Вход
София
Времето в София 32 o C

Експерти разкриват ще промени ли нов Кодекс за поведение на чиновниците отношението им

Експерти разкриват ще промени ли нов Кодекс за поведение на чиновниците отношението им

на 15.09.2019
6358
5
Експерти разкриват ще промени ли нов Кодекс за поведение на чиновниците отношението им
Автор: ПИК
15.09.2019
5
6358

Експерти подготвят нов Кодекс за поведението на чиновниците на работното им място. Красимир Божанов директор „Модернизация на администрацията” в Министерския съвет и Снежана Димитрова от Професионално обединение на държавните служители коментираха пред Нова телевизия ще промени ли новият Кодекс отношението на чиновниците към клиентите им.

„Идеята е на базата на този Кодекс да бъдат разработени обучителни програми на основата на примерни ситуации – разясни Красимир Божанов. - Примерни ситуации за това кое е правилното и неправилното поведение. Да, понякога хората може да са доволни от обслужването и да опитват да се отблагодарят с бонбони или нещо друго. Някакъв жест. Често пъти съм изпадал в положение на различни такива благодарности, но съм обяснявал, че си върша работата и няма нужда от благодарности. Твърдост и характер трябва да се проявява. Едно от новите неща в новия Кодекс е, че има много по-сериозно застъпени права на ръководителите. Има доста повече правила за това какво трябва да е колегиалното отношение на ръководителите. Защото не е тайна през последните години, че хора на ръководни позиции започват да избиват комплекси върху служителите – сексуален, психически тормоз над подчинените. Особено психическия. Например, ако някой тормози секретарката си, винаги над него има някой който може да го накаже така, че секретарката да запази работата си.  В Кодеса не са включени санкции. Санкците са в закона, не е необходимо да са в Кодекса”.

„Има такъв Кодекс, който задължава държавиня служител да има любезно отношение и да помага на гражданите, откакто има държавни служители. Това че има нов такъв означава, че има развитие – допълни Снежана Димитрова. - Общественото развитие обаче насърчава и промени в Кодекса. Нужно е много сериозно обучение. Колкото повече се подсещат държавните служители, че има такъв Кодекс, толкова повече биха били на щрек и държани в познание по темата и защо е необходимо.

Държавният служител не трябва да приема подаръци за дейността си. Той любезно може да обясни, че това е част от работата му и не му се полага нищо. Едва ли човек, който е доволен и му подарява кутия с бонбони би се обидил, ако любезно чиновникът му откаже.

Към момента няма процедура по която дама, която се чувства на работното си място сексуално тормозена, да може да се оплаче или да направи нещо и да остане на работа. Това опитваме да променим”.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 14952
архив

Нервна жена пътува за пръв път със самолет. Пътникът от съседната седалка през цялото време разказва истории за самолетни катастрофи. Ужасена, по някое време жената му казва:
- Защо все разказвате за самолетни катастрофи? Аз съм чувала, че пътуването със самолет е по-безопасно от това със влак например.
- Е да, има катастрофи и с влакове. Миналата седмица четох за една - както си пътувал влакът, и в него се натресъл един самолет...

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
2651
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Борисов разказа за инцидент в джипа: Влезнах в дупка и Горанов си тресна главата! Вече не нося телефони - сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (ВИДЕО)
x
ОПАСНО: Ето откъде ни дебнат заразите у дома
x