ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Делян Добрев напусна Комисията по бюджет и финанси след скандал за 500 милиона с Асен Василев и Данчо Цонев 

Епицентър

ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Делян Добрев напусна Комисията по бюджет и финанси след скандал за 500 милиона с Асен Василев и Данчо Цонев 

118931
на 17.12.2023
ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Делян Добрев напусна Комисията по бюджет и финанси след скандал за 500 милиона с Асен Василев и Данчо Цонев 
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатът от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев напусна демонстративно Комисия по бюджет и финанси след скандал за 500 милиона с Асен Василев и Данчо Цонев, видя ПИК.

препоръчано

Комисията се събра на извънредно заседание днес за второ четене на  законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г.

Всичко вървеше скучно, мирно и тихо, докато Добрев не поиска думата, за да предупреди комисията, председателя й и най-вече финансовия министър, че се приемат предложения, заради които България може да загуби 500 милиона лева от европейските фондове по механизма "Safe". 

Асен Василев не се съгласи с Добрев, а председателстващият Цонев упрекна депутата на ГЕРБ, че заради неговото предложение на предишно заседание се е налагала да прави два доклада.

"Г-н председател, на второ поредно заседание се опитвате да правите заключения за предложения, които съм дал или не съм дал. С облекчението, което предложих за 15-процентовия корпоративен данък казахте, че бюджетът няма да събере нищо допълнително. А после в зала станахте и казахте, че предложението е много хубаво и цялата зала го подкрепи.

Сега правите нещо подобно, като казвате, че моите предложение са толкова лоши, че трябва да правите два доклада. Аз не правя предложение, както виждате. Правя забележка за протокола, че така прибраните 900 млн. европейска средства в бюджета може да се окажат съществен проблем с ЕС. Ако искате го оправяйте, ако искате - недейте. И без това не го подкрепям това управление", заяви Добрев и напусна залата.

ПИК се свърза с депутата на ГЕРБ, а той бе любезен за обясни в детайли откъде може да възникне проблем и България да връща 500 милиона европейски средства.

"Европейската комисия позволява средства от европейските фондове, които не са усвоени, да се използват за подпомагане на високите цени на тока и на газа - това е така наречения механизъм SAFE. Миналата година с бюджета приехме, че парите, които остават по механизма SAFE ще се прехвърлят към Фонда за енергийна сигурност. Защото това разрешава Европейската комисия. Очакванията бяха тези средства да са около 600 млн. лева. Още тогава Асен Василев каза, че от бюджета сме дали 350 милиона за компенсации за бизнеса и Фондът за енергийна сигурност трябва да ги върне. В закона за бюджета обаче не пише, че някакви пари ще останат във Фонда за енергийна сигурност, а пише колкото пари събере фондът по механизма "Safe", да ги прехвърли всички на Министерство на финансите.

Към днешния ден се оказва, че неусвоените европейски средства за тази година не са 600 милиона, а 900 милиона. От тях Василев може (и това е под въпрос) да си вземе 350 милиона. Останалите 500 милиона трябва да останат във Фонда за енергийна сигурност. Само, че той ги прибира в бюджета и като ги прибере, ще си намали дефицита, ще си подобри салдото. Това е все едно да ги усвои/изхарчи за нещо друго.

Това да ги изхарчиш за нещо друго, а не за инфраструктура, за което са отпуснати тези пари от ЕС, означава да ги "втечниш" тези средства - нещо, което не е разрешено от ЕС. И Василев сега казва: "Е, да де, ама те ако не са съгласни, ние ще им ги върнем с Постановление на Министерски съвет (ПМС)". Но той не може да им ги върне с ПСМ, защото това ще са средства, които е усвоил неправомерно през тази година.

И ако допуснем това и ЕС установи, че са усвоени неправомерно, ще каже: Върнете 500 млн. в европейския бюджет, а не във Фонда за Енергийна сигурност. И тогава България ще е загубила едни 500 милиона от ЕС.

Опитах се да им обясня, че сега е моментът да си оправят стария Закон за държавния бюджет и да запишат, че финансовият министър ще си вземе само толкова, колкото твърди, че е дал, а останалите средства ще останат във Фонда за енергийна сигурност, за да изпълнят целите, за които е създаден механизмът SAFE", обясни Делян Добрев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК