Експерти: Защо заплатите у нас са 22% по-ниски от румънските и 35% по-ниски от сръбските

Икономика

Експерти: Защо заплатите у нас са 22% по-ниски от румънските и 35% по-ниски от сръбските

9967
на 16.03.2017
Експерти: Защо заплатите у нас са 22% по-ниски от румънските и 35% по-ниски от сръбските
Автор:   ПИК

Докато България не се справи с корупцията, ще имаме много лош бранд в Европа, каза Илия Лингорски

Заплатите в България са с 22% по-ниски от тези в Румъния и с цели 35% по-ниски от тези в Сърбия. Защо това е така коментираха финансовите експерти  Мика Зайкова и Илия Лингорски в студиото на телевизия „България он ер”.

По отношение на това, че Сърбия дава по-висока средна работна заплата от България, при положение, че има по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП), Зайкова отговори: "Не е въпросът до БВП, а до разпределяне на ползите от него." По думите й ползите от ръста на БВП у нас не се разпределя правилно, а се крадат.

Илия Лингорски пък посочи, че докато България не се справи с корупцията, ние ще имаме много лош бранд в Европа и с оглед на това нашите фирми няма да имат добри брандове - респективно продуктите, които изнасяме или продаваме на вътрешния пазар, ще са с ниска добавена стойност.

"Оттам и доходите няма да растат", допълни той.

Зайкова смята, че трябва да си оправим бизнес климата и да привлечем инвеститори с добра законодателна и съдебна система.

"Да се подценява трудът и да се черпи от него конкурентоспособност не е правилно", коментира тя.

Илия Лингорски пък припомни, че добрите ни специалисти напуснаха България през последните 15 години. 

"Аз също съм скептичен по отношение на това, че една икономика е конкурентна, ако се поддържа чрез политики и ниски разходи за труд. В същото време страната ни е от тези с бърз ръст на средните доходи - една от причината е, че почваме от много ниска база", обясни председателят на Европейския институт за стратегии и анализи.

По думите на Зайкова темпът на ръст на заплати не трябва да бъде водещ, а трябва поне да се приближим до средните нива в Европа.

препоръчано

 

 

Сподели:
Бомба x
ШОКИРАЩО ОТКРИТИЕ: Котките разпознават имената на стопаните си ШОКИРАЩО ОТКРИТИЕ: Котките разпознават имената на стопаните си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Искам да съм благ, но държавните разходи излизат извън контрол, очаквайте наказателна процедура за България! При лошия ГЕРБ нито газът щеше да се вдигне, нито токът. Госпожа Бориславова вчера се обърка много по една особено важна тема (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Искам да съм благ, но държавните разходи излизат извън контрол, очаквайте наказателна процедура за България! При "лошия" ГЕРБ нито газът щеше да се вдигне, нито токът. Госпожа Бориславова вчера се обърка много по една особено важна тема (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това