Вход
София
Времето в София 0 o C

ЕКШЪН В ПИК: Художникът Петко Дурмана с шокиращи разкрития за скандалната Яра Бубнова: Боил Банов да анулира конкурса за шеф на Националната галерия! Тази жена е бомба, която цъка

ЕКШЪН В ПИК: Художникът Петко Дурмана с шокиращи разкрития за скандалната Яра Бубнова: Боил Банов да анулира конкурса за шеф на Националната галерия! Тази жена е бомба, която цъка

на 29.11.2019
73351
19
ЕКШЪН В ПИК: Художникът Петко Дурмана с шокиращи разкрития за скандалната Яра Бубнова: Боил Банов да анулира конкурса за шеф на Националната галерия! Тази жена е бомба, която цъка
Автор: ПИК
29.11.2019
19
73351

Изкуствоведка Яра Бубнова, която в качеството си на и.д. на Националната художествена галерия се прочу покрай мегаскандала „Голямото плюскане” на Ода Жон, вече официално застава на поста шеф на НХГ. Този факт предизвика вълна от възмущение сред артгилдията, въпреки че формално е проведен конкурс.

Миналата година въпросната изложба на Ода Жон взриви бществеността, след като бившият Царски дворец бе обърнат в бардак - насред произведенията на изкуството беше опъната пищна софра със салами и суджуци, а край масите дами и господа с чаши и вилици в ръце участваха в невиждан пир. Всичко това бе определено от организаторите като „пърформанс”, а критиците му – за невежи, които нищо не разбират от съвременно изкуство.

Малко след това в артгилдията се заформи лют скандал и срещу решението комисар на българското участие на Венецианското биенале да е тъкмо скандалната Бубнова.

Известно е, че шефката на Националната галерия - родената в Москва Яра Бубнова, е лансирана от агента на ДС – авангардиста Недко Солаков, за когото се твърди, че е сивият кардинал на културата в София. Тя бе упрекната в крещящ конфликт на интереси, тъй като оглавяваше Националната галерия и в същото време бе шеф на частния Институт за съвременно изкуство /ИСИ/, на който Солаков е един от основателите.

Същият този кръжец е бил в основата предишната шефка на Националната галерия Слава Иванова да напусне, твърдят още в артсредите. И апетитното място да заеме тъкмо Яра Бубнова. Защото залогът е бил голям – кой да се разпорежда с дарението от над 1 милион и 770 хиляди лева, което Националната галерия получи от Маргарита Занеф, емигрирала в Австралия преди повече от 50 години.

Амбициите на алчната арт компанийка били още по-големи – те искали да завладеят и мегамузея Квадрат 500, композиран от покойния Светлин Русев, разкриха още известни наши художници.

Известният художник Петко Дурмана заяви омерзен пред ПИК, че правилата на конкурса за шефското кресло на Националната галерия са били писани за конкретен човек и това е била тъкмо Бубнова.Той призова конкурсът да бъде анулиран и алармира, че в противен случай щетите за изкуството ни ще са големи.

- Как ще коментирате факта, че скандалната Яра Бубнова, прочула се след пърформанса Голямото плюскане в Националната галерия, бе бетонирана на поста шеф на НХГ?

- Това е скандално. Първо е необяснимо защо след всички безумни скандали, тази жена въобще е допусната до конкурс. То не бяха саламени русалки в Националната галерия, то не бяха фибрани на Биеналето във Венеция – на практика там България беше представена с гръцки фибран.

Хора са ми казвали как са виждали посетители, които влизат, гледат, недоумяват и започват да се смеят. Това е скандално! И е изцяло организирано от Яра Бубнова.

Но нека първо й казваме коректно името – то е  Ярослава. Какво е това Яра не знам, всичко около тая жена е мистификация. Ярослава Игоревна Бубнова. Заради конфликта й на интереси тя изобщо не трябваше да бъде допускана до този конкурс, тъй като е била едновременно директор на Националната галерия и на частния си институт. Нещо, което е напълно забранено законово.

И сега какъв е проблемът. Проблемът е, че още като бяха обявени правилата за конкурса, всички потенциални кандидати се отказаха да се явяват на него, тъй като ги прецениха като написани за един определен кандидат. За мен този конкурс трябва да се анулира, да се напишат нови правила и да се направи нов конкурс. Аз на мястото на Боил Банов ще направя така.  

- Толкова ли всевластна е Бубнова, и то след всички скандали?

- Не, зад нея е Недко Солаков. На практика тя не е директор на галерията, директор е Недко Солаков. Тя е негова ръка. Пак казвам – конкурсът е скандален.

Ако министър Банов не го анулира, това ще е бомба, която цъка. Тази жена скандалите ги привлича като магнит.

- Ваши колеги твърдят, че Недко Солаков е "сивият кардинал" на културата в столицата, вярно ли е това?

- Абсолютно. Той твърди, че не получава пари от държавата, а то няма община, от която да не е получавал пари.

Недко Солаков е в Столична община, той разпределя там порциите за визуално изкуство. Той е единственият художник в творческия съвет на столична програма „Култура”. Той участва в спечелените проекти. Около 50 процента от проектите, които печелят за визуални изкуства в последните 3 години, са на хора свързани с Института за съвременно изкуство, на който той е основател.

Ако Солаков е на международно ниво и печели както твърди, каква му е работата да дава 5 хил. лв. на галерията си „Сариев”, която го представя в България. А той в случая представлява общината.

Та тази пловдивска галерия получава от столична програма „Култура” 5 хил. лв. да направи проект, който представлява буквално един дувар с един потник. 

Солаков откровено компрометира г-жа Фандъкова. Цяла София ги знае тези неща, защото всички кандидатстват за финансиране по програма „Култура”.

- Глас в пустиня ли ще остане вашият протест?

- В гилдията са свикнали да слушат и да им се отпуска по нещо. Ето, сега чакат, надяват се, че Ярослава Игоровна като стане директор на НХГ и като направи откупки на нейните най-близки хора, ще останат трохички и за тях.

Само че тя заяви съвсем ясно, че парите от дарението за галерията – близо 2 милиона, заради които основно се върти цялата интрига, няма да се дават за покупки, а за ремонти.

Което противоречи със самото дарение – то изрично е, за да се попълни фондът на Националната галерия.

- Какви ще са щетите от мандата на Бубнова според вас?

- Огромни. Тя изтъква международния си опит. Нейното най-голямо постижение е да е ко-куратор с още трима куратори на едно издание на „Манифеста”, което се смята за най-неуспешното. А международният й опит е много скромен. Тя работи 35 години в бившата галерия „Людмила Живкова”, после - Чуждестранна галерия, сега „Квадрат 500”.

Аз ще се учудя, ако има повече от 10 изложби като куратор за тези 35 години. Истината е, че голяма част от времето там тя работеше като билиотекарка.

Обаче е удобна. Като поеме ангажимент към някой човек, дали ще бъде г-н Солаков или друг... Тя си знае какви ангажименти поема. Може и към г-н Банов, откъде да знам, за мен е нелогично неговото поведение да я толерира. Този конкурс трябва да се отмени!

- След "Голямото плюскане" може ли да очакваме някой авангардист да заколи прасе за Коледа върху царския паркет в Двореца в знак на протест срещу консуматорското отношение към животните например?

- О, тепърва започват, абсолютно съм убеден. Ярослава Игоровна е в състояние да ни изненада с най-безумните възможни скандали. Тази жена може да направи скандал от нищото.

Аз съм работил за Британския съвет като човек, който отговаря за техни изложби, които бяха в Галерията за чуждестранно изкуство.

Тя успяваше да сътвори интрига и скандал от невъзможни неща. Отне ми много време да схвана как е успяла да направи скандал. Тя е роден талант в това отношение.

Между другото навремето е изхвърлена от Москва заради интриги.  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15181
архив

Разговор в шотландско семейство: - Чудна работа, чисто нови чорапи и само за две години да се скъсат...

няма нови новини
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
сега
2288
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x