Вход
София
Времето в София 25 o C

ЕКШЪН В ПИК: Грозен скандал в културата - известното сопрано Дарина Такова: Националната опера мирише на яхния! Вие, колеги, изпитвате симпатия към един деспот

ЕКШЪН В ПИК: Грозен скандал в културата - известното сопрано Дарина Такова: Националната опера мирише на яхния! Вие, колеги, изпитвате симпатия към един деспот

на 26.10.2018
67716
19
ЕКШЪН В ПИК: Грозен скандал в културата - известното сопрано Дарина Такова: Националната опера мирише на яхния! Вие, колеги, изпитвате симпатия към един деспот
Автор: ПИК
26.10.2018
19
67716

Световноизвестната оперна прима Дарина Такова написа скандален текст в социалната мрежа след конкурса за нов директор на Националната опера, на който се яви и самата тя преди дни. Другите двама претенденти бяха настоящият шеф на Операта Пламен Карталов и диригентът Славил Димитров.

Днес от Министерството на културата обявиха, че конкурса печели с най-много точки Карталов, който управлява институцията цели 16 години с малко прекъсване. Такова е класирана втора.

Гневът на певицата е насочен към комисията, която е препитвала кандидатите, както и към Пламен Карталов, който е непоклатим на поста. Такова твърди, че Операта ни е занемарена, овехтяла и вмирисана на яхния, старо, гнило и евтино. И упреква колегите си от театъра, че страдат от Стокхолмски синдром и обичат потисника си.

„За всичките тези години, минавайки през тези "най-важни театри на света", в моето сърце и възприятие за изкуството ми най-важният театър винаги е бил Софийската Опера - пише Дарина Такова... - С неговото занемаряване, търгуване, омаловажаване, опростачване, овехтяване, вмирисване на яхния, старо, гнило и евтино. С неговото пълно и категорично падение, замаскирано с една евтина имитация на престиж и просперитет. С постоянното произвеждане на фалшивата новина, че операта е това, че театърът е съпоставим със световните стандарти и че той триумфира.

„Изправих се пред едно жури, в което сред прависти, синдикалисти, финансисти и журналисти, имаше само четирима музиканти, двама от които нямат и никога не са имали нищо общо с операта и аз усетих, че се изправям пред една група хора, които никога не са чували името Дарина Такова – продължава певицата. - Хора, на които това име говори може би само с фразата "Онази, дето изгуби гласа си, чел съм за нея в ....... (попълнете празното място с която и да било кафява медия)". Хора, за които цифрата, кодекса, статуквото, посредствеността и демагогията имат по-голямо значение от ИЗКУСТВОТО.

Хора, които на всичко казано от мен зададоха омерзителния въпрос "Дали Красимира Стоянова и Анна Томова-Синотва биха се съгласили с вас?", сякаш аз - певицата пяла в същите театри, също толкова големи роли със също толкова големи диригенти и режисьори нямам достатъчната тежест и авторитет, та трябва да бъда потвърждавана от други, по-големи имена. Хора, които след като изслушаха презентацията на Директора Академик, в която той говори за всичко друго, но не и за музика, изкуство, певци и талант, заявиха, че са ЗАШЕМЕТЕНИ...И знаете ли, след това преживяване вчера, аз, Дарина Такова, оперна певица, част от световния оперен елит повече от 25 години, инвестирала живота и страданията си в това изкуство, работила за името си с гордост и радост от това, че съм българка, посветила таланта, тялото и душата си на един идеал, се почувствах жалка и омерзена. Почувствах се НИКОЯ.

Почувствах се безсилна, отчаяна, уморена и съсипана от това, че вече толкова години аз съм единственото дете, което казва, че царят е гол и единствената Алиса, която вижда света не такъв какъвто е, а такъв какъвто трябва и може да бъде. Почувствах се жертва на функционалната неграмотност, на липсата на критерий, на липсата на визионерство и на една гигантска, грозна, мазна, свинска, кафява ЛЪЖА. Една лъжа, в която всички вие, мили колеги, колективно избирате да живеете. Една лъжа, която ви мачка, съсипва, сравнява със земята, издевателства над вас физически и психически и ви лъже и убеждава, че всъщност всичко това е щастие и успех, престиж и класа, ниво и удовлетворение... Вие живеете в Мордор отвъд Вала, нещо средно между орки, диваци и бели бродници, диментори са изсмукали душите ви и зомбирани сте тръгнали на поход, с който да залеете цялата тази територия с лъжа и посредственост.

Затова ще ви го кажа в прав текст: вие сте тотално и безвъзвратно съсипани. Вагнер съсипа гласовете ви. Тичането и търкалянето по сцената без мисъл и смисъл ви съсипаха като артисти. Грозните сценографии и костюми ви съсипаха като естети. Липсата на диригенти ви съсипа като музиканти. Липсата на хормайстор съсипа хора до ниво читалищна самодейност- без да обиждам читалищата, където в хода на историята са се крепили културата и духа на тая клета територия. Вие живеете в един Стокхолмски синдром- обичате подтисника си. Изпитвате симпатия и състрадание към един деспот. Не ми е мъчно за мен, мъчно ми е за вас, защото тази опера сте вие.

Аз не съм тази опера. Аз съм Миланската скала, Ковънт гардън, Лисеу, Росини Опера Фестивал, Ла фениче, Метрополитън. Аз съм всичките си награди, премиери, триумфи, записи...”.

„Не мога да проумея поведението на Дарина Такова - коментира пред ПИК старият нов директор на Операта Пламен Карталов. - Един конкурс ли е съдбовният момент в живота на един човек, който няма никакъв опит!

Какво лошо има, когато човек има изисквания и има ред в театъра, прекрасна дисциплина... Един колектив, който отива в Германия само с български певци – „Пръстенът на Нибелунга” с 250 души, когато отива в Болшой театър с 300 души състав и получава прекрасни отзиви, когато отива в Япония и получава суперлативи за 7-и път!... Оттук-нататък какво обяснение да давам на думите и.

Аз много уважавам Такова. Нито една лоша дума не съм казал за нея. Тя е играла в моята постановка на „Травиата”. Прекрасна беше. Но едно е да си артист, друго е да си мениджър, да си ръководител на 500 души.

Ние с нея имахме прекрасни планове, канил съм я за майсторски класове в операта. Имали сме интересни идеи. Онзи ден ме покани кафе по време на конкурса. Ами това е конкурс в края на краищата. С комисия от десет души независими. Нямам представа защо тя се държи така. Винаги съм готов да и помагам. На нейната дъщеря съм бил преподавател. Една лоша дума няма да кажа за нея. Никога.

Та на тези нейни думи аз как да реагирам?! Нищо. Мълча и се сещам за китайската поговорка: Ако се спираш за камък за всяко куче, което те лае, никога няма да стигнеш до крайната цел, към която си се стремил”, завърши Карталов.

Припомняме, че това е поредният скандал, свързан с Националната опера в последните дни. Миналата седмица около трупата се заговори  негативно след изцепка на пийнали служители от техническия екип в Япония, както разкри пред ПИК самият Карталов и заяви, че те са били уволнени (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

 

Сподели:
Напиши коментар »
(19)
1
Сериозно ли Карталов е пак шеф на Операта?? Това е шега, нали!? Та г-н Карталов вече е на 71 години, би трябвало отдавна да излезе вече на заслужена пенсия! Нима законите не важат за него? В МК да се задействат и да го пенсионират съобразно процедурата още в понеделник, време е!
2
Не слyшам опера=само се прoзяват...
3
колко скандала имаше с този Пламен Карталов,че го направиха и академик.За какво?Та операта ни наистина е много зле отпреди.Като база,ръководство,репертоар,сценични постановки.До кога ще го къткат този вече 72 год.старец.
4
Уважаема Дарина Такова,съгласна съм със всичко казано от Вас, и Ви съчувствам искрено за това, което сте била принудена да изживеете. Знам как се чувствате, знам и колко безсмислено е да се опитваш да промениш тази система, миришеща наистина на яхния....да гледаш тези вехти, ама ужасно вехти "визионери", титулувани АКАДЕМИЦИ, заради които държавата остана без ЛИЧНОСТИ И ХАРАКТЕРИ! Един подобен АКАДЕМИК се оказа на тлъста заплатка в строителен холдинг, този защити надраскалите мемориалната ограда в Япония с аргумента, че била само .....оградата!? Не стъпвайте тук, не понасяйте унижението на тази, както Ницше я нарича "войнстваща посредственост"! Мечтайте, пътувайте, дешайте там, където се цени таланта....С обич!
5
Само заради гранд скандала в Япония трябваше да го пратят Карталов на пенсия! Голям срам!
6
то само да се прозяваха-щеше да се изтрае,ама те вият като гладни койоти през цялото време!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
БАН има правила за избор на Академици. Трябват малък, голям докторат, монографии, научни публикации в издания с импакт фактор и т.н. Академик Карталов няма такива, както и много други Академици в сферата на изкуството няма - ерго трябва да се заличат от списъците. Просто сме им разрешили да бълват неуки хора и да се надяват хора като Рашидов, че могат да станат. Музикалната Академия не се признава за ВУЗ с научна дейност ако се опитате да публикувате научна публиукация и цитирате за ВУЗ нея Ви се отговаря, че няма как да Ви публикуват, защото това не е ВУЗ. Така, че халтурчици и автори на псевдо изкуство и кич винаги ще има. Приемат ни навсякъде, защото сме евтини и защото за нашия кич си има и на Запад, и Изток ниско културна публика, която си плаща. Импресариите печелят, домакините печелят, а за стожерите по места на истинското изкуство се поднася извинението, че видите ли те българите са изостанали и така разбират операта, нямат висше ниво.
10
преди месеци някъде по сайтовете бяха препечатани умопомрачителни отзиви от руски медии за "триумфалното" гостуване на Националната опера на сцената на Балшой театър. Започваха с това че , Националната Опера е запълвала лятната ваканция на Балшой театър и пред полупразен салон нашите са се "вихрели " във вагнеровите Пръстени ....с ужасната постановка на Академик Карталов , с нелепа сценография, евтини и грозни декори каквито сцената на Балшой театър отдавна не била виждала.
11
На 100% съм съгласен с Д.Табакова.Операта освен ,мирише и на огромни финасови далавери режисирани от "Академика".Вагнеровите постановки,освен разхищение стоят като ненужни и слаби в репертоара на Операта..
12
Ех, трябва ни един Рикардо Мути!
13
Такива грозни и измислени фантасмагорични постановки прави на класически опери този Карталов, че повече няма да посетя опера. Гледах Кармен и бях потресена и от костюми и от декори и от постановка. Тоя нещо се е взел на сериозно и обезобразява хубави класически произведения. Знам и за държането му към колегите му. Отвратително!
14
"Богоизбрана" – и без съмнение, единствено дете – огромно его, надменност, пълна простащина, пълно неразбиране на основни неща, силно нереалистични очаквания и самочувствие. Да върви да покорява операта в Тел Авив, там няма кафява мазна свинска лъжа и Вагнер. И да вземе със себе си сценичните работници дето не се посвениха да надраскат и паметника в Хирошима, за да дискредитират Операта. Тъкмо да се отървеме и от тия келещи (явно имат канал за ЛСД, между другото) надраскали и загрозили цяла София. Това е далеч от дребното хулиганство. Следователно: Да им е честито на "богоизбраните" стрелбата в синагогата – Питсбърг. Амин дай боже, още може! ДА!!!!!
15
Леле, 11 чифутски трола от 13 преди мен, не е истина! Много се активира това племе, като усети, че мурафетите им минават безнаказано.
16
Адолфинче, то егото май е височко при тия над 70, дето се мислят за вечни и не забелязват , че смърдят на вкиснала яхнийка, а? То и поради тая причина всичко в държавата е вехто....мърлявщина, графит до графит / ма той "твоя" човек вика, че немало лошо - направо изкуство един вид, особено ако е върху ограда на паметник/, та май той ще трябва да си ги вземе тия в къщи.....Разбираема е любовта ти към Вагнер, Адолфинче, ама всяко нещо трябва да е с мярка...щото иначе се получават некои усложнения в диагнозата....
17
От мръсни чифути като балеринката, току-виж и музиката на Вагнер ще почне да ми харесва..
18
Срамен Парцалов е като вечния дядо от филма "Сибириада". Нещо като Милко Балев в операта. Типичен назначенец-не е важно какви творчески умения има, важното е да е "наш човек"-послушен, изпълнителен, угоден. Така е във всички сфери на обществения живот в нещастна България. Така е в политиката, науката, администрацията, дипломацията. Войнстваща посредственост и така ще продължава...Вижте какви хорица пращат в Конституционния съд, в парламента, в правителството, в общините, в чужбина като дипломати. Навсякъде "критерият" е един и същ-послушание и посредственост.
19
Наистина е така, както пишеш! Но той не е "академик" на БAН, а да едно ООД, което се нарича БАНИ-нелигитимно/! Там има много "академици", които си заплащат за това ИМЕ! За справка - ИНТЕРНЕТ! И ще ти стане ясно!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14334
архив

- Брато, защо не остана да нощуваш при нея?
- Никога!! Фамилията и е Богомолова!

няма нови новини
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
сега
2434
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Откриха „пухкава“ екзопланета с плътността на стиропор
x