ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Защо от развалините в Турция спасяват повече деца, отколкото възрастни

Акценти

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Защо от развалините в Турция спасяват повече деца, отколкото възрастни

50491
на 12.02.2023
ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Защо от развалините в Турция спасяват повече деца, отколкото възрастни
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На седмия ден след унижощителните земетресения в Турция, спасителните действия продължават, а броят на хората, извадени живи от развалините, нараства, дори и след края на критичния период от 72 часа. Има ли медицинско чудо зад избавленията след повече от три денонощия? Колко дълго могат да оцелеe човек под развалините? Какви са основните причини за спасяването на повече деца, отколкото възрастни?

препоръчано

Отговорите на тези въпроси даде членът на борда на Турската асоциация за спешна медицина и преподавател в катедрата по спешна медицина към факултета по медицина на университета "Мармара" проф. д-р Халдун Акоглу пред вестник "Милиет". 

Въпреки, че експертите казват, че шансът да се намерят хората под развалините живи намалява рязко след изтичането на критичните 72 часа, радостни новини за спасени хора продължават да идват от всичките 10 засегнати провинции, преживели земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по скалата на Рихтер.

Световната история помни и случаи, в които мъж е оцелял след земетресение под руините 12 и 17 дни. Това се е случило в Хаити през 2010 г. 

"При земетресението в Бангладеш през 2013 г., този период беше 17 дни. Ето кои са важните фактори за оцеляване - да попаднеш в защитена зона, наречена "триъгълник на живота" - без да си претърпял значителни наранявания, да имаш пролука, през която да влиза въздух, да имаш достъп до напитки или вода, или да имаш опция да я получаваш отвън, както и да нямаш съпътстващи заболявания", обяснява проф. Акоглу.

В провинциите, в които стана земетресението, станахме свидетели на спасяването на повече деца, отколкото на възрастни.

"Тъй като децата са по-дребни и заемат по-малко пространство, е по-вероятно да се впишат в "триъгълниците на живота" и да не претърпят значителни наранявания. Имат и относително по-висока устойчивост на ортопедични травми", добави турският професор.

Превод и редакция ПИК

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК