ЕКШЪН В ПИК: ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите след ветото на Радев - разбраха се само за вечните длъжници (НА ЖИВО)

Политика

ЕКШЪН В ПИК: ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите след ветото на Радев - разбраха се само за вечните длъжници (НА ЖИВО)

36880
на 20.11.2020
ЕКШЪН В ПИК: ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите след ветото на Радев - разбраха се само за вечните длъжници (НА ЖИВО)
Автор:   ПИК

Няма дефиниция какво е споделено пътуване, това е термин, наложен в практиката. Криминализирането на нерегламентирания превоз на пътници няма да засегне споделеното пътуване. Трябва да се прецизират текстовете. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

"Нерегламентирания превоз създават проблеми в сектора. Има хиляди проверки, но едва десетки наказани. Липсата на законови дефиниции довежда до неясности за прилагане на закона", каза по темата депутатът от БСП Иван Иванов.

"Предлагаме широка обществена дискусия по въпроса", разкри народният представител от левицата. 

"Лобистки интереси няма в ситуацията. Трябва да пристъпим към действия и контрол на транспорта", съобщи депутатът от ГЕРБ. 

България остана една от най-малкото държави без регламент за фигурата на "вечния длъжник". По-големият проблем е да се намери баланс между интересите на длъжниците, разкри Ципов.

"ГЕРБ правят втори опит да решат проблема с "вечните длъжници". Подкрепяме първоначалната крачка на десницата", разкри Иванов от БСП.

По повод пандемията от коронавирус, депутатът от ГЕРБ заяви, че ситуацията не се изпуска. "Проблем с медиците има не само нашата страна", коментира Красимир Ципов. Иванов го контрира: "Тотален хаос, хората умират пред болниците и докато чакат линейка".

По-рано в парламента мина второ четене на Законопроекта за допълнение на Закона за задълженията и договорите. Вносители са съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов и група народни представители от ОП и ГЕРБ.

С въвеждането на 10-годшната абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица ще се избегне фигурата на „вечния длъжник“.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов благодари на всички народни представители, които подкрепиха това изменение на Закона за задълженията и договорите. Рядко в един мандат има такива моменти, в които Народното събрание решава проблем, който е жизнено важен за стотици хиляди хора. Проблем, който възниква в следствие не само необмислени решения при взимане на кредит, ами и в силата на непреодолими обстоятелства. И добави:

Искам да давам отговор на много публикации, които атакуват този текст като основно в полза на длъжниците. В рамките на дебата, който беше доста продължителен – почти 5 месеца, чухме всички становища, включително и доста радикални предложения. Аз смятам, че правната комисия и работните групи се съобразиха с основната част на тези възражения. А именно да има баланс между длъжника и интересите на кредитора. Това не е закон, който да позволи на длъжника да не си връща никога кредитите, напротив. Дава възможността на кредитора да си прибере задълженията с различни способи. Но дава един разумен срок, в който да тече това изпълнение. Този срок е 10 години. В тези 10 години ние изключваме времето за съдебни дела.

Ние като законодатели взимаме едно добро и балансирано решение.

В последните години съществуват многобройни примери за изпълнителни производства срещу граждани, които, за съжаление, продължават много повече от 10 години. През всичките тези години, разбира се, се начисляват лихви, такси и разноски. А най-неприятната част е, че при смърт на длъжника тези изпълнителни действия се прехвърлят към неговите наследници.

Според статистиката принудителните изпълнения засягат над 600 000 българи.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Соня Момчилова пред ПИК TV за закона за дезинформацията: Опасно е безогледно да се налага контрол и цензура. С каква експертиза министри и ДАНС ще преценяват кое е истина?! (ВИДЕО) Соня Момчилова пред ПИК TV за закона за дезинформацията: Опасно е безогледно да се налага контрол и цензура. С каква експертиза министри и ДАНС ще преценяват кое е истина?! (ВИДЕО)
ново
Днес: 115
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК