ЕКШЪН В ПИК TV! Босът на "Еврохолд" Асен Христов с извънредни разкрития, след като взеха лиценза на Евроинс Румъния: Ако не ни го върнат, ще се съдим до дупка! Щетите за тяхната страна може да надхвърлят милиард. Спасихме активите на българската борса (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

Час Пик ГЛАВНА

ЕКШЪН В ПИК TV! Босът на "Еврохолд" Асен Христов с извънредни разкрития, след като взеха лиценза на Евроинс Румъния: Ако не ни го върнат, ще се съдим до дупка! Щетите за тяхната страна може да надхвърлят милиард. Спасихме активите на българската борса (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

96904
на 17.03.2023
ЕКШЪН В ПИК TV! Босът на Еврохолд Асен Христов с извънредни разкрития, след като взеха лиценза на Евроинс Румъния: Ако не ни го върнат, ще се съдим до дупка! Щетите за тяхната страна може да надхвърлят милиард. Спасихме активите на българската борса (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Във връзка с последните незаконни действия на румънския застрахователен надзор срещу Евроинс Румъния, които целят превземане на активите на дружеството, ръководството на Еврохолд представя своята позиция и плана за действие в подкрепа на румънското си подразделение.

препоръчано

В пресконференцията участват Асен Христов, председател на надзорния съвет и Кирил Бошов, председател на управителния съвет на Еврохолд България.

Христов потвърди, че румънският регулатор е взел лиценза на Евроинс Румъния.

"Събитията имаха предистория, част от нея я публикувахме. Те са от 3 години. В момента компанията, която от 15 години оперира там, мина през добри и лоши времена. Трудните времена бяха преди 3-4 години, когато румънската застрахователна компания "Сити" влезе на пазара и го дъмпингира. След фалита на "Сити" преди година и половина, се оказа, че тя е пирамида и от нея са изнесени 450-500 млн. евро към два канала. Пазарът тогава се оправи. Нашата компания имаше нужда от капитал и два път го увеличаваме", обясни Асен Христов. 

"Дори и да обжалваме тези неща, които надзорът констатира, в повечето случаи ги обжалваме пред тях. С техническа документация, която е от 88 страници и основно е формули, как може да се произнесе съдът? Ще отнеме години. Компанията беше притискана през последните години от лицето Рошу, за когото има основателни съмнения, че е близък до собствениците на "Сити", коментира босът на "Еврохолд" и обясни, че след интервютата му за кратко натискът леко е отслабнал.

"Една от целите на Рошу и групата около него е не да фалира компанията, а да назначи администратор", разкри Асен Христов.

По думите му част от активите на румънската компания са инвестирани на българската борса - над 100 млн.лв. "Моето притеснение, че ако бъде сложен администратор, той ще поиска активите на българската борса. Имаше опасност заразата да се прехвърли в България", обясни собственикът на "Еврохолд".

"В този 1 месец получихме огромна подкрепа от българската държава - от Министерството на финансите, КФН и дори президентът. Изненадан съм от взетото решение. Рейдърската група, като видя, че не може да се сдобие с активите на дружеството, беше бясна. Искат да прикрият скандалите около фалита на "Сити", продължи той.

Евроинс Румъния през последните 2 години изпълнява стриктно своите задължения. Има да взима около 25 млн. евро по отпуснат заем за изплащане на вредите, оставени от "Сити".

Той обяви, че са изплатени до днес всички заявления за щети. Сутринта в компанията имаше налични около 7,5 млн. евро. До края на днешния трябваше да бъдат около 9 млн. евро КЕШ, при необходимост от 1,5 млн. евро на ден. Тоест имаше наличен кеш за 10 работни дни. От брокери компанията имаше да вземе още около 16 млн. евро", каза още Христов.

"Компанията си стоеше добре и през последната една година имаше и нелоша печалба", сподели босът на "Еврохолд" и добави: "Оставяме я в добро състояние, какво ще прави оттук нататък гаранционният фонд, си е техен проблем, каза той.

Босът на "Еврохолд" сподели и нонсенса, че с взимането на лиценза, българската страна задържа активите си, с което компанията става неликвидна.

"Ще обжалваме тази мярка и се надяваме да върнат лиценза. Ако не го върнат, ще се съдим до дупка и тогава щетите за румънската страна могат да надхвърлят и милиард", закани се Христов.

По думите му това няма да засегне в значителна степен "Еврохолд" и застрахователния бизнес. 

"Естествено, това ще намали стойността на застрахователната група. Преди беше 5,6 млрд. лв. Не мога да кажа на колко ще падне, но би паднала леко оценката на застрахователната група, но няма връзка с останалите застрахователни групи в останалите 12 страни", обясни той.

И разкри, че до края на годината не се очаква сериозно натоварване за плащане върху холдинга.

"Прибрахме си активите на българската борса. Ако искат и 10 години да ни съдят, не мисля да им ги давам", обяви Асен Христов.

По думите му в Румъния "Евроинс" са имали пазарен дял от 25%, докато у нас той е 3%. "Евроинс" почти не работи на българския пазар.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 7 декември - алчни роднини завиждат на Овните, трудностите преследват Скорпионите от сутринта САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 7 декември - алчни роднини завиждат на Овните, трудностите преследват Скорпионите от сутринта
ПИК TV x
САМО В ПИК ТV! Приклещиха до стената депутатите от ГЕРБ и ППДБ с ТОЗИ ВЪПРОС (ВИДЕО) САМО В ПИК ТV! Приклещиха до стената депутатите от ГЕРБ и ППДБ с ТОЗИ ВЪПРОС (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК