Вход
София
Времето в София 8 o C

Експертът по национална сигурност Боян Чуков пред ПИК: Румен Радев загуби доверието на американците и не бе допуснат до база на НАТО - няма перспективата да остане в българската политика

Експертът по национална сигурност Боян Чуков пред ПИК: Румен Радев загуби доверието на американците и не бе допуснат до база на НАТО - няма перспективата да остане в българската политика

на 23.10.2020
220682
0
Експертът по национална сигурност Боян Чуков пред ПИК: Румен Радев загуби доверието на американците и не бе допуснат до база на НАТО - няма перспективата да остане в българската политика
Автор: ПИК
23.10.2020
0
220682

Безпрецедентния скандал с изгонването на българския президент Румен Радев от международната среща, посветена на инициативата "Три морета" в Естония взриви междуранордната и българската общественост с тълкувания за безотговорното поведение на Румен Радев към домакините, гостите и българската делегация, сред които се появи след контакт с болен от настоятелно бе помолен от естонския премиер незабавно да напусне Талин заедно с цялата българска делегация.

Румен Радев на среща с Ирина Шейк в Милано (СНИМКИ)

Румен Радев на среща с Ирина Шейк в Милано (СНИМКИ)

Румен Радев бе сред мъжките модели, които представиха...

на 21.10.2020

Това е първият план на прочита на събитията в Естония, след които посещението на Румен Радев бе прекратено предсрочно и за които той обвини без никаква връзка българските власти. Това ли е истинската причина на отстраняването на българския президент от срещата по повод инициативата "Три морета", целяща деверсификацията на държавите от бившия Източен блок от Русия и какви "деликатни" дипломатически послания бяха отправени към света с този акт? 

Обърнахме се с тези въпроси към експерта по национална сигурност Боян Чуков. Ето какво отговори той пред ПИК:

- Г-н Чуков, покрай президента Румен Радев се разигра нечуван и невиждан скандал в Естония. Безпрецедентно български държавен глава настоятелно бе помолен, казано на дипломатически език, да напусне международен форум заедно с цялата българска делегация под предлог, че е имал контакт с болен от коронавирус. Това ли е реалната причина и какво трябва да разчитаме зад този акт на страната – домакин?

- Мисля, че реакцията на естонските домакини е била съвсем логична. Има определен риск от заразяване с COVID-19 на участниците в мероприятието. Дипломатическите паспорти в борбата срещу коронавируса не дават някакви предимства и възможност да не се спазват общоприетите правила. Страната домакин е действала „по устав“, както би казал нашият президент. Друг е въпросът, че уставите в дипломацията са много гъвкави. Позволят и едно, и друго. Според симпатиите и авторитета.  

- Румен Радев обвини българските власти под кодовото название „доброжелатели“, че са му спретнали „активно мероприятие“. Възможно ли е това и как биха могли да го направят?

- Не считам, че в България има антипрезидентски център, който разполага с потенциал да спретне въпросното „активно мероприятие“. Медийното оповестяване на естонския COVID-19 „инцидент“ с Румен Радев бе доста панорамно и имаше стабилна международна проекция. Прекалено много чужди медии подеха случая, за да допусна, че става въпрос за „българска работа“. По-скоро прилича на умело използване на една груба грешка на президента и неговия екип, за да бъде дискредитиран обитателят на „Дондуков“ 2.

Очевидно е, че Румен Радев вече не е приемлив за определен глобален фактор, който има мощни позиции в България. И който е в съюзнически отношения с Естония. Само въпросният глобален фактор има ресурс да спретне подобно „активно мероприятие“, да прекъсне визита на подобен форум и то по този демонстративен начин. Бъдете сигурни, че ако Радев им беше много важен, щяха да погледнат на отрицателния му тест с много по-голямо спокойствие.  

- Впечатление направи и фактът, че скандалът около присъствието на Румен Радев на инициативата „Три морета“ се разрази малко преди насроченото му посещение в американска военна база в Естония. Трябва ли да търсим връзка между тези две събития и каква може да е тя?

- Румен Радев попадна на „Дондуков“ 2 абсолютно неподготвен за този висок пост. Още от самото начало се установи, че в неговият екип липсват елементарна професионална подготовка и умения.

Във вътрешнополитически план той бе подведен да води неразумна и безмислена война с правителството. Във външнополитически план Румен Радев действаше като ръчна граната в чакалнята на гарата. Нямаше никаква тактика, да не говорим за стратегия. Всичко бе на парче, без да се има предвид международната обстановка и императивите, които тя налага. Да не говорим за членството на България в НАТО и ЕС.

Още през първата година Румен Радев на сесията на ООН в Ню Йорк показа в международен план пълна некомпетентност, да не кажа нещо по-невъзпитано. Централните официални срещи в САЩ на нашия президент бяха с Хашим Тачи, Петро Порошенко и Бил Клинтън. Страхотна перспектива! При току-що избран нов президент Доналд Тръмп, който е смъртен враг на Хилари Клинтън.

Дори неговите врагове да искат да измислят такова нещо, не биха могли да го направят. Още тогава Румен Радев се простреля лошо в краката. А после затвърди своята неподготвеност, която е доста вредна.

След това дойде скечът със закупуването на F-16. Отначало той е лобирал за F-16, след това беше драматично „за“ самолетите „Грипен“ и сега отново изглежда е за F-16. След изказвания, които открито насърчават руските енергийни проекти у нас, Радев се врътна и се превърна в „манекен“ на антируската американска стратегия в Източна Европа, наречена „Триморие“. Хем насърчава проектите, хем вдигна протести, които бяха използвани за корекция на енергийната ни политика не в полза на Русия. Това само показва „занаятчийски подход“, при това хаотичен, към стратегически въпроси за страната.

Вероятно умението да правиш „лупинги“ с изтребител е висш пилотаж, но във външната политика подобни „умения“ се наказват с драми като тази в Естония. Или казано по-просто, Румен Радев „изпили“ нервите на американския ВПК и на руския енергиен гигант „Газпром“. А те имат огромно влияние както в САЩ, така и в Русия.

Румен Радев не беше допуснат в натовската база в Естония, и това, уверявам ви, има символичен аспект. С това „стечение на Ковид-обстоятелства“ само се потвърждават моите по-горни разсъждения.

Румен Радев изгуби окончателно доверието на американците. Дали изборите в САЩ ще бъдат спечелени от Доналд Тръмп или от Джо Байдън, за бъдещата политическа кариера на нашия президент вече няма никакво значение. Във всички случаи General Dynamics ще продължи да произвежда модификации на F-16 и остава стабилно „на власт“ в САЩ. В този смисъл Румен Радев загуби окончателно перспектива да остане в българската политика. Шансът за втори президентски мандат силно намаля.  

- Какъв знак за репутацията на Румен Радев в чужбина и по-нататъшната му политическа кариера е този скандал в Естония и той накърнява ли по някакъв начин репутацията на България не само като държава, но и като страна членка на НАТО и ЕС?

- COVID-драмата на Румен Радев показа, че кредитът на доверие, който му бе даден с ръкуването му в Лондон с Елизабет II, e изчерпан окончателно. И няма шанс да бъде възстановен.

Предполагам, че до края на своя мандат той ще трябва да се съсредоточи да позаглади тягостното впечатление, което е оставил до този момент със своя престой на „Дондуков“ 2, и който на моменти имаше фолклорен отблясък. Надявам се, че ще бъде по-уравновесен и последователен в своите вътрешнополитически и евентуални външнополитически ходове. И че ще успее да се консултира с експерти, които разбират как се правят правилни движения в прекалено сложната международна обстановка.

- Накрая ми позволете да ви задам един въпрос и за събитията в БСП, тъй като вие вече сте член на ръководството на столичната й организация. След като 6-ма депутати напуснаха парламентарната й група, а 5-ма – и партията и новоизбраната лидерка обяви, че повече такива случаи няма да има, преди ден това направи и депутатът Чавдар Велинов, който напусна парламентарната група. Таско Ерменков го обвини, че той е станал депутат благодарение на синдрома „10 - 10“ и че той и всички напускащи са кариеристи, които вече не намират място в БСП. Това ли е истинската причина за оттеглянето на толкова социалисти от ПГ и само незадоволените им кариеристични амбиции ли са причината за това? Очаквате ли още напускания?

- Мисля, че изказването на Таско Eрменков за Чавдар Велинов в предаването на Цветанка Ризова по БТВ е изключително недостойно. Но не съм изненадан. Познавам и двамата добре.

Чавдар Велинов е впечатляващо ерудиран и морален човек. Той има близо 50-годишно присъствие в партията. Чавдар е на 74 години и винаги е работил с цялото си сърце за тази партия. За първи път е депутат. Да се говори, че е кариерист е твърде нечистоплътно. Но всеки със своите принципи. Едни са успявали с един единствен принцип... да бъдат безпринципни. Други винаги са следвали своите убеждения, като Чавдар Велинов.

Искрено се развеселих, когато именно Таско Ерменков започна да обвинява Чавдар Велинов в липса на морал. Чавдар стана депутат с преференциален вот не поради ефекта „10 -10“, а защото много избиратели от Плевенска област застанаха зад него на парламентарните избори. Хората го харесват, той е човекът, на когото вярват. Ама това за Таско е непонятно. Не му е познато. Той се движи по други схеми. Чудя се не го ли боли кръста от навеждане.

Напускат хора, които имат принципи, а не са кариеристи. Тъкмо обратното – кариеристите остават с цената на вътрешни компромиси, с цената на необходимостта от приклякане пред „върховния лидер“, който раздава „възможности“. Напускат хора с ерудиция и умствен багаж. И много грозно е да се оплюват от „другари“, които в интелектуален план могат само да им носят кафе.

Очаквам още стойностни хора напуснат БСП. Хора, които са част от интелектуалния капитал на партията. Преди парламентарните избори този процес ще се засили особено много, защото едно място на водач в листите е обещано поне на 20 души. Някои се усетиха вече. На други им е приятно да вярват, че най-хубавото им предстои.  

 

Сподели:
свързани новини
Свалиха карантината на Румен Радев Свалиха карантината на Румен Радев
Издадена е заповед за свалянето на карантината на...
на 21.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22721
архив

Един мъж ходел да играе голф всеки ден независимо от това какво е времето. Една сутрин тръгнал към игрището. Било студено и решил да се върне. Жена му си била още в леглото и той се съблякъл и сгушил до гърба й. Казал:
- Навън времето е ужасно.
- Да. Можеш ли да повярваш, че глупавият ми мъж отиде да играе голф.

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x