на сто подкрепа.
6
Червената мафия водени от дебелата крава и доносника Гоце, подготвиха пакт за грабежа на руската колония, Булгаристан.
7
да е Гечев той е пич
8
Не разбрахте ли? Няма вече държава, тъпанари такива. Има само знаме, герб и територия, обозначена с границите на Република България. И платени фигуранти,които трябва да ни помогнат да дооглозгаме остатъците. Няма вече президент и правителство – има марионетки, ние сме ги поставили. Нямавече Народно събрание – има Европейски парламент. Няма вече българска армия – имаНАТО. Няма вече Българска народна банка – има Световна банка и МВФ. Няма вечеголеми български компании – всичко Ви взехме, всичко… Нямате суверенитет. Няматесамостоятелна нито вътрешна, нито външна политика. За всичко трябва да питате нас. Няма, няма, няма, няма и да има! От държавния капитализъм (социализма) Визасилихме към цивилизования див капитализъм (неолиберализма) и ще Ви люшкаме,докогато трябва. Важното е да сте ошашавени и разделени. Да говорите в несвяст идвама души да имат три мнения. И да не шавате много, нали знаете, че като сеизточва кръв, трябва да си неподвижен. Това социални недоволства, протести, и недай си боже, бунтове – не, в никакъв случай. И без това вече сме Ви внушили, ченищо не можете да промените. Трябва да сте като гнутата – когато лъвовете изяждатедно, другите гледат отстрани и чакат своя ред. Какво да правите ли? Нищо. Умирайте! Вече не ни трябвате. Изнесохме производстватаси в Китай, а за обслужващ персонал са необходими не повече от 2-3 милионабългарски граждани, за предпочитане е да са роми, защото не са много придирчиви,по-сервилни са и умеят да се веселят по-добре от останалите. Пък и непрекъснато щеидват нови имигранти – готови на всичко – да работят без договори, без социалниосигуровки, за по-малко пари, съгласни са на всичко за да оцелеят. Така че умирайте, но не вкупом, защото ще се усетите. По-добре е постепенно, единпо един и без ред, ЕГН-ето не е важно. Като приключим, ще засеем тази хубава странас райграс. С този дебел хумусен слой и четирисезонния климат ще избуи бързо.
9
С другарката Йотова като вице оргазмът на Гоце, р.Овч Паргов ще е пълен ха ха смешници!кой ще гласува за тези ?
10
С другарката Йотова като вице оргазмът на Гоце, р.Овч Паргов ще е пълен ха ха смешници!кой ще гласува за тези ?
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
МИКОВ СЕ ОТКАЗАЛ С АРГУМЕНТ, ЧЕ "ВСИЧКО Е ПРЕДРЕШЕНО"?! ЗНАЧИ ВЪТРЕШНИЯ РЕФЕРЕНДУМ, НОМИНАЦИИТЕ НА 80 ПРЕЗИДЕНТЧЕТА, ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО,ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП И ВСЯКАКВИ РЪКОВОДНИ ДРУГАРИ СА БУТАФОРНИ, А РЕШЕНИЯТА ИМ ГИ СПУСКА НЯКОЙ ОТ ГЕСТАПО /МИТЬО/ ИЛИ ОТ КГБ! БИЛИ ДЕМОКРАТИЧНА, СТО ГОДИШНА ПАРТИЯ? АМИ, ФИЛИАЛ НА РОС-ГОС-ДЖУДЖ-ПРОС.
14
ДНЕС СЛЕД ОБЯД В РАЙОНА НА СЕЛО ВАКАРЕЛ, ГАРА ТОМПСЪН И ГАРА БОВ СА ЗАБЕЛЯЗАНИ КОЛОНИ ОТ ТЕЖКОВЪОРАЖЕНИ РУСКИ ДИВЕРСАНТИ, КОИТО НА БЪРЗ ХОД СЕ ПРИДВИЖВАТ КЪМ СОФИЯ И СЕ ОЧАКВА УТРЕ ДА АТАКУВАТ СТОЛИЦАТА ОТ ТРИ СТРАНИ В ОПИТ ДА УСТАНОВЯТ ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ! КАКВО ЩЕ КАЖАТ ПО ВЪПРОСА ДРУГАРИТЕ СОЦИАЛИСТИ - РУСКИ ПОДЛОГИ?
15
НАЙ-ТЪРСЕНАТА КНИГА ... - ZAVESHTAVAMVIZDRAVE . COM
16
Мъпетс шоу! Какво ли ново ни е приготвила Пиги?
17
Този Мирчер е много тъпо парче.
18
Сега реформаторите ще клекнат на ГЕРБ и цялата игра ще бъде между двете крила на БКП :ГЕРБ и БСП.
19
Миков е завистник и с наранено самочувствие. Това го прави агресивен и тъп. За другите стари муцуни да не говорим. Янаки, Румен Гечев, Ерменков и подобни. Да се скрият. Само с нови лица БСП могат да имат успех.
20
Келеш, с досадния си спам си правиш още по-лоша реклама и дори някой да е имал желание, НИКОГА няма да си купи загубената ти книга. Всъщност, защо не го блокирате този спамър?
21
wh0cd8327147 atenolol
22
wh0cd319887 tulasi cheap lioresal risperdal feldene
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 22353
архив

- Когато стана твоя жена, ще деля с теб всички твои мъки и грижи!
- Но аз нямам мъки и грижи.
- Точно това казвам - като стана твоя жена.

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1209
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! НА СВОБОДА: Убиецът Джок Полфрийман излезе от Централния софийски затвор (СНИМКИ)
x
Тези 4 зодии биха ви предали в любовта
x