ЕКШЪН В КАБИНЕТА: Министрите в ступор след сваляне на ДДС за ресторантите от Борисов - Горанов против, Деница Сачева настоява за 800 лв. минимален осигурителен праг (ВИДЕО)

Политика

ЕКШЪН В КАБИНЕТА: Министрите в ступор след сваляне на ДДС за ресторантите от Борисов - Горанов против, Деница Сачева настоява за 800 лв. минимален осигурителен праг (ВИДЕО)

127464
на 12.05.2020
ЕКШЪН В КАБИНЕТА: Министрите в ступор след сваляне на ДДС за ресторантите от Борисов - Горанов против, Деница Сачева настоява за 800 лв. минимален осигурителен праг (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Същински екшън кипи в кабинета "Борисов" 3 след новината за сваляне на ДДС за ресторантите, научи ПИК. Министрите са силно обезпокоени как ще се отрази договорената от премиера Бойко Борисов и представители на бранша мярка върху държавния бюджет.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Разтревожен и дори ядосан от диференцирането на ставката е бил финансовият министър Владислав Горанов. Винаги досега в кариерата си той е отстоявал позицията, че не трябва да има разлика за който и да е бизнес и че именно данък добавена стойност е ключов за пълненето на хазната. Благодарение на това властта в последните години направи важни крачки към изсветляване на бизнеса, а приходните агенции с ударни темпове пълнеха хазната, преследвайки укриването на ДДС.

Заради това Владислав Горанов дори е отказал да участва в разговорите с ресторантьорите и не е останал на масата за преговори в кабинета на Борисов. Това пролича и от видеото, което бе официално изпратено от Министерски съвет от срещата. На него обаче се вижда, че в разговора дейно участие взима министърът на труда и социалните услуги Деница Сачева. На кадрите се чува, че и тя не е безкритична в преговорите и настоява срещу намаления данък браншът да поеме ангажимент за изсветляване на сектора, като ресторантьорите поемат ангажимент за вдигане на осигуровките. Практиката до момента е почти всички служители да са на минималния праг. 

"Осигуровките трябва да се вдигнат. Не може да ги водите на ниски осигуровки и сега да искате голяма подкрепа от държавата", казва във видеото премиерът Борисов след реплика на министър Сачева.

Ресторантьорите приемат това условие на правителството и казват, че праговете в бранша ще бъдат вдигнати. Кабинетът настоява да се увеличи минималния осигурителен  праг на 800 лв., което от бранша поемат като ангажимент срещу държавната подкрепа със сваляне на ДДС-то.

"Това трябва да бъде част от общите ни договорки", добавя министър Сачева. 

"Това задължително трябва да го договорите с бранша, защото ние правим отстъпка и загубата за бюджета ще е поне 150-160 милиона лв.", отчита премиерът и настоява ресторантьорите също да спазят изискванията на кабинета срещу оказаната им подкрепа от държавата. 

Припомняме, че идеята на Борисов е ДДС да се намали за тях от 2021 г., въпреки че секторът настоява да стане веднага. В официалното прессъобщение на Министерски съвет липсва конкретен срок за въвеждане на диференцираната ставка, но в личния си фейсбук профил премиерът уточни по-късно, че това ще важи от идната година. Законопроектът обаче ще се приеме още в настоящата сесия на парламента, за да бъдат спокойни ресторантьорите, че правителството ще изпълни ангажимента си. Остава да се уточни дали и минималния праг за осигуровки в сектора ще бъде въведен чрез законова промяна или ще се разчита само на дадената от бранша дума. 

Реакциите на редица сектори и на обществото пък не закъсняха след решението на кабинета и започна бурен дебат защо диференцирано ДДС да има само за хотели и ресторанти, а не и за детски стоки, книги, лекарства и др. Все още не е ясно как кабинетът ще успее да излезе от този дебат. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК