Вход
София
Времето в София 8 o C

ЕКСПЕРТНО: Проф. Тодор Кантарджиев разкри какви маски да се носят в училище, градския транспорт и офисите

ЕКСПЕРТНО: Проф. Тодор Кантарджиев разкри какви маски да се носят в училище, градския транспорт и офисите

на 19.11.2020
274532
0
ЕКСПЕРТНО: Проф. Тодор Кантарджиев разкри какви маски да се носят в училище, градския транспорт и офисите
Автор: ПИК
19.11.2020
0
274532

На пазара има различни видове маски, като всяка от тях е подходяща за различната среда, в която се намираме – училище, градски транспорт, офиса. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев сподели пред БНР своите напътствия при избора ни на маска.

„В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус.”, разясни специалистът.

Той подчерта, че за всеки образован и добронамерен човек е ясно, че маската защитава. Тя обаче не гарантира 100% предпазване от вируса. „Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската...", подчерта проф. Кантарджиев.

В училищата

Експертът съветват майките в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. „Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства.”, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

В градския транспорт

Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. „В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните.", посочи експертът.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве. "Контролът е ангажимент на Градския транспорт да организира хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете е ангажимент на БДЖ.", обясни той.

В офисите

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина*. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса.”, обясни експертът. Той подчерта, че в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно, допълни той.

Защитни екрани от плексиглас

Това е много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители (магазини и др.), обясни проф. Кантаржиев.

"Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството" – апелира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22727
архив

Момченце тича при полицай:
- Помогнете, някакъв мъж се бие с баща ми!
Полицаят тръгва с момчето и вижда двама мъже, които яростно се налагат.
- Кой от двамата е баща ти? - пита полицаят
- Не знам, отговаря хлапето - те за това се бият.

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x