Експертът по конституционно право проф. Пламен Киров разкри: Гласят човек на Мая Манолова за шеф на новата ЦИК

Акценти

Експертът по конституционно право проф. Пламен Киров разкри: Гласят човек на Мая Манолова за шеф на новата ЦИК

68076
на 05.05.2021
Експертът по конституционно право проф. Пламен Киров разкри: Гласят човек на Мая Манолова за шеф на новата ЦИК
Автор:   ПИК

Вървим към предсрочни парламентарни избори. Това заяви пред БНТ специалистът по конституционно право проф. д-р Пламен Киров.

препоръчано

Според него новите избори ще бъдат насрочени за 11 юли. 

"Правителството се формира по парламентарен път. Но след като парламентът не може да формира парламентарно правителство, се прибягва към резервния вариант - на служебно правителство", посочи проф. Киров. 

"Има срок, в който президентът не може да разпуска парламент, който не е излъчил парламентарно правителство. Служебното правителство не може да прави това, за което е необходим действащ парламент. Например - не може да тегли заеми, да прави промени в бюджета. Но може да прави ревизия на предишното правителство - това е в правомощията на всяка изпълнителна власт. Служебното правителство на Стефан Софянски например на практика ни вкара в НАТО. Процедурата започна със служебно правителство и приключи по-късно", коментира Киров.

Той обясни, че изборите се провеждат от ЦИК, не от служебното правителство - то осигурява логистиката.

Относно консултациите за новата ЦИК той коментира: "Намалява се съставът на ЦИК, но битува мнението, че президентът действа в условията на обвързана компетентност. Той няма да направи възражения относно представените кандидатури от различните партии. Той може да върне една кандидатура и да поиска да бъде представена друга, от същата политическа партия. В направените предложения от БСП, които изтекоха в публичното пространство, има малко шокиращи номинации. От 30 години до този момент винаги е имало юристи, сега предлагат трима, от които единият е неюрист". 

"Кой ще бъде председател на ЦИК, не можем да гадаем. Говори се, че може да бъде председателят на Обществения съвет към ЦИК - създаден от Мая Манолова. Към този орган могат да бъдат отправени много критики, тъй като той се намесваше пряко в работата на централния орган", отбеляза конституционалистът. 

Той заяви, че не знае какви лица ще попаднат в новия състав на ЦИК, чийто състав ще бъде намален от 20 на 15 души. "Изборният кодекс е най-политическият сезон и е естествено да има силно политическо противопоставяне. Но аз лично очаквам и доста комични ситуации", заяви Пламен Киров.

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това