Екстрадираме осъден гражданин на Северна Македония, женен за българка

Темида

Екстрадираме осъден гражданин на Северна Македония, женен за българка

3820
на 11.05.2021
Екстрадираме осъден гражданин на Северна Македония, женен за българка
Автор:   ПИК

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което за срок от 40 дни е бил задържан гражданин на Северна Македония.

препоръчано

Делибор Я. е бил издирван, за да изтърпи влязла в сила 9-годишна присъда в родината си. Наказанието е постановено през 2019 г. от Основен съд – Охрид. 37-годишният мъж е осъден за сексуално посегателство срещу малолетно лице през 2011 г.
Властите в югозападната ни съседка са поискали от България временното му задържане. За целта е била издадена червена бюлетина от Интерпол. Делибор е арестуван у нас на 28 април. Той няма българско гражданство, но до миналата година е имал Разрешение за постоянно пребиваване в Република България. Женен е за българка. Северномакедонските съдебни власти са декларирали намерение да поискат екстрадицията му.

Адвокатите на издирвания обявиха в съдебното заседание, че той е съден задочно и не е бил уведомен за наказателното производство. Делибор живее у нас вече 14 години, има постоянно местоживеене, семейство и работа, и не би се укрил.

Според представителя на Апелативната прокуратура обаче размерът на наложеното наказание е достатъчен аргумент да се приеме, че той може да се укрие, за да избегне екстрадиция.

Апелативният съд прецени, че предоставените от властите в Северна Македония документи отговарят на изискванията на закона. Няма съмнение, че е било проведено наказателно производство и е наложено наказание.

Фактът, че осъденото лице е било обявено за международно издирване и тежестта на наказанието обосновават риска от укриване.

Целта на мярката за неотклонение в случая е да се осигури присъствието на чуждия гражданин в същинското производство по екстрадирането му. Единствено задържането му под стража ще гарантира това, реши Варненският апелативен съд.
Определението не подлежи на обжалване.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 186
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това